Ελλάδα

Δήλωση Συρίγου για F16 2023, δύο κράτη 2014, παρουσία στην Οξφόρδη 2007

Οι δηλώσεις του Υφ. Παιδείας της Ελλάδας Άγγελου Συρίγου «Μας συμφέρει να πάρει F-16 η Τουρκία», δικαίως ξεσήκωσαν θύελλα στην Ελλάδα και στην ομογένεια της Αμερικής

Οι δηλώσεις του Υφ. Παιδείας της Ελλάδας Άγγελου Συρίγου «Μας συμφέρει να πάρει F-16 η Τουρκία», δικαίως ξεσήκωσαν θύελλα στην Ελλάδα και στην ομογένεια της Αμερικής, εφόσον δεν έχασε λεπτό η Τουρκία να τις κάνει σημαία! Ο Καθηγητής όμως δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει θέση που δημιουργεί ζήτημα για τα εθνικά συμφέροντα…

Έντυ Ζεμενίδης

Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ υπήρξαν έντονες και άμεσες, με τον κ. Έντυ Ζεμενίδη εκτελεστικό διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC) μιλώντας στο OPEN να αποκαλεί όχι μόνο «ανοησίες» τις δηλώσεις του Α. Συρίγου και ότι δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και ότι «τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας». Πρόσθεσε επίσης ότι: «ευτυχώς τον κύριο Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια».

– Διαβάστε ΕΔΩ τις δηλώσεις του Ε. Ζεμενίδη

Για τις δηλώσεις αντιδράσεων παρακολουθείστε εδώ:


Τάσος Ζαμπάς

Άλλος παράγοντας της ελληνο-αμερικανικής ομογένειας και του λόμπι, ο κ. Τάσος Ζαμπάς δήλωσε τα εξής: «Είμαι πολύ σίγουρος ότι η τουρκική πρεσβεία θα την κάνει σημαία της αυτή τη δήλωση, και ήθελα ένα συμπέρασμα, ήταν μια επιπόλαια δήλωση, εγώ τον κ. Συρίγο δεν τον ξέρω προσωπικά, ή μία εσκεμμένη δήλωση; Καθόλου τυχαία το λέω αυτό και να σας εξηγήσω γιατί. Έτυχε να είμαι στην Ουάσιγκτον την Τρίτη και την Τετάρτη που έγινε η ορκωμοσία του νεαρού Μενέντεζ και να σας κάνω μια αποκάλυψη η οποία με ενοχλεί πάρα πολύ. Και δεν νομίζω να είναι τυχαίο αυτό. Και μας προειδοποίησαν οι φίλοι μας στο Κογκρέσο ότι επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής κατάλαβε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο Κογκρέσο για να περάσει η αγορά των F16 θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Έλληνες, ακατανόητο, αδιανόητο, να πείσουν τους Έλληνες ότι θα είναι για το καλό της Ελλάδας να πάρουν οι Τούρκοι τα F16. Και δεν περάσανε δύο μέρες και βγήκε αυτή η δήλωση. Μπορεί να είναι συμπωματική μπορεί όχι».

(Σημειώνω εδώ ότι αυτή η μέθοδος να βρίσκουν δικούς μας για να περνούν ιδέες των οι Βρετανοί τουλάχιστον, είναι παλαιά μέθοδος που χρησιμοποιείται).

Ήδη οι Τούρκοι την έκαναν ΣΗΜΑΙΑ!

s235.PNG

Δήλωση Άγγελου Συρίγου για δύο κράτη στην Κύπρο 2014

Την 1.4.2014 σε συνέντευξή του στην Αντιγόνη Σ. Δρουσιώτη στον «Φιλελεύθερο» στην Κύπρο, ο ίδιος Άγγελος Συρίγος υποστήριξε δύο κράτη στην Κύπρο. Τίτλος της συνέντευξης « Άγγελος Συρίγος: Λύση με δύο κράτη στο έδαφος της Κύπρου».

