Αναλύσεις

Κόμματα και υποψήφιοι δουλεύουν τη δομή των επιτελείων και μαζεύουν κουκκιά ξεχωριστά

Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι πως, συνεπεία του κορεσμού του πολιτικού συστήματος, παρατηρείται μια στρατηγική μετατόπιση, τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και υποψηφίων, προς πιο ευέλικτες συνεργατικές και οργανωτικές δομές

Τον Σεπτέμβριο τοποθετούνται τα ξεκαθαρίσματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη, σε σχέση με την μορφή που θα πάρει η προεκλογική τους συνεργασία, για τις επικείμενες Προεδρικές, ενώ πληροφορίες θέλουν να επιδιώκονται συναντήσεις επί του θέματος, ακόμη και την ερχόμενη βδομάδα. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο κινείται και η διαδικασία στο επιτελείο Μαυρογιάννη, ωστόσο, το κομμάτι της δομής της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ έχει πάρει σε μεγάλο βαθμό τον δρόμο του, εν αναμονή της υλοποίησης κάποιων αποφάσεων.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο, είναι πως, συνεπεία του κορεσμού του πολιτικού συστήματος, παρατηρείται μια στρατηγική μετατόπιση, τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και υποψηφίων, προς πιο ευέλικτες συνεργατικές και οργανωτικές δομές. Η κοινωνική στροφή προς έναν κατ’ αρχήν αντικομματισμό, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στα κόμματα εξουσίας, αλλά παίρνει οριζόντια μορφή, έφερε σαν αντανακλαστική απάντηση τον σταδιακό μετασχηματισμό κάποιων κομματικών μηχανισμών, στέλνοντας σημάδια εξωστρέφειας. Με σκοπό, φυσικά, την διεύρυνση της κοινωνικής αποδοχής, την επιμήκυνση της περιόδου της κοινωνικής τους νομιμοποίησης ως πραγματικών φορέων πολιτικής, και την επιβράδυνση της αναπόφευκτης φθοράς.

Λύση «win win»

Ως εκ τούτου, το πλαίσιο της συνεργασίας πλέον, στηρίζεται σε διακριτούς ρόλους κομματικών επιτελείων και επιτελείων των υποψηφίων, αυξημένο βαθμό αυτονομίας και ξεχωριστό «μάζεμα κουκκιών». «Δεν υπάρχει αυτό που υπήρχε στις εκλογές του 2018, με υποψήφιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, όπου το κάθε κόμμα είχε στο επιτελείο τον άνθρωπό του», αναφέρουν πηγές από το ΔΗΚΟ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «και τώρα θα υπάρχει τοποθέτηση προσώπων, αλλά περισσότερο σε επίπεδο συνεννόησης». Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», υπάρχει ήδη καθημερινή επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο για σκοπούς συντονισμού κάποιων δράσεων και αποφυγής αλληλοεπικαλύψεων, αλλά δεν υπάρχει πρόθεση από τα δύο κόμματα να έχουν ενεργότερη, οργανική εμπλοκή στο επιτελείο του υποψηφίου. Αφενός, αποτελεί επιλογή του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη, και, αφετέρου, όπως ανέφερε η ίδια κομματική πηγή, «ο υποψήφιος συνεχίζει να κάνει την εκστρατεία του με τον τρόπο που την έκανε. Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει κάτι». Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως επιδιώκεται να συγκροτηθεί ένας κεντρικός μηχανισμός συντονισμού, με τις συζητήσεις να γίνονται ακόμη και την ερχόμενη βδομάδα, καθώς, τον Σεπτέμβρη, θεωρείται πως πρέπει να εργαστούν στο φουλ οι μηχανές.

Η ευέλικτη αυτή σχέση αποτελεί απότοκο της γενικότερης τάσης της εποχής προς μιαν αφαιρετική πολιτικοποίηση, χωρίς ξεκάθαρα ιδεολογικά και πολιτικά όρια, χωρίς την παρελθοντική πολιτική συνοχή και άκαμπτη συγκρότηση. Το «τέλος των μεγάλων ιδεολογιών» δεν είχε μόνο αποδομητικές λογικές σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικο-οργανωτικό. Που δεν στρέφονται σε ολικά αποδιοργανωτικές πρακτικές αμφισβήτησης του υφιστάμενου συστήματος, αλλά σε εναλλακτικές συσσωματώσεις, είτε στο εσωτερικό των κομμάτων, είτε σε επίπεδο συνεργειών, για τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων.

