Ενέργεια

Πηλείδου: «Μας ανησυχούν οι ενέργειες της Τουρκίας» - Από τι εξαρτάται ο χρόνος εξόρυξης (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τη σημασία του κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε, όπως ανακοινώθηκε χθες, στο τεμάχιο έξι της Κυπριακής ΑΟΖ, τα χρόνια που θα χρειαστούν να για την εκμετάλλευση, την γεωπολιτική σημασία του κοιτάσματος για την ίδια την Κύπρο αλλά και τις ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας, μίλησε στο ελλαδικό τηλεοπτικό κανάλι Open η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πειλίδου.

Η ταχύτητα της εξόρυξης θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα

«Σίγουρα το τεμάχιο 6 θα ακολουθήσει το τεμάχιο 12 και το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο είναι η πρώτη ανακάλυψη που έγινε στην κυπριακή ΑΟΖ. Για το κοίτασμα Αφροδίτη θα χρειαστούν γύρω στα 3 χρόνια για την εξόρυξη του πρώτου φυσικού αερίου. Επομένως, και η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6 μπορεί να ακολουθήσει σχετικά γρήγορα ανάλογα και με τον σχεδιασμό της κοινοπραξίας» τόνισε η υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε πως «το πλαίσιο θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα μας υποβάλλουν οι εταιρείες ENI και ΤOTAL που προχωρούν πολύ γρήγορα με την επεξεργασία σεναρίων για την αξιοποίηση».

Για τον τρόπο που θα γίνει η μεταφορά του η υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν σκέψεις για διασύνδεση με τον αγωγού που θα κατασκευαστεί για τα ισραηλινά κοιτάσματα ή να κατασκευαστεί ένας αγωγός προς την Κυπριακή Δημοκρατία εκτός αν προστεθούν και άλλες ποσότητες στο κοίτασμα του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6».

Αναβάθμιση γεωπολιτική για την Κύπρο

«Όσες περισσότερες ανακαλύψεις έχουμε και γενικά από περισσότερες από μια κοινοπραξίες τόσο αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και από πλευράς πιθανότητας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία. Σίγουρα το γεγονός ότι όλες οι κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν κοιτάσματα με επιβεβαιωμένη ποσότητα είναι κάτι θετικό» τόνισε για τη σημασία του κοιτάσματος η κ. Πειλίδου. 

Μας ανησυχούν οι ενέργειες της Τουρκίας

Τέλος, υπογράμμισε για τις ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας πως «σίγουρα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είναι κάτι που μας ανησυχεί για διάφορους λόγους. Το κατά πόσο θα γίνουν συγκεκριμένες επιπρόσθετες ενέργειες σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει, δεν γνωρίζουμε αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση. Δεν έχουμε ενδείξεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια μέχρι στιγμής. Οι γεωτρήσεις που έχουν γίνει από την Τουρκία δεν γίνονται σε περιοχές που αμφισβητούνται ή εκεί που γίνεται η γεώτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσαβούσογλου: «Η υφαλοκριπίδα μας εκτείνεται μέχρι αυτά τα τεμάχια, όμως...» (BINTEO)

ΠΗΓΗ: Εthnos.gr