– «Φιλελεύθερος» 1.4. 2014 ΕΔΩ

«Δεν θα ήθελε σε αυτή τη χρονική στιγμή να αρχίσουν συνομιλίες ο Άγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής του διεθνούς δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διότι περιμένει ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ τα επόμενα χρόνια λόγω ανεύρεσης και άλλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, γεγονός που θα ενδυναμώσει τη στρατηγική μας θέση, τα πλεονεκτήματα, τα επιχειρήματά μας. Για τον ίδιο, η λύση θα ήταν να δημιουργηθούν στο έδαφος της Κύπρου δυο κράτη, τα οποία θα είναι και τα δυο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέτει ως προϋποθέσεις να επιστραφούν τα εδάφη που θα παίρναμε με το σχέδιο Ανάν, να αναγνωριστούν τα περιουσιακά δικαιώματα και στις δυο πλευρές και να επιτραπεί να ασκούνται τα δικαιώματα εγκατάστασης με βάση του όρους της ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη υπήρξε μια ευφορία υποστήριξης δύο κρατών στην Κύπρο:

Στις 14 Μαρτίου 2014 κυκλοφόρησε νέα έκθεση της περιβόητης Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (ICG), την οποία ως γνωστό εποπτεύει το Λονδίνο, με τίτλο ««Divided Cyprus: Coming to Terms on an Imperfect Reality» συστήνοντας αναγνώριση της πραγματικότητας με δύο κράτη.

Στη συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο 1.4.2014 ο κ. Συρίγος δήλωσε: «Συνήθως διαφωνώ με όσα λέει το International Crisis Group αλλά βλέπω με ενδιαφέρον την πρότασή του» σχετικά με την έκθεσή της ICG 14.3.2014.

Τον ίδιο καιρό, τον Φεβρουάριο του 2014, εμφανίστηκαν δύο άρθρα του ελλαδίτη δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού. Το ένα με τίτλο «Ξανασερβίρουν το σχέδιο Ανάν» και το άλλο με τίτλο «Ένας άλλος δρόμος». Το αξιοπρόσεκτο στην περίπτωση του «άλλου δρόμου», είναι ότι ο συγγραφέας πράγματι έπιανε… άλλο δρόμο σερβίροντας κλείσιμο του Κυπριακού στη βάση διχοτομικής διευθέτησης «δύο κρατών» μέσω «βελούδινου ημι-διαζυγίου». Εντός του 2014, ο Σταύρος Λυγερός κυκλοφόρησε και το βιβλίο του «Κυπριακό η αιρετική λύση» για το οποίο γράφτηκαν αντιδράσεις και από το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια»…

Οι «προτάσεις» του κ. Λυγερού με έκαναν τότε, να θυμηθώ αβίαστα και τις «προτάσεις» του Αμερικανού Philip Gordon στην International Herald Tribune στις 24 Ιουλίου 1997 με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Cyprus: Divorce Could Precede Reconciliation». Στις 2 Δεκεμβρίου 2002 (ενώ προωθείτο το Σχέδιο Ανάν) επανήλθε με άρθρο που συνέγραψε με τον Henry J. Barkey με τίτλο «Two Countries and One Continent’s Future” που δημοσιεύθηκε στους New York Times. O Philip Gordon στις 15 Μαΐου 2009 αντικατέστησε τον Daniel Fried στη θέση του Βοηθού υπουργού εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013 όταν αντικαταστάθηκε από τη Victoria Nuland…

Όπως και τις κατά καιρούς μόνιμες δηλώσεις του βρετανού πρώην ΥΠΕΞ Τζακ Στρο για «Τ/κ ανεξάρτητο κράτος»… Ο Τζακ Στρο τιμήθηκε από την Τουρκία …

Στις 27 Νοεμβρίου 2014, στο London School of Economics, στο Λονδίνο, έγινε παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Βρετανού δρος James Ker-Lindsay, με τίτλο «Επιλύοντας το Κυπριακό: Νέες προσεγγίσεις για λύσεις διαφορών», ένα … νέο βιβλίο εκ Λονδίνου για διχοτόμηση/δύο κράτη (Βλέπε Σημερινή 15 Δεκεμβρίου 2014).

Οξφόρδη 2003 Ωραιοποίηση «Σχεδίου Ανάν»

Στις 3-4 Οκτωβρίου 2003, και καθώς οι του Φόρειν Όφις του Ηνωμένου Βασιλείου με επικεφαλής τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, αρχιτέκτονα και προωθητή του σχεδίου τους, λεγόμενου «Σχέδιο Ανάν», προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την αποδοχή του, διοργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σεμινάριο, με επίλεκτους καλεσμένους ευελπιστώντας στη συνεργασία τους για την προώθησή του. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το SEESOX (South East European Studies Programme) St. Antony’s College Oxford, και τους Όθωνα Αναστασάκη, Gilles Bertrand και Καλυψώ Νικολαίδου. Τα πρακτικά του σεμιναρίου εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2004. Με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Προγράμματος Σύγχρονης Τουρκίας στην Οξφόρδη, και τα δικοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα των USAID, UNDP through UNOPS.

