Αναλύσεις

Επιστρέφει ο εφιάλτης των κόκκινων δανείων

Πώς η θεωρία του υπερχειλισμένου γερμανικού ποτηριού εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα της ΕΕ

Οι ολοένα επιδεινούμενες σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιβληθείσες κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα, επιφέρουν δραματικές εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα για την ευρωπαϊκή, η οποία, υπό το κράτος και της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, φαίνεται να βρίσκεται, πλέον, σε οριακό σημείο.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι μπροστά στην απειλή ενός σκληρού «ρωσικού χειμώνα», ως αποτέλεσμα της μειωμένης ροής φυσικού αερίου και της αδυναμίας των Ευρωπαίων εταίρων να εξεύρουν επαρκείς εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και παρότι έχει επαναρχίσει από την περασμένη Πέμπτη η παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Βόρειου Αγωγού 1, μετά από διακοπή 10 ημερών για λόγους συντήρησης, η ποσότητα είναι μειωμένη κατά 60% από τον Ιούνιο, συγκριτικά με εκείνη που υπήρχε πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως η κάλυψη των αναγκών είναι αδύνατο να επιτευχθεί, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία, σε ποσοστό που φτάνει το 40%, και της έλλειψης υποδομών για την αγορά LNG από τις ΗΠΑ και αλλού.

Την ίδια ώρα, το όλο σκηνικό διαμορφώνεται με ακόμη δυσμενέστερους όρους, τουλάχιστον για το επόμενο προβλεπτό διάστημα, μετά την αύξηση του επιτοκίου στο 0,5%, που τέθηκε σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη Πέμπτη. Κι αυτό, γιατί δεν αναμένεται να επιλύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού, που είναι αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Με τη συνδρομή, μάλιστα, μιας σειράς άλλων μεταβλητών, εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί αδυναμία αποπληρωμής χρεών και αύξηση των κόκκινων δανείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για οικονομίες στις οποίες ένα τέτοιο πρόβλημα είναι οξύ, όπως είναι δηλαδή η κυπριακή. Εκτιμάται, δε, πως η απώλεια της πραγματικής αξίας του εισοδήματος των πολιτών και τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου θα μειώσουν τις δυνατότητες αποπληρωμής των δανείων ή θα τις καταστήσουν ανέφικτες. Το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση, αντί η μείωση στο 5%, όπως ήταν ο στόχος σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.