Ειδήσεις

«Έβγαλα τον Οσάτσι έξω απ’ το γραφείο μου» – «Μου είπε ότι μας παρακολουθούν»

Σοβαρή καταγγελία από τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ για παρακολουθήσεις από τη ρωσική πρεσβεία – «Μου είπε ξεκάθαρα ότι μας παρακολουθούν»

Ο απερχόμενος πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι, σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του πρώην Γεν. Διευθυντή του ΥΠΕΞ Αλέξανδρου Ζήνων, ζήτησε όπως παρανομήσει η Κύπρος έναντι συγκεκριμένων δεσμεύσεών της στην ΕΕ ενώ είπε ξεκάθαρα -προφανώς για να εντείνει την πίεση προς την κυπριακή πλευρά- πως «μας παρακολουθούν τα τηλέφωνα κλπ».

Στη σοβαρή αυτή καταγγελία προέβη ο ίδιος ο Αλέξανδρος Ζήνων μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και σχολιάζοντας τον διορισμό του νέου Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο Μουράτ Μαγκόμετοβις Ζιαζίκοβ.

Όπως έγινε γνωστό ήδη, ο νέος πρέσβης είναι μουσουλμάνος και υπηρέτησε στην KGB επί ΕΣΣΔ αλλά και στην FCΒ μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος.

Δεν είναι πρόβλημα ότι είναι μουσουλμάνος αλλά ότι είναι πρώην KGBίτης

Ο κ. Ζήνων αναφερόμενος στον διορισμό του νέου πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, διευκρίνισε ότι κάθε κράτος οφείλει να μελετά ποιος είναι ο πρέσβης που ζητά διαπίστευση και αν κρίνεται πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να αποτρέψει τον διορισμό.

Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως είπε ο κ. Ζήνων, καλό είναι να περιμένουμε και να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος επειδή εκτός των άλλων, κράτη όπως η Κύπρος δεν έχουν απεριόριστη δυνατότητα προκειμένου να ανακόπτουν διορισμούς πρέσβεων μεγάλων κρατών όπως της Ρωσίας με την οποία εξάλλου, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν οι σχέσεις που υπάρχουν.

Στην περίπτωση του Μουράτ Μαγκόμετοβις Ζιαζίκοβ, όπως είπε ο κ. Ζήνων «δεν είναι πρόβλημα το θρήσκευμα αλλά το γεγονός ότι υπηρέτησε στην KGB» και ως εκ τούτου υπάρχει ένας προϊδεασμός για το πώς θα πολιτεύτε.

Το επεισόδιο – καταγγελία για τον Στανισλάβ Οσάτσι

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ζήνων ο απερχόμενος Στανισλάβ Οσάτσι ο οποίος υπηρέτησε σχεδόν μια δεκαετία ως πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, και «ο οποίος δήλωνε χριστιανός και υπηρέτησε στην KGB επίσης», πολλές φορές προκάλεσε αμηχανία και προβλήματα για θέματα πολιτική ή και εκκλησιαστικής διπλωματίας.

Αίσθηση προκάλεσε η σοβαρή καταγγελία του κ. Ζήνων, αναφορικά με επεισόδιο κατά το οποίο αναγκάστηκε ουσιαστικά να πετάξει έξω από το γραφείο του τον Ρώσο πρέσβη, για αυτά που του έλεγε και που του ζητούσε.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Ζήνων υπηρετούσε ως Γεν. Διευθυντής του ΥΠΕΞ δέχτηκε μετά από αίτημα τον Ρώσο πρέσβη Στανισλάβ Οσάτσι στο γραφείο του.

Ο κ. Οσάτσι, σύμφωνα με τον κ. Ζήνων «απαίτησε να παρανομήσουμε έναντι δεσμεύσεων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προκειμένου να εξυπηρετηθούν ρωσικά συμφέροντα και σχεδιασμοί.

«Μου είπε ξεκάθαρα ότι μας παρακολουθούν. Τα τηλέφωνά μας δηλαδή κλπ…» συμπλήρωσε ο κ. Ζήνων, ενώ η συζήτηση έληξε όταν «του είπα αυτομάτως ότι διακόπτεται η συζήτηση» και ουσιαστικά τον έβγαλε έξω από το γραφείο του, όπως είπε.