Τίτλος του σεμιναρίου: “Getting to Yes: Suggestions for Embellishment of the Annan Plan for Cyprus”

Για τις προετοιμασίες «Σχεδίου Ανάν» του Φόρειν Όφις με επικεφαλής τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, διαβάστε τα προσφάτως αποδεσμευθέντα βρετανικά έγγραφα που δημοσίευσα στη «Σημερινή»1.1.2023. «Αποδέσμευση Βρετανικών Εγγράφων για 2000-2002, 30.12.22: Προετοιμάζοντας το «Σχέδιο Ανάν»


Οξφόρδη 2007- Σεμινάριο/εργαστήρι Πώς να ξεπεραστεί το ΟΧΙ

Τον Μάιο του 2007 όμως, διοργανώθηκε και δεύτερο σεμινάριο (στο μεταξύ το 2006 προηγήθηκε άλλο για «Λύσεις έξω από το κουτί»), αυτή τη φορά με τίτλο «Cyprus after the Accession: Getting past ‘No’?» (Η Κύπρος μετά την ένταξη: Ξεπερνάται το ‘ΟΧΙ’;), στο οποίο μελετήθηκαν τρόποι λύσης, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση δύο κρατών. Ο κ. Κοτζιάς έλαβε μέρος και σ' αυτό, (είχε λάβει μέρος και το 2003) αυτή τη φορά ως καθηγητής στο ίδιο το St. Antony’s College (ενώ το 2003 είχε συμμετάσχει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά). Μία από τις επτά εισηγήσεις για λύση ήταν δική του.

Εκεί αναπτύχθηκε και η εμπλοκή της ΕΕ για λύση (δηλαδή για ένα Ανάν 6) με τη λεγόμενη “Europeanization” και συζητήθηκαν επιλογές λύσεων, όπως το βελούδινο διαζύγιο, η σταθεροποίηση του στάτους κβο που οδηγεί σε λύση Ταϊβάν, η λύση βοσνιακού τύπου, ουσιαστικά λύση Ανάν, και τέταρτη επιλογή η λύση βελγικού μοντέλου ως «μετα-μοντέρνα ομοσπονδία». Ο κ. Κοτζιάς εισηγήθηκε ως πρώτη του επιλογή τη «μετα-μοντέρνα ομοσπονδία» αλλά, εάν αυτή (σε μια διαφοροποιημένη Διζωνική Δικοινοτική βασισμένη στο βελγικό μοντέλο και άλλα στοιχεία) δεν επιτευχθεί, η μόνη προτιμητέα λύση πρέπει να είναι, υποστήριξε, το «βελούδινο διαζύγιο, όπου οι περιοχές ανταλλάσσονται με αναγνώριση και εξασφαλίζεται και ευρωπαϊκό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους». (Τη λύση του βελούδινου διαζυγίου τη βάσισε στο τσεχοσλοβακικό μοντέλο, που κατέρρευσε παταγωδώς τον Ιανουάριο του 1993. Το δε βελγικό μοντέλο πάει κατά διαόλου και δεν προσφέρεται καθόλου ως παράδειγμα για αντιγραφή).

Στο σεμινάριο του 2007 παρευρέθηκε πάλι εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις. Εκεί έκανε την εμφάνισή του ακόμα ένας ακαδημαϊκός από Αθήνα, ο κ. Άγγελος Συρίγος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τον Απρίλιο του 2014 ξεπρόβαλε και αυτός, όπως προαναφέρθηκε, με εισήγηση για λύση δύο κρατών, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», στην Αντιγόνη Δρουσιώτη.

(Σχετικό το 2015 το άρθρο μου «Δύο κράτη, Βενιζέλος, Λυγερός, ICG και τώρα Συρίγος...» στο οποίο είχα γράψει και τούτο : «Είναι πάγια τακτική των ξένων συμμάχων της Τουρκίας να προηγούνται δικές μας τοποθετήσεις προτού αναληφθούν εκ μέρους των ευθύνες». Και στις 13.1.2018 έγραψα στη «Σημερινή» το άρθρο «Τα «δύο κράτη» και τα «βελούδινα» και «ημι-βελούδινα» διαζύγια»).

Το όνομα του ‘Άγγελου Συρίγου στη σελίδα 74 στον σύνδεσμο ΕΔΩ