Διεθνή

Επικεφαλής MI6: Πέραν των μισών Ρώσων κατασκόπων απελάθηκαν από την Ευρώπη

Ο Richard Moore υποστήριξε ότι πάνω από 400 αξιωματικοί πληροφοριών, οι οποίοι δρούσαν υπό διπλωματική κάλυψη, έχουν απελαθεί

Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους κατάσκοπους που δρούσαν υπό διπλωματική κάλυψη στην Ευρώπη έχουν απελαθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6.

Ο Richard Moore υποστήριξε ότι η απέλαση περίπου 400 Ρώσων διπλωματών από χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας) είχε σημαντικό αντίκτυπο στις κατασκοπευτικές δυνατότητες του Κρεμλίνου.

Είναι η πρώτη φορά που η MI6 τοποθετείται δημοσίως για τις εκτιμήσεις της σχετικά με την επίδραση των συντονισμένων απελάσεων που έγιναν ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι κατάσκοποι, όπως συμβαίνει με τα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών σχεδόν όλων των μεγάλων κρατών, τυπικά προσποιούνται ότι αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας στις πρεσβείες των χωρών τους. Ελάχιστοι είναι οι κατάσκοποι που δρουν υπό κάλυψη ως απλοί πολίτες, εκτός διπλωματικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία απέλασε 40 Ρώσους διπλωμάτες τον Απρίλιο και η Γαλλία 41. Αντιθέτως, η Βρετανία είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν απέλασε διπλωμάτες με κατηγορίες κατασκοπίας, παρ’ ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2018 ζήτησε από 23 άτομα να εγκαταλείψουν τη χώρα, έπειτα από τη δηλητηρίαση του κατηγορούμενου ως διπλού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του Yulia, στο Salisbury.

Περαιτέρω, ο επικεφαλής της MI6 εξήγησε πως θεωρούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «νικηφόρα εκστρατεία» για την Ουκρανία και ότι στις επόμενες βδομάδες θα αποδειχτεί δύσκολο εγχείρημα η ενίσχυση της Ρωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και σε επίπεδο υλικού.

Ο ίδιος άφησε να νοηθεί ότι η Ουκρανία, ενισχυόμενη σε οπλισμό από τη Δύση, θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί εντός των ερχόμενων βδομάδων. Περαιτέρω συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του Διευθυντή της CIA, Bill Burns, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Συμφώνησε, επίσης, με τον Burns ότι η Κίνα δεν εξοπλίζει τη Ρωσία, καθώς το Πεκίνο ανησυχεί για την πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Σχολίασε, ωστόσο, ότι «αν μπορούσε [η Κίνα] να προμηθεύσει οπλισμό [στη Ρωσία] χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις, θα το έπραττε».

Πηγή: The Guardian, 21 Ιουλίου 2022.