Συνεντεύξεις

Κύπρος, χώρα ενός γερασμένου πληθυσμού…

Ε. Στρούθος: «Οι γεννήσεις κατά το 2020 ήταν 9,930 παιδιά και ο δείκτης γονιμότητας στο 1,36 μακράν του δείκτη αναπλήρωσης του πληθυσμού, που είναι το 2,1, και το ανησυχητικό είναι ότι αυτό ισχύει τα τελευταία 15 χρόνια»

Ο ελληνισμός, που έζησε σ΄ αυτό το νησί για 3,000 χρόνια, δυστυχώς θα έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό καταδεικνύουν οι αριθμοί των γεννήσεων στην χώρα μας, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις ανησυχίες των ειδικών.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) και εκ των ιδρυτών μελών, Ευθύμιος Στρούθος, μιλώντας στην «Σημερινή της Κυριακής», εκφράζει την μεγάλη ανησυχία του για την μείωση των γεννήσεων ανά γυναίκα, ενώ εισηγείται και με ποιο τρόπο μπορούμε να θέσουμε τέρμα στο φαινόμενο και να οδηγήσουμε τις νέες οικογένειες προς αύξηση των γεννήσεων παιδιών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ.jpg


Ανησυχία και για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Κύπρος του γερασμένου πληθυσμού… Μας ανησυχούν οι αριθμοί των γεννήσεων;

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της πρόσφατης απογραφής του πληθυσμού του 2021 επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τις ανησυχίες μας όσον αφορά την αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού μας. Το 1995 το ποσοστό των παιδιών κάτω των 15 χρονών στο σύνολο του πληθυσμού ήταν 24,6%, ενώ το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 χρονών ήταν 11%, το 2021 το ποσοστό των παιδιών στο σύνολο του πληθυσμού ήταν 15,9% και το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 χρονών ήταν 16,7%, χαρακτηριστικό στοιχείο της τάσης γήρανσης του πληθυσμού. Οι γεννήσεις κατά το 2020 ήταν 9,930 παιδιά και ο δείκτης γονιμότητας στο 1,36 μακράν του δείκτη αναπλήρωσης του πληθυσμού, που είναι το 2,1, και το ανησυχητικό είναι ότι αυτό ισχύει τα τελευταία 15 χρόνια. Πρέπει να λάβουμε όμως υπόψη ότι ποσοστό 38% των γεννήσεων προέρχονται από ξένες μητέρες, οπότε συμπερασματικά ο ελληνικός πληθυσμός της χώρας μας συρρικνώνεται. Η αναλογιστική μελέτη που έγινε από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου το 2010, για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητά του, με δείκτη γονιμότητας στο 1,44, βασίστηκε στο γεγονός ότι σταδιακά ο δείκτης θα αυξηθεί στο 1,6 μέχρι το 2036 και ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2060. Η αναλογία εργαζομένων ηλικίας 15-64 προς τους συνταξιούχους άνω των 65 ήταν 4 προς 1 και μέχρι το 2060 αναμενόταν να είναι 2 προς 1. Με δείκτη γονιμότητας 1,36 η αναλογία εργαζομένων προς τους συνταξιούχους ανατράπηκε άρδην, οπότε το Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων σύντομα δεν θα είναι βιώσιμο. Αυτόματα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση των εισφορών στο ταμείο, είτε τη μείωση των συντάξεων, είτε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ή και τα τρία μαζί.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση επηρεάζει τα νέα ζευγάρια στη δημιουργία οικογένειας, πόσω μάλλον στην απόκτηση 2ου και 3ου παιδιού;

