Αναλύσεις

ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Χριστοδουλίδης: Καταρτισμός «δομών συνεννόησης» πριν από τις κονταρομαχίες

Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», στα σκαριά υπάρχει μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τριών εμπλεκομένων μερών, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, για να οριστικοποιηθούν τόσο οι αρμοδιότητες και το περιεχόμενο που θα πάρουν οι «δομές συνεννόησης», όπως τις αποκαλούν, όσο και η σύνθεσή τους

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επιχειρούν να δρομολογήσουν εξελίξεις πριν μπει ο Σεπτέμβριος, σε σχέση με τη φύση που θα πάρει στην πράξη η συνεργασία των δύο κομμάτων με το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», στα σκαριά υπάρχει μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τριών εμπλεκομένων μερών, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, για να οριστικοποιηθούν τόσο οι αρμοδιότητες και το περιεχόμενο που θα πάρουν οι «δομές συνεννόησης», όπως τις αποκαλούν, όσο και η σύνθεσή τους. Θα κριθεί, φυσικά, από το πόσο γρήγορα θα «συνέλθουν» οι εμπλεκόμενοι από τις διακοπές, αλλά και από κάποιες άλλες υποχρεώσεις. Συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για εστίαση σε θέματα συντονισμού δράσεων και όχι σε ζητήματα που δύνανται να προάγουν μια εικόνα στενής συνεργασίας και κομματικής εμπλοκής, που θα πλήξει την ανεξαρτησία του υποψηφίου.

Πηγές από την ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας τη διαδικασία συντονισμού, ανέφεραν πως «καλώς ή κακώς αυτό που εισπράττουμε από την κοινωνία είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Απ’ εκεί και πέρα, το κάθε κόμμα θα κάνει τη δική του εκστρατεία για την όσο το δυνατόν περισσότερη συσπείρωση». Στο ίδιο μήκος κύματος και πηγές από το ΔΗΚΟ, καθώς από τη μια «αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός» κι από την άλλη ξεκαθαρίζουν ότι αυτό δεν θα περιέχει ισχυρή εμπλοκή, αλλά θα αφορά συνεννόηση.

Προσπάθεια για δημιουργία τριών «ομάδων εργασίας»

Όπως ενδεικτικά αναφέρουν κομματικές πηγές, γίνεται προσπάθεια για τρεις επιτροπές στη βάση ξεχωριστών θεματικών, κάτω από την εποπτεία μιας γενικής επιτροπής. Η πρώτη αφορά στην επικοινωνία, για έναν γενικότερο συντονισμό της δημόσιας παρουσίας των εκπροσώπων των κομμάτων και των επιτελείων, ούτως ώστε να υπάρχει «κοινή γραμμή», τόσο στο περιεχόμενο των τοποθετήσεων – ιδίως σε θέματα επικαιρότητας – όσο και στο ύφος και τη γενικότερη πολιτική προσέγγιση των ζητημάτων.

Η δεύτερη αφορά στην οργανωτική ανάπτυξη των προεκλογικών δράσεων, για σκοπούς αποφυγής διπλών παρεμβάσεων ή επιλογής των κατά δύναμη πιο στοχευμένων παρεμβάσεων στο μέγιστο ευνοϊκό περιβάλλον. Κι αυτό γιατί κάθε κόμμα ή στέλεχος ή μέλος του επιτελείου Χριστοδουλίδη μπορεί να έχει λιγότερη ή περισσότερη διεισδυτικότητα σε ξεχωριστά «target groups».

Η τρίτη ομάδα αφορά στην «Επιτροπή Προγράμματος», η οποία φαίνεται να είναι ήδη στο αρχικό στάδιο υλοποίησης. Η εν λόγω ομάδα είναι επιφορτισμένη με το πρόγραμμα θέσεων του υποψηφίου και τις αναγκαίες διαβουλεύσεις για να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και οι βασικές αποκλίσεις, με σκοπό τον εμπλουτισμό του. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», από την ΕΔΕΚ συμμετέχει η Αναπληρώτρια Πρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου και από το επιτελείο Χριστοδουλίδη ο επικεφαλής του προεκλογικού προγράμματος, Χαράλαμπος Κωνσταντίνου. Από το ΔΗΚΟ, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημο «χρίσμα» από τη Γραμματεία του κόμματος, τον ρόλο επωμίστηκε η Αναστασία Παπαδοπούλου, λόγω και της σχετικής θέσης που κατείχε στην υποψηφιότητα Νικόλα το 2018.

Από τα υψηλά δώματα… μέχρι τις επαρχιακές

Σε τρία επίπεδα - πιθανότατα - θα κινηθεί και ο συντονισμός όσον αφορά την ιεραρχία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής, γίνονται σκέψεις - έστω και άτυπα - να πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο, με συμμετοχή των κομματικών αρχηγών και του ίδιου του υποψηφίου, ή κάποιου βασικού συνεργάτη του.