Ξεχωριστό «target group», ξεχωριστή δουλειά

Σε αυτό συντείνει και το ότι αυτή η επιλογή βολεύει τόσο τα κόμματα, όσο και τον εκάστοτε υποψήφιο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φροντίζει να επισημαίνει πως δεν αποτελεί υποψήφιο του ΔΗΚΟ ή της ΕΔΕΚ, αλλά ανεξάρτητο, γνωρίζοντας πολύ καλά πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να διεισδύσει σε ένα ευρύτερο κοινό, διατηρώντας τη σχετική του δημοφιλία στον ΔΗΣΥ. Παρόμοια πρακτική ακολουθεί και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Από την άλλη, πηγή από την ΕΔΕΚ ξεκαθαρίζει πως «δεν θέλουμε να ταυτιστούμε 100% σε ένα κοινό επιτελείο. Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε εξάλλου ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να απευθυνθεί άμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς και ΕΔΕΚίτικους ψήφους. Αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να διατηρήσει το περίπου 40% που αντλεί από τον ΔΗΣΥ».

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τονίζουν πως σκοπός τους είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του δικού τους ακροατηρίου. Στο ΔΗΚΟ εκτιμούν πως βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς, σύμφωνα με εσωτερικές μετρήσεις, η συσπείρωση γύρω από τον κ. Χριστοδουλίδη βρίσκεται ήδη γύρω στο 60%, την ώρα που στις τελευταίες βουλευτικές η συσπείρωση κυμάνθηκε στο 70-75%. «Αν υπάρχει ένα 10% που σίγουρα δεν ψηφίζει Χριστοδουλίδη, τότε έχουμε ένα 30% που μπορούμε να δουλέψουμε», εξήγησαν.

Στην ΕΔΕΚ, την ώρα που γίνεται προσπάθεια να στηθούν κομματικά επιτελεία σε επαρχιακό επίπεδο, αν και δεν υπήρξε εσωτερική μέτρηση μετά την τελεσίδικη απόφαση του κόμματος, εκτιμούν πως η τωρινή συσπείρωση κυμαίνεται λίγο πάνω από το 50%. Αναφέρουν, δε, πως πρέπει να εστιάσουν στην τάση που υπήρξε για αυτόνομη κάθοδο που, όμως, όπως συνεχίζουν, δεν διαπνεόταν από αρνητική διάθεση προς τον κ. Χριστοδουλίδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς στην ΕΔΕΚ υπάρχει και ένα σημαντικό ρεύμα που ασκεί αντιπολίτευση, το οποίο μοιράζεται σε Χριστοδουλίδη και Κολοκασίδη, ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό προς τον Μαυρογιάννη.

Οργανωτικές αποστάσεις - Ψάχνουν κόσμο για τα τηλεοπτικά πάνελ

Διακριτή θα είναι και η συνεργασία σε οργανωτικό επίπεδο, καθώς, μεταξύ άλλων, τα κόμματα, λαμβάνοντας υπόψη και την παρελθοντική τους εμπειρία, θέλουν να διαφυλάξουν σημαντικά οργανωτικά δεδομένα. Δεν παύουν να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αποτελεί μια πυρηνική απειλή για την ύπαρξή τους. Στο τραπέζι θα πέσει και η συμμετοχή κομματικών στελεχών σε τηλεοπτικά πάνελ, όταν αυτά θα εκπροσωπούνται από το επίσημο επιτελείο του υποψηφίου. Αν και οι απόψεις διίστανται, η άποψη που επικρατεί είναι να παρουσιάζονται άτομα ταυτισμένα με το επιτελείο και όχι με τα κόμματα. Άρα, εκ των πραγμάτων αποκλείονται τα στελέχη πρώτης γραμμής. Αυτό που προβληματίζει κομματικά στελέχη, είναι πως δεν έχουν δει ικανοποιητικό αριθμό στελεχών στο επιτελείο Χριστοδουλίδη, που να έχουν την εμπειρία και την ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες συνθήκες.

Ιδεολογική υπέρβαση του ΑΚΕΛ, από τον «Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό»

Σε δύο διαφορετικά επίπεδα κινούνται και το Επιτελείο Μαυρογιάννη με το ΑΚΕΛ. Αυτή την περίοδο, το επιτελείο του υποψηφίου οργανώνει ομάδες στήριξης σε κάθε επαρχία, με στελέχη πέραν του ΑΚΕΛ. Πηγές από το ΑΚΕΛ υποστηρίζουν πως το κόμμα συνεχίζει τη συνήθη του προεκλογική κομματική δουλειά, ενώ πρόσθεσαν ότι στο Επιτελείο Μαυρογιάννη τοποθετήθηκαν ένα-δύο άτομα προερχόμενα από το ΑΚΕΛ (π.χ. Λεόντιος Φιλοθέου), που θα λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι. Αν και φαίνεται πως το ΑΚΕΛ διεκδικεί μια ελαφρώς μεγαλύτερη παρουσία στο επιτελείο του υποψηφίου, παρά ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, εντούτοις, παρατηρείται μια σημαντική μετατόπιση, δεδομένης της ιδιαίτερα συγκεντρωτικής κομματικής δομής που διατηρεί το ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή κομματικών σε πάνελ των επίσημων επιτελείων, ξεκαθαρίστηκε πως «στόχος είναι να υπάρξουν άνθρωποι από το Επιτελείο Μαυρογιάννη που σταδιακά θα εμφανίζονται αυτοί στα ΜΜΕ, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να σταθούν».