Ενέργεια

Το «Κρόνος-1» βάζει τέλος στην «Οδύσσεια» του ενεργειακού;

Ζωντανός λέει η ΕΕ ο EastMed, αλλά η Άγκυρα τον θέλει στον αναπνευστήρα

Το δολάριο «καίει» το ευρώ που έχει νέα πτώση λόγω των προβλημάτων της γερμανικής οικονομίας και γενικότερα της επικρατούσας στην ΕΕ κατάστασης, ως αποτέλεσμα των ενεργειακών παιχνιδιών που παίζει ο Πρόεδρος Πούτιν με την κάνουλα του «Βόρειου Αγωγού 1», απαντώντας στα μέτρα των Δυτικών με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και ενώ η ΕΕ διψά για φυσικό αέριο, νέα κοιτάσματα ανακαλύπτονται στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, που φτάνουν ώς και τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με την Τουρκία να παρακολουθεί το θέμα μέσω κατασκοπευτικών αεροσκαφών επί του παρόντος. Το οικόπεδο 6 είναι πάντα μια από τις επιλογές ερευνών, όπου η Άγκυρα είναι πιθανό να ενεργήσει στο επόμενο διάστημα.

Το θέμα είναι εάν και πότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της αερίου, που τελεί κάτω από την απειλή της τουρκικής ισχύος. Η Λευκωσία έχει τρεις κυρίως τρόπους ενεργείας, μεταξύ των οποίων και ο EastMed, ο οποίος, όπως πηγές στην ΕΕ αναφέρουν, είναι ζωντανός ως project προς υλοποίηση, παρότι τόσο η Άγκυρα όσο και ημέτεροι τον έχουν τοποθετήσει στον αναπνευστήρα.

Τα νέα κοιτάσματα φυσικού αέριου με τα ήδη υφιστάμενα αναδεικνύουν την Κύπρο ως μια πηγή φυσικού αερίου για την ΕΕ στην πολιτική της απεξάρτησης από τη Ρωσία. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσον το «Κρόνος-1» θα τερματίσει την «Οδύσσεια» του Κυπριακού Ενεργειακού Προγράμματος, ή αν με την ταχύτητα που κινούνται οι εργασίες θα φτάσει και τα χρόνια που διαρκεί το έπος της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.