Ειδήσεις

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικό μπλόκο στα κοιτάσματα όσο δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό

Εκτενείς αναφορές στον γερμανικό Τύπο για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 και τις προεκτάσεις στη γεωπολιτική σκηνή της Αν. Μεσογείου

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου για τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ .

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι συνδέουν όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και σε σχετικό ρεπορτάζ του n-tv, τις ενεργειακές εξελίξεις με τη γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής και ειδικότερα με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Στο υπό αναφορά ρεπορτάζ, σημειώνεται πως πέραν από τα οφέλη που προκύπτουν για την Κύπρο και την Ιταλία η οποία μέσω της ΕΝΙ προσβλέπει σε κέρδος, «Το νέο κοίτασμα δίνει την ευκαιρία στις χώρες της ΕΕ να ανεξαρτητοποιηθούν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «θα πρέπει να περάσει άλλος ένας χρόνος μέχρι να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του».

γαδγ.PNG

Το n-tv στο σχετικό του ρεπορτάζ σημειώνει επίσης πως «Ήδη από το 2011, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy είχε εντοπίσει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάνοντας γεωτρήσεις ανατολικότερα του κοιτάσματος που εντοπίστηκε τώρα. Έκτοτε όμως έχει ξεσπάσει διαφωνία με τη γειτονική Τουρκία για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών». Η Κύπρος, αναφέρει το ρεπορτάζ, «έχει χωριστεί σε ένα ελληνοκυπριακό τμήμα στο νότο και ένα τουρκοκυπριακό τμήμα στο βόρειο τμήμα του νησιού από το 1974». Όσο δεν υπάρχει επίλυση για το Κυπριακό, η Άγκυρα μπλοκάρει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και την έρευνα για περαιτέρω κοιτάσματα».