Διεθνή

«Στο χείλος πυρηνικής καταστροφής»: Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές να διακόψουν εντελώς τις εχθροπραξίες στην περιοχή του εργοστασίου

Αλληλοκατηγορίες εκφράζονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την απειλή πυρηνικής καταστροφής, εξαιτίας βομβαρδισμών του μεγαλύτερου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων και στην περιοχή αναμένεται ότι θα ξεσπάσει η επόμενη μεγάλη φάση του πολέμου.

Η Δύση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, ενώ ο ΟΗΕ κάλεσε σε καθορισμό της περιοχής ως μη εμπόλεμης ζώνης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανταπόκριση εκ μέρους της Μόσχας, που κατέλαβε το εργοστάσιο τον περασμένο Μάρτιο.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος διασχίζει τη νότια Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις που ελέγχουν τις περιοχές στην απέναντι όχθη, δέχθηκαν σφοδρούς βομβαρδισμούς από την πλευρά που κατέχουν οι Ρώσοι.

Τρεις άμαχοι, μεταξύ τους και ένα παιδί, τραυματίστηκαν στη διάρκεια νυχτερινού βομβαρδισμού της πόλης Marhanets, στην απέναντι όχθη του εργοστασίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνήτη της περιοχής, Valentyn Reznichenko.

Το Κίεβο ετοιμάζει αντεπίθεση για ανακατάληψη της Ζαπορίζια και της γειτονικής Χερσώνας. Στις εν λόγω περιοχές η Μόσχα εγκατέστησε τοπικούς αξιωματούχους, που προτίθενται να οργανώσουν ψηφοφορία για προσάρτηση στη Ρωσία.

Οι υπάλληλοι του εργοστασίου, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται υπό το νέο ρωσικό καθεστώς, υποστήριξαν ότι οι εγκαταστάσεις κτυπήθηκαν πέντε φορές την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων περιοχών πλησίον των χώρων όπου φυλάσσονται ραδιοενεργά υλικά. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ουκρανία βάλλει κατά του εργοστασίου, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα ευθύνονται για τις επιθέσεις και παράλληλα χρησιμοποιούν τον χώρο ως ασπίδα προστασία τη στιγμή που βομβαρδίζουν γειτονικές ουκρανικές περιοχές.

Το ζήτημα συζητήθηκε την Πέμπτη (11 Αυγούστου 2022) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις δύο πλευρές να διακόψουν εντελώς τις εχθροπραξίες στην περιοχή του εργοστασίου.

Στη δήλωσή του, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σημείωσε: «Οι εγκαταστάσεις [του εργοστασίου] δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αντιθέτως, επιβάλλεται άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τον καθορισμό ασφαλούς περιμέτρου αποστρατιωτικοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί η περιοχή».

Στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη θέση για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και κάλεσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας [ΔΥΑΕ] να επισκεφθεί τον χώρο.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό δήλωσε ότι η ανθρωπότητα ωθείται «στο χείλος της ατομικής καταστροφής», ανάλογης έκτασης με την καταστροφή του 1986 στο Τσέρνομπιλ. Υποστήριξε, επίσης, ότι η ΔΥΑΕ μπορεί να επισκεφθεί τον χώρο εντός του μηνός.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε την επιστροφή του εργοστασίου υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Δήλωσε: «Μόνο η απόσυρση των Ρώσων […] και η αποκατάσταση πλήρους ουκρανικού ελέγχου γύρω από τον σταθμό μπορούν να διασφαλίσουν την πυρηνική ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης».

Reuters