Υγεία

Πάτησε Κύπρο η Ευλογιά των Πιθήκων - Αναλυτικά τα πρωτόκολλα του Υπ. Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε κατάρτιση πρωτοκόλλων διαχείρισης υπόπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Ευλογιάς των Πιθήκων (Monkeypox) και επαφών τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πρώτο κρούσμα της Ευλογιάς των Πιθήκων στην χώρα μας, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας. Το περιστατικό εντοπίστηκε μετά από τη διενέργεια μοριακής εργαστηριακής εξέτασης από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Αφορά άντρα ηλικίας 40 ετών με ιστορικό ταξιδιού με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα ευλογιάς των πιθήκων. Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα μεταφοράς και διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών και το περιστατικό νοσηλεύεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς (ΓΝ Λευκωσίας) για παρακολούθηση και περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης του.

Τι περιλαμβάνουν τα πρωτόκολλα

Τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν περιγραφή της νόσου, του τρόπου μετάδοσης, συμπτωματολογία, τρόπους προστασίας από την μετάδοση της νόσου, οδηγίες διαχείρισης πιθανών και επιβεβαιωμένων περιστατικών, διαχείριση επαφών, οδηγίες απολύμανσης χώρων, καθώς επίσης και πίνακα και τη διαδικασία με τα κέντρα εμβολιασμού κατά της νόσου,  εάν υπάρξει ανάγκη για εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα «η αποδέσμευση των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται μετά από αξιολόγηση από τον θεράπων ιατρό/προσωπικό ιατρό για επιβεβαίωση της επούλωσης των εξανθημάτων. Η περίοδος αυτή κυμαίνεται από 2 μέχρι 4 εβδομάδες».

Στα πρωτόκολλα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ζητήματα όπως:

–Προστασία από τη μετάδοση

–Απολύμανση

–Έκθεση κατοικίδιων ζώων

–Ορισμοί Ευλογιάς των Πιθήκων:

  1. Επιβεβαιωμένο κρούσμα
  2. Πιθανό κρούσμα

–Οδηγίες διαχείρισης περιστατικών Ευλογιάς των Πιθήκων (monkeypox)

–Δήλωση κρούσματος monkeypox και διαχείριση επαφών του

–Πίνακας με ορισμούς και διαχείριση επαφών.

Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσια τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας