Διεθνή

Λετονική Βουλή: Τρομοκρατία η ρωσική βία στην Ουκρανία

Η δήλωση υιοθετήθηκε με την ψήφο 67 εκ των 100 Λετονών βουλευτών

Η Βουλή της Λετονίας ανακήρυξε τη Ρωσία ως «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», εξαιτίας των επιθέσεων εναντίον αμάχων στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, η λετονική Βουλή προτρέπει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Οι Λετονοί Βουλευτές υιοθέτησαν σήμερα (Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022) δήλωση, στην οποία η Μόσχα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί «την ταλαιπωρία και τον εκφοβισμό ως εργαλεία, στην προσπάθειά της να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων, και να παραλύσει τη λειτουργικότητα του κράτους».

Στη δήλωση σημειώνεται ότι η Βουλή «αναγνωρίζει ως τρομοκρατία τη βία που χρησιμοποιεί η Ρωσία έναντι πολιτών επιδιώκοντας πολιτικούς στόχους, αναγνωρίζει τη Ρωσία ως κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία και καλεί τις άλλες χώρες που συμμερίζονται την άποψη αυτή να εκφράσουν τις ίδιες θέσεις».

Υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι ρωσικές δυνάμεις επί σκοπού στοχοποιούν Ουκρανούς πολίτες, όπως συνέβη στην επίθεση εναντίον του θεάτρου της Μαριούπολης τον Μάρτιο, εμπορικού κέντρου στην πόλη Κρεμεντσούκ τον Ιούνιο και κατοικημένης περιοχής στην Οδησσό τον Ιούλιο.

Περαιτέρω, προτρέπονται οι χώρες της Δύσης να ενισχύσουν της κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας, ενώ καλούνται τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να διακόψουν την παροχή τουριστικής βίζας σε Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Η δήλωση υιοθετήθηκε με την ψήφο 67 εκ των 100 Λετονών βουλευτών, ενώ 16 τήρησαν αποχή.

Associated Press