Ειδήσεις

Πράκτορας της KGB και Μουσουλμάνος ο νέος Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία

Ο 65χρονος Μουράτ Μαγκόμετοβις Ζιαζίκοβ είναι ο νέος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Πρόκειται για κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος διετέλεσε αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της KGB επί Σοβιετικής Ένωσης και της FCΒ αργότερα.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, χθες η ρωσική ομοσπονδία με προεδρικό διάταγμα ανακοίνωσε τον διορισμό. Πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο σύμφωνα με τον Πολίτη ο οποίος κάνει λόγο για μια καθαρά πολιτική επιλογή του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στο SigmaLive ότι ο διορισμός του πέρασε από το Υπουργικό πριν από 1 περίπου μήνα. Η Λευκωσία όπως μας ειπώθηκε είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τον νέο πρέσβη όπως ακριβώς και με τον προκάτοχό του. Ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ως «ενδιαφέρον» το βιογραφικό του Ζιαζίκοβ ενώ μας επεσήμαναν ότι και ο προκάτοχός του Στανισλαβ Οσάτσι είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Ο Μουράτ Ζιαζίκοφ, στρατηγός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) και προσκείμενος στο Κρεμλίνο, εξελέγη τον Απρίλιο του 2002 στην προεδρία της Ινγκουσετίας, μετά από την αιφνίδια παραίτηση του προκατόχου του Ρουσλάν Αούτσεφ, εθνικού ήρωα και στρατηγού του Στρατού, ο οποίος είχε υιοθετήσει επικριτική στάση απέναντι στην ρωσική πολιτική στην Τσετσενία.

Διαβάστε περισσότερα στο Sigmalive.com