Υγεία

Πως να ανακτήσετε την ενέργεια και τη διάθεση σας

Το πιο κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού είναι η κόπωση ή τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Η ανεξήγητη κούραση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιων επιλογών τρόπου ζωής και κακής διατροφής ή ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Πιο κάτω αναλύουμε πέντε παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας, και τι μπορείτε να κάνετε για την ανάκτησή της

Αιτία 1: Μη λειτουργικός θυρεοειδής

Γνωστός και ως υποθυρεοειδισμός, το πιο κοινό σύμπτωμα αυτής της πάθησης είναι η κόπωση ή τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Επηρεάζει έως και το 10% των γυναικών, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς το ¼ των γυναικών που παρουσιάζουν υποθυρεοειδισμό είναι άνω των 65 ετών. Ακόμα όμως και οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό.

Άλλα συμπτώματα:

Ανεξήγητη αύξηση βάρους, ξηροδερμία, απώλεια μαλλιών, δυσκοιλιότητα, αυξημένη αίσθηση του κρύου, δυσκολία συγκέντρωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας για να πραγματοποιηθεί η διάγνωση. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία της πάθησης, αλλά εάν ένας παράγοντας που συμβάλλει είναι η έλλειψη ιωδίου, αυτό μπορεί να βελτιωθεί αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ιώδιο, όπως αβγά, θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αιτία 2: Long COVID

Θεωρείται ότι επηρεάζει τουλάχιστον 1 στους 10 ανθρώπους που βγαίνουν θετικοί στον COVID-19. Ο long COVID-19 χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που παραμένουν ή/και αλλάζουν, μήνες μετά από την αρχική μόλυνση. Υπάρχουν περισσότερα από 200 συμπτώματα που σχετίζονται με long COVID-19, αλλά η κόπωση είναι από τα πιο κοινά και εξουθενωτικά συμπτώματα.

Άλλα συμπτώματα:

Δυσκολία συγκέντρωσης, πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς, αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση καθώς και δύσπνοια.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Δεν υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμη ειδική θεραπεία για το long COVID ή την μακροχρόνια κόπωση που προκαλεί, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η αναζήτηση εξατομικευμένων συμβουλών από έναν γιατρό, μπορεί να βοηθήσουν.

Αιτία 3: Ανεπάρκεια σιδήρου

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 29% των γυναικών έχουν αναιμία. Στην αναιμία, τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι τόσο χαμηλά, που το αίμα δεν μπορεί να προσφέρει αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Επίσης η έλλειψη σιδήρου –χωρίς αναιμία– φαίνεται ότι επηρεάζει ακόμη περισσότερες γυναίκες (μία στις δύο). Το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης είναι συχνά το πρώτο σημάδι πολύ χαμηλών επιπέδων σιδήρου.

Άλλα συμπτώματα:

Δύσπνοια, κακή μνήμη και συγκέντρωση, τακτικές λοιμώξεις και δυσκολία στην άσκηση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας σιδήρου.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αυξήστε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο, ειδικά αν είστε χορτοφάγοι ή δεν τρώτε μεγάλη ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές ζωικής προέλευσης (κόκκινο κρέας, αβγά και θαλασσινά) καθώς και οι φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) είναι καλές πηγές σιδήρου. Πιο σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου αντιμετωπίζονται με συμπληρώματα σιδήρου, αλλά πάντα με τη συμβουλή του γιατρού προτού αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα.

διατροφη.PNG

Αιτία 4: Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Ένας στους τρεις έχει έλλειψη βιταμίνης D. Δεδομένου ότι η ηλιοφάνεια είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, ο κίνδυνος ανεπάρκειας αυξάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Χάρη στον τρόπο με τον οποίο η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση (ή εύθραυστα οστά) μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D προκαλούν κόπωση.

Άλλα συμπτώματα:

Πόνος στα οστά, εναλλαγές στην διάθεση, μυϊκοί πόνοι και κράμπες και αδυναμία.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ο χρόνος που χρειάζεστε στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και την εποχή του χρόνου. Όταν οι ακτίνες UV είναι πιο δυνατές το καλοκαίρι, λίγα λεπτά είναι συνήθως αρκετά. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή προστασία. Αποκλειστικά μέσω της διατροφής είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή βιταμίνη D, αλλά η κατανάλωση τροφών που είναι καλές πηγές βιταμίνης D (λιπαρά ψάρια, αβγά και εμπλουτισμένα γάλατα) βοηθούν. Τρόφιμα όπως τα μανιτάρια μπορούν ακόμη και να απορροφήσουν τη βιταμίνη D αν τα αφήσετε στον μεσημεριανό ήλιο για 15 λεπτά.

Αιτία 5: Εμμηνόπαυση

Η διακοπή της περιόδου για τις γυναίκες συμβαίνει, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 51 ετών. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της γνωστής περιεμμηνόπαυσης και μπορεί να διαρκέσουν και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την εμμηνόπαυση. Οκτώ στις δέκα γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως αυξημένη κούραση και δυσκολία στον ύπνο.

Άλλα συμπτώματα:

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, φαγούρα στο δέρμα, πονοκέφαλοι, πόνοι, αύξηση βάρους, λήθη, δυσκολία συγκέντρωσης και αίσθημα άγχους και ευερεθιστότητας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με θεραπείες όπως η HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), γνωστή και ως MHT (εμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία). Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ½ φλιτζανιού φασολιών edamame την ημέρα, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να μειώσει τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις έως και 84%. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.