Η έκταση της αστεγίας και οι στοχευμένες υπηρεσίες μέσα από τις δράσεις του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης ΣΧΕΔίΑ

Συνολικά 888 περιπτώσεις ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης ΣΧΕΔίΑ του Δήμου Λεμεσού, που συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας, αποτελώντας μέχρι σήμερα ένα πρότυπο κέντρο και πρώτη επίσημη δομή που προσεγγίζει το ζήτημα της αστεγίας στην Κύπρο.

Ποσοστό 56,7% έχει ολοκληρώσει τον κύκλο συνεργασίας με το Κέντρο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 15,9% επί του συνόλου των εισδοχών αφορά άτομα από 18 μέχρι 30 ετών.

«Ο πρώτος στόχος της ΣΧΕΔίΑΣ, ασφαλώς είναι να μην παραμείνει κανένας συνάνθρωπος μας εκτεθειμένος στο δρόμο. Να βρει ένα καταφύγιο, μια πρώτη ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία. Να νιώσει ότι δεν είναι μόνος» ανέφερε σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του Κέντρου ΣΧΕΔίΑ, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης.

«Απ΄εκεί και πέρα, ο κεντρικός σκοπός της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η κοινωνική (επαν)ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Και αυτό σημαίνει ενεργοποίηση στην κοινωνία, ένταξη στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, υποστήριξη και ότι άλλο αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Παρουσιάζοντας το έργο της ΣΧΕΔίΑΣ, η Χριστίνα Τσιαμπαρτά, Λειτουργός Δημοτικής Υπηρεσίας, παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τα άτομα που στηρίχθηκαν. Το 64% του συνόλου που ζήτησαν κι έλαβαν βοήθεια ήταν Ελληνοκύπριοι, 19% πολίτες της ΕΕ και 17 ΥΤΧ. Το 85% των περιπτώσεων έχει λάβει εξατομικευμένη στεγαστική στήριξη και καθοδήγηση. Σύμφωνα με την κυρία Τσιαμπαρτά, «υπάρχει σημαντική σταθερότητα ως προς συγκεκριμένες μορφές αστεγίας».

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου, από το 2019, πέρα από τους ανθρώπους που έχουν εξυπηρετηθεί, καταγράφηκαν σημαντικά δεδομένα που δίδουν την πραγματική εικόνα πίσω από το ζήτημα της αστεγίας στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα έγιναν διαπιστώσεις που οδηγούν τους αρμόδιους σε νέες, σημαντικές επισημάνσεις. Και αυτά τα στατιστικά λαμβάνονται πολύ σοβάρα υπόψιν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για δημιουργία εξιδεικευμένων προγραμμάτων στο μέλλον, είπε από την πλευρά της η Αναστασία Ανθούση.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αφού αποτελεί πρώτη επαφή για τους δημότες και, συνεπώς, μπορεί να διαγνώσει ευκολότερα το πρόβλημα, έχει καλύτερα αντανακλαστικά και σε συνεργασία μαζί με το κράτος να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα» είπε η Υφυπουργός.

«Εκείνο που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί είναι εκείνα που δόθηκαν ως στατιστικά στοιχεία, ως προς τα θέματα της ψυχικής υγείας ή του τρόπου ζωής. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει θέληση να τους βρούμε οικία ή να τους στηρίξουμε οικονομικά, αλλά επιλέγουν να επιστρέφουν πάντα στον χώρο που μένουν. Αυτό νομίζω είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δούμε πιο επισταμένα ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών », εξήγησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, επισημάνθηκε από όλους τους αρμόδιους, η αξία της βοήθειας που παρέχεται από απλούς πολίτες, εταιρείες και οργανωμένα σύνολα, για τη λειτουργία της ΣΧΕΔίΑΣ, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αναφορών που λαμβάνονται ανώνυμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε στην 24ωρη γραμμή στήριξης αστέγων του Δήμου Λεμεσού στο τηλέφωνο 25-347878