Το βαρύ φορτίο του γενικότερου συντονιστικού προστάγματος, ωστόσο, θα το επωμιστεί ένα συντονιστικό που θα εκπροσωπείται σε χαμηλότερο επίπεδο. Τα άτομα που θα επιλεγούν, θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ των μερών. Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, η γενικότερη εντολή είναι τη μεσολάβηση να την κάνουν κυρίως τα μέλη της Γραμματείας, ωστόσο, επικρατέστεροι είναι οι Άθως Αντωνιάδης και Γιώργος Σολωμού. Στην ΕΔΕΚ αναμένουν αποφάσεις αυτήν την εβδομάδα, ενώ για το στρατόπεδο Χριστοδουλίδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη Μαρίνα Χατζημανώλη, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται τίποτα από το επιτελείο.

Απ’ εκεί και πέρα, συναντήσεις θα γίνονται και σε κλίμακα επαρχιών, καθώς συνεννόηση χρειάζεται σε όλα τα επίπεδα. Για τα κόμματα, εκτός απροόπτου, τον συντονιστικό ρόλο θα έχουν οι επαρχιακοί επικεφαλής.

Ετοιμασίες για περιοδεία

Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη, πάντως, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στην προετοιμασία της παρουσίασης του προγράμματος από τον υποψήφιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό μορφή περιοδείας όλον τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το επιτελείο, η παρουσίαση θα γίνει σε θεματικές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν σε διαφορετικά μέρη σε όλο το νησί. Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη σύνθεση του επιτελείου του υποψηφίου, παρά το ότι διακηρύττεται πως η υποψηφιότητα δεν είναι προσωποπαγής, εντούτοις η στρατηγική επιλογή είναι να μη δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα που το αποτελούν, πλην μερικών ονομάτων που συμμετείχαν στις δημόσιες συζητήσεις και αναπόφευκτα έγιναν γνωστά. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φύση που θα πάρει η συνεργασία με τα κόμματα, με πηγές από το επιτελείο να παραμένουν φειδωλές.

Ανάβει μηχανές το ΔΗΚΟ, αισιοδοξία και προβληματισμός στην ΕΔΕΚ

Το ΔΗΚΟ ανοίγει τις πόρτες του μετά τη θερινή ραστώνη τη Δευτέρα, με την επόμενη γραμματεία να κρίνεται σημαντική για τον μετέπειτα προεκλογικό συντονισμό. Το ζήτημα είναι να επανέλθουν γρήγορα οι μηχανές σε φουλ ρυθμούς, ώστε να κλείσουν και οι εκκρεμότητες πριν να αρχίσουν οι κονταρομαχίες.

Η ερχόμενη Τετάρτη για την ΕΔΕΚ, όταν θα διεξαχθεί σχετική συνεδρία, θα «κλειδώσει» και κάποιες αποφάσεις σε σχέση με τα ονόματα που θα εμπλακούν περισσότερο στο συντονιστικό κομμάτι. Όπως αναφέρουν στη «Σημερινή», υπάρχει αισιοδοξία καθώς και ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μυριάνθους φαίνεται να μπαίνει ενεργά στον προεκλογικό στίβο, κάτι που εκτιμάται πως θα λειτουργήσει πυροσβεστικά και σε μεγάλη μερίδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ελπίζουν δε πως μια πιθανή εκλογή Χριστοδουλίδη θα δράσει επιπροσθέτως συσπειρωτικά, γύρω από την προοπτική της διακυβέρνησης του τόπου. Προβληματισμό στο κόμμα εγείρει η από καιρού επιλογή Κωστή Ευσταθίου για στήριξη Γιώργου Κολοκασίδη και «το πόσο θα το τραβήξει», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ευσταθίου, μιλώντας στη «Σημερινή», δήλωσε πως ο ίδιος παραμένει πιστός στη γραμμή του κόμματος, ενάντια στη ΔΔΟ και ενάντια στην πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Την οποία εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Εξ ου και η επιλογή Κολοκασίδη. Καλεί, τέλος, την ηγεσία να είναι ειλικρινής στον κόσμο τής ΕΔΕΚ και να παραδεχθεί πως η απόφαση του 2015 έχει πλέον αλλάξει.



Στην τελική ευθεία οι Οικολόγοι

Στην τελική ευθεία μπαίνουν δειλά-δειλά και οι Οικολόγοι. Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κινήματος και, αφού η ηγεσία ενημερώσει για το περιεχόμενο των επαφών και των απαντήσεων που έδωσαν οι υποψήφιοι στο σχετικό ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Σκοπός, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, είναι να προχωρήσουν με ένα ή δύο τελικά ονόματα. Κατόπιν, στη βάση των οδηγιών που θα δοθούν, θα συνέλθει μια πολιτική επιτροπή για τις τελευταίες επαφές. Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου προγραμματίζεται η τελική εκλογική συνδιάσκεψη για την οριστική απόφαση, η οποία και θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 60% των ψήφων. Το Κίνημα παραμένει πολυσυλλεκτικό, ενώ υπάρχει πλέον και ρεύμα που προκρίνει αυτόνομη κάθοδο. Κάτι που φανερώνει πως μια ενιαία απόφαση είναι δύσκολο εγχείρημα, με το ενδεχόμενο της κατά βούληση ψήφου να είναι μεγάλο.