Πολιτισμός

Σαν την Κύπρον εν έσιει…

Αγαπητοί αναγνώστες,

Το νησί της Κύπρου είναι πλούσιο από αρχαιολογικούς χώρους και μύθους.

Με τον σωστό ξεναγό μπορείτε να βρείτε πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Εξάλλου, η Κύπρος είναι το νησί της ομορφιάς και της αγάπης, όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη. Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε αξιοθέατα, που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Σε κάποιους από εσάς, που σας αρέσει να ανακαλύπτετε αρχαιολογικούς χώρους, θα εισηγούμουν να επισκεφθείτε την “Παράλια Βασιλική”, που βρίσκεται στο Κούριο.

φωτο 1.PNG

Στην παραλία του Κουρίου, μόλις 50 μέτρα από τη θάλασσα, υπάρχει ένας αρχαίος και ερειπωμένος ναός. Ο ναός κτίστηκε από τους Αχαιούς όταν κατέφθασαν στην Κύπρο. Στον ναό αυτό λάτρευαν τους θεούς τους. Όταν εισέβαλαν οι Ρωμαίοι στο νησί, ο ναός έπαψε να χρησιμοποιείται, και καταστράφηκε μετέπειτα από ισχυρούς σεισμούς που προκλήθηκαν στην Κύπρο. Ο ναός παρέμεινε σε αυτήν την κατάσταση μέχρι τον 6ον αιώνα. Όλοι οι ναοί του νησιού άρχισαν να μετατρέπονται σε χριστιανικούς βασιλικούς ναούς, μετά από εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Λόγω των αραβικών επιδρομών στο νησί ο ναός δεν λειτούργησε ποτέ. Ακόμα μπορείτε να δείτε στους τοίχους ότι υπάρχουν αραβικά γκράφιτι.

Για τους φίλους που τους αρέσει να κάνουν καταδύσεις θα εισηγούμουν να επισκεφτείτε το “Ναυάγιο Αχαιός στο Ακρωτήρι”.

Το Ναυάγιο βρίσκεται έξω από την κοινότητα Ακρωτηρίου, πολύ κοντά στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και είναι πιο μικρό από αυτό που βρίσκεται στην Πέγεια της Πάφου, το οποίο ονομάζεται “Ναυάγιο EDRO III”. Το συγκεκριμένο ναυάγιο δεν το επισκέπτονται συχνά αλλά είναι πολύ όμορφο για να βγάλετε φωτογραφίες κατά το ηλιοβασίλεμα.

Το 1976 το εμπορικό πλοίο Αχαιός ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γιουγκοσλαβία προς την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όμως μια ξαφνική καταιγίδα το αναγκάζει να προσαράξει στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, μέχρι που βυθίστηκε. Από θαύμα σώθηκαν όλοι οι επιβάτες.

Η απομονωμένη και πανοραμική παραλία όπου βρίσκεται το ναυάγιο σού δίνει την αίσθηση της γαλήνης και της ησυχίας. Κάντε μια βόλτα στις Αμμοθίνες στο Ακρωτήρι και αναπνεύστε τον καθαρό αέρα. Μην ξεχάσετε να ποζάρετε για μια όμορφη φωτογραφία. Είναι το ιδανικότερο για όποιον θέλει να ξεφύγει από τη φασαρία και το άγχος της πόλης. Στην περιοχή θα συναντήσετε και πολλούς φίλους του ψαρέματος, δύτες και kite-surfers.

ναυάγιο αχαιός στο ακρωτήρι.jpg

Στους λάτρεις του Μεσαίωνα θα εισηγούμουν να επισκεφθούν τον “Πύργο της Ρήγαινας”, που βρίσκεται στα Περβόλια, στη Λάρνακα.

Ο «Πύργος της Ρήγαινας» είναι ένας πετρόκτιστος μικρός πύργος, που χρονολογείται γύρω στο 1489-1570 κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας και βρίσκεται στην παραλία Περβολιών στη Λάρνακα. Στο εξωτερικό πετρώδες τοίχωμά του απεικονίζεται το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, που ήταν το σύμβολο της Βενετικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση, η Ρήγαινα σε περιπτώσεις επιδρομών ή όταν ήθελε να πάει στα λουτρά της, χρησιμοποιούσε μια υπόγεια σήραγγα που βρισκόταν στην περιοχή. Η Ρήγαινα έκανε αυτήν τη διαδρομή χρησιμοποιώντας μια χρυσή άμαξα, η οποία λέγεται ότι βρίσκεται ακόμη θαμμένη στην υπόγεια σήραγγα. Εγώ πάντως που την επισκέφτηκα, όσο και αν έσκαψα «εν ήβρα τίποτε».

πύργος της ρήγαινας.jpg

Για όσους θέλουν να αποφύγουν τις πολυσύχναστες παραλίες, θα ήταν πολύ ωραίο να επισκεφθούν την ακτογραμμή που βρίσκεται μεταξύ της Ακτής του Κυβερνήτη και του Άγιου Γεώργιου του Αλαμάνου. Εκεί θα ανακαλύψετε τους άσπρους βράχους που κάνουν μια όμορφη αντίθεση με το μεσογειακό γαλάζιο χρώμα της θάλασσας. Εκεί μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας και την ηλιοθεραπεία σας. Αλλά προσεκτικά, να πάρετε τα αντηλιακά σας, για να μη γίνετε όπως λέμε στην Κύπρο «ποζαύλιν».

παραλία.jpg