Διεθνή

Ο διευθυντής της CIA σχολίασε τις φήμες για προβλήματα υγείας του Πούτιν

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Μόσχα, είπε ότι παρακολουθούσε και συναλλάσσονταν με τον Ρώσο ηγέτη για περισσότερες από δύο δεκαετίες

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ασταθής ή σε κακή υγεία, δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, την ώρα που αυξάνονται οι ανεπιβεβαίωτες εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κλείνει τα 70 φέτος, μπορεί να πάσχει από κακή υγεία, πιθανώς καρκίνο.

Ωστόσο ο κ. Μπερνς είπε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να το υποδηλώνουν, αστειευόμενος ότι φαινόταν πως «παραείναι υγιής».

«Υπάρχουν πολλές φήμες για την υγεία του προέδρου Πούτιν και από όσο μπορούμε να πούμε είναι εντελώς υγιής», δήλωσε ο Μπερνς στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν στο Κολοράντο.

Απαντώντας στα γέλια του ακροατηρίου, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για επίσημη κρίση των πληροφοριών.

Ο κ. Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Μόσχα, είπε ότι παρακολουθούσε και συναλλάσσονταν με τον Ρώσο ηγέτη για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

«Ο κ. Πούτιν πιστεύει πολύ στον έλεγχο, τον εκφοβισμό και την εξισορρόπηση» και αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν σκληρύνει την τελευταία δεκαετία καθώς ο κύκλος των συμβούλων του έχει συρρικνωθεί, είπε ο επικεφαλής της CIA.

«Είναι πεπεισμένος ότι το πεπρωμένο του ως ηγέτη της Ρωσίας είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη. Πιστεύει ότι το κλειδί για να γίνει αυτό είναι να αναδημιουργηθεί μια σφαίρα επιρροής στη γειτονιά της Ρωσίας και δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να ελέγξει την Ουκρανία», είπε ο πολύπειρος κ. Μπερνς.

Πηγή: Η Καθημερινή, BBC, TASS.