Ενέργεια

Ο «βαρύς» χειμώνας του Ουκρανικού: Παραλύει η κινητή τηλεφωνία;

Κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενδεχόμενους περιορισμούς στην παροχή ενέργειας ενόψει χειμώνα – Το σενάριο διακοπής στις παροχές υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας

Παρ’ ότι φάνταζε αδιανόητο μέχρι σήμερα, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στον ευρωπαϊκό χώρο τον ερχόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που οι διακοπές ενέργειας επηρεάσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή αερίου στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης ενίσχυσε το ενδεχόμενο ενεργειακής ανεπάρκειας. Στη Γαλλία η κατάσταση φαίνεται πιο σοβαρή, καθώς διάφοροι σταθμοί παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα διακόψουν τη λειτουργία τους προκειμένου να γίνει συντήρησή τους.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών εξέφρασαν την ανησυχία ότι αν ο φετινός χειμώνας είναι «βαρύς», θα δοκιμαστούν οι υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

Στην παρούσα φάση, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη δεν υπάρχουν επαρκή εφεδρικά συστήματα που να επιτρέπουν τη διαχείριση διακοπής ενέργειας σε ευρύ επίπεδο, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους του τομέα οι οποίοι θέτουν το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων.

Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες θα συνεχιστούν κανονικά, ακόμα και αν καταναλωθούν πλήρως οι εφεδρικές πηγές ενέργειας που είναι εγκατεστημένες στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν σχεδόν μισό εκατομμύριο κεραίες τηλεπικοινωνιών και στις περισσότερες είναι εγκατεστημένες εφεδρικές μπαταρίες, με διάρκεια λειτουργίας περίπου 30 λεπτά.

Γαλλία

Στη Γαλλία, το πλάνο του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας (Enedis) περιλαμβάνει τη διακοπή ενέργειας μέχρι και δύο ώρες στο χειρότερο πιθανό σενάριο. Οι διακοπές αυτές θα επηρεάσουν περιοχές της χώρας με εναλλασσόμενο ρυθμό. Πηγές του Reuters σχολίασαν ότι ουσιώδεις υπηρεσίες (όπως νοσοκομεία, αστυνομία και κυβερνητικά τμήματα) δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια του καλοκαιριού η γαλλική Κυβέρνηση είχε διαβουλεύσεις επί του ζητήματος με τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών και την Enedis.

Σουηδία και Ιταλία

Εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρας φαίνεται να ανησυχούν επίσης για πιθανή διακοπή στην παροχή ενέργειας και θέτουν το ζήτημα προς συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο.

Στη Σουηδία γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ της ρυθμιστικής Αρχής τηλεπικοινωνία και κυβερνητικών υπηρεσιών, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις σε περίπτωση που τεθούν περιορισμοί στη διανομή ενέργειας. Η ίδια ρυθμιστική Αρχή χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων σταθμών καυσίμων, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Στην Ιταλία καταβάλλεται προσπάθεια εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να εξαιρεθεί η εν λόγω υπηρεσία από όποιες διακοπές ενέργειας προκύψουν. Το θέμα θα συζητηθεί με τη νέα Κυβέρνηση της χώρας.

Στην παρούσα φάση καταβάλλονται προσπάθειες από τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως γίνει εξοικονόμηση στην ενέργεια που καταναλώνουν. Σημειώνεται ότι γίνεται χρήση νέου λογισμικού για να βελτιωθεί η ροή δεδομένων, αλλά και για να αδρανοποιούνται οι πομποί τους όταν δεν χρησιμοποιούνται.



Reuters