Οι διεργασίες που άρχισαν να συντελούνται στην κυπριακή κοινωνία εδώ και αρκετά χρόνια είναι άμεσα συνυφασμένες με τις ανάγκες και τα πρότυπα που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής σ΄ όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως η αύξηση του κόστους ανατροφής των παιδιών, αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται από τους γονείς στα παιδιά, η αστικοποίηση του πληθυσμού και η δυσκολία στην εξασφάλιση στέγης για την οικογένεια. Όλα αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν σήμερα τους νέους στην δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών. Η παράταση - επέκταση της χρονικής περιόδου σπουδών των νέων μας, αλλά, κυρίως, οικονομικοί παράγοντες, αναγκάζουν τους νέους στην παρατεταμένη συμβίωση με τους γονείς τους. Οι νέοι παντρεύονται σήμερα πέραν των 30 χρονών και οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί περίπου σ’ αυτή την ηλικία, γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα στους νέους για την δημιουργία οικογένειας. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τους νέους στην εξασφάλιση εργασίας, στην εξασφάλιση στέγης και να δείξει περισσότερη ευαισθησία στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της οικογένειας και του παιδιού, με τα αναγκαία κοινωνικά μέτρα, τη δημιουργία υποδομών για τη στήριξη της οικογένειας, τα οποία θα ξεκινούν από την ημέρα γέννησης του παιδιού, την μόρφωση, μέχρι την ενηλικίωσή του και την ένταξή του στην παραγωγική διαδικασία. Η σημερινή οικονομική κατάσταση, με τις αυξήσεις των τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο, σίγουρα επηρέασε, όπως είναι φυσικό, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις πολυμελείς οικογένειες.

«Ναι» στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Αιτήματά σας που έχουν υλοποιηθεί και άλλα που προτείνετε;

H εφαρμογή του ΓΕΣΥ, πάγιο αίτημα της Οργάνωσής μας, θεωρούμε ότι είναι σημαντική κατάκτηση της κοινωνίας, τόσο για την απόκτηση παιδιών, αλλά και για τη διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού της υγείας. Αιτήματά μας που έχουν υλοποιηθεί είναι η διεύρυνση της άδειας μητρότητας και η γονική άδεια και η πρόσφατη εξαγγελία για την επιδότηση της φύλαξης των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, που είναι μέτρα προστασίας της μητρότητας και συμφιλίωσης της εργασίας με την οικογένεια. Όμως, στα πλαίσια του προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα πρέπει να προωθηθεί η δημιουργία υποδομών που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των παιδιών. Προτείνουμε την στήριξη των πολυμελών οικογενειών με την ένταξή τους στα στεγαστικά προγράμματα του κράτους, την επιδότηση για την απόκτηση στέγης και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Βοηθά το επίδομα τέκνου στην δημιουργία οικογένειας και μήπως θα πρέπει να αυξηθεί;

Το επίδομα τέκνου δόθηκε ως αντιστάθμισμα στις φορολογικές εκπτώσεις που καταργήθηκαν με την φορολογική μεταρρύθμιση. Θέση της Οργάνωσής μας είναι ότι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δοθούν κίνητρα στους νέους, ικανοποιητικές απολαβές στην εργασία, να αποκτήσουν στέγη, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργική απασχόληση των παιδιών στις μεγαλύτερες ηλικίες, αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, η συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας. Το επίδομα τέκνου βοηθά ναι μεν την οικογένεια, αλλά δεν είναι από μόνο του αρκετό για να πείσει τους νέους να αποκτήσουν παιδιά, γι’ αυτό εμείς το ονομάζουμε «επίδομα ενοχής», αφού η πολιτεία αδυνατεί να προσφέρει όλα τα αλλά για την στήριξη της οικογένειας. Εμείς επιδιώκουμε την εξομοίωση του επιδόματος τέκνου, των τριτέκνων με αυτό των πολυτέκνων, όπως και την εξομοίωση της αντιμισθίας των εθνοφρουρών.

Συναντήσεις Τριτέκνων ενόψει εκλογών

Τι σκοπεύετε να κάνετε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με τους υποψήφιους Προέδρους, θα τους δούμε όλους, με στόχο να τους πείσουμε να εντάξουν στα προγράμματά τους το δημογραφικό πρόβλημα και, κατ’ επέκτασιν, τον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής Πολιτικής από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Θέλουμε γενικά η πολιτεία να αναδείξει τη τρίτεκνη οικογένεια ως πρότυπο της κυπριακής κοινωνίας και να αναγνωριστεί επιτέλους ως πολύτεκνη, αφού αποτελεί το κλειδί στην υπογεννητικότητα.

Ο πιο ύπουλος εχθρός για τον ελληνισμό της Κύπρου είναι το δημογραφικό, ο χρόνος που περνά, δυστυχώς, είναι αδυσώπητος, τα αποτελέσματα δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμα, ο ελληνισμός που έζησε σ΄ αυτό το νησί για 3,000 χρόνια, δυστυχώς θα έχει ημερομηνία λήξης.