Τοπικά

«Ένα αφιέρωμα στην Κερύνεια»

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Eπαρχιακής Επιτροπής Ολυμπιακής Γυμναστικής «Πενταδάκτυλος Κερύνειας», που ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος, τίμησε το παρόν και ανέδειξε το μέλλον της αθλητικής ζωής της Κερύνειας

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Επαρχιακής Επιτροπής Ολυμπιακής Γυμναστικής «Πενταδάκτυλος Κερύνειας», που ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος, τίμησε το παρόν και ανέδειξε το μέλλον της αθλητικής ζωής της Κερύνειας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2022, στο Πολυπροπονητήριο «Ευάγγελος Φλωράκης».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία του Δήμου Κερύνειας με τίτλο: «Κερύνεια Ευρωπαϊκή υπό κατοχή». Την εκδήλωση παρουσίασε η νομικός και λογοτέχνης, Μαρία Παχίτη, η οποία απήγγειλε το ποίημα του Νίκου Κρανιδιώτη «Κερύνεια». Απόσπασμα του οποίου αναφέρει:

«Κερύνεια, Κερύνεια!

Οι μέρες μου μετράνε τον πόνο σου,

καθώς μαδάνε οι μυγδαλιές στις θλιμμένες υπώρειες,

καθώς μένουν κλεισμένα τα σπίτια της αγάπης,

και το βουβό καμπαναριό υψώνει τη θλίψη του,

πάνω από το κουρσεμένο μικρό λιμανάκι».

Ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί, μουσική και τραγούδια από τη Χριστίνα Σιαμούνκη και τη Μαρία Σιαμακίδη, αθλητικές επιδείξεις από τα αγωνιστικά παιδιά Ενόργανης Γυμναστικής, καθώς και μία σημαντική βράβευση του αθλητή της Ε.Ε. Ολυμπιακής Γυμναστικής «Πενταδάκτυλος Κερύνειας» Μάριου Γεωργίου και του προπονητή του Παναγιώτη Πετρίδη.

15.1 κερ.JPG

Η αθλητική ζωή στην Κερύνεια

Σε ομιλία του με θέμα την αθλητική ζωή στην Κερύνεια, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ολυμπιακής Γυμναστικής «Πενταδάκτυλος», κ. Αλέξης Χαραλάμπους, είπε μεταξύ άλλων:

«Θα μπορούσε ένας να μιλά για ώρες ατέλειωτες για την αξία του αθλητισμού της Κερύνειας. Να μεταφέρει τα μηνύματα, τα διδάγματα μέσα από τα οποία γαλουχήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και κινούνται με το όραμα του γυρισμού στην αγαπημένη τους γη την Κερύνεια. Αντί λοιπόν να επιχειρήσουμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, προτιμήσαμε να σας παρουσιάσουμε μερικά στιγμιότυπα από την αθλητική ζωή της Κερύνειας. Η αθλητική δράση της Κερύνειας άρχισε από τον Μάιο του 1895, όταν τελέστηκαν για πρώτη φορά αγώνες θάλασσας, στo πλαίσιo των εορτασμών του Κατακλυσμού. Οι πρώτοι επαρχιακοί αγώνες έγιναν στην Κερύνεια στις 25 Μαρτίου 1919, με βασικό υποκινητή τον Μητροπολίτη Κερύνειας Μακάριο. Όταν τέλειωσε την ομιλία του, κρατώντας κατάλογο κατέθεσε εισφορά υπέρ της ιδρύσεως Γυμναστικού Συλλόγου. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των παρισταμένων. Με αυτές τις εισφορές ιδρύθηκε “ο Πράξανδρος”, που θα αναλάμβανε κάθε αθλητική κίνηση στην επαρχία Κερύνειας. Από το 1922 “ο Πράξανδρος” καθιέρωσε επαρχιακούς αγώνες Κερύνειας με κύριο σκοπό να στείλει αντιπροσώπους στους Παγκύπριους Aγώνες. Οι επαρχιακοί αγώνες στίβου συνεχίστηκαν και έγιναν “Μάτσια” στη μνήμη του ήρωα Κυριάκου Μάτση, που καθιερώθηκαν ως Παγκύπριοι Aγώνες οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι σήμερα».

15.1 κερ 2.JPG

«Η τουρκική εισβολή έδιωξε τους Κερυνειώτες από τις πατρογονικές τους εστίες, αλλά δεν μπόρεσε να καθυποτάξει το πνεύμα τους. Για τους Κερυνειώτες όμως δεν είναι μόνο το παρελθόν είναι και το παρόν και το μέλλον, όπου ονειρεύονται να ξαναγυρίσουν στον τόπο τους και να ζήσουν απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι ελεύθεροι άνθρωποι στην πατρίδα τους», είπε καταληκτικά.

Από πλευράς του, σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Ολυμπιακής Γυμναστικής «Πενταδάκτυλος Κερύνειας», Γεώργιος Θεοφίλου, πρώτα απ’ όλα εξέφρασε τη χαρά του γιατί στην εκδήλωση -όπως είπε- υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αθλητικής και της πολιτιστικής ζωής αυτού του τόπου. Αναμφίβολα, πρόσθεσε, «είναι μεγάλη η αξία του αθλητισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τον αθλητισμό καλλιεργείται η άρτια ηθική προσωπικότητα και με την πολιτιστική κληρονομιά εξασφαλίζεται η εθνική ταυτότητα ενός λαού που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή του μέσα στο σύνολο των άλλων λαών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε αυτόν τον αθλητικό χώρο υπάρχει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Η πολιτιστική κληρονομία της πόλης και επαρχίας της Κερύνειας”».

«Το θέμα της εκδήλωσης είναι “Ένα Αφιέρωμα στην Κερύνεια”. Θα μπορούσαμε για ώρες ατελείωτες να μιλούμε για την Κερύνεια και για τα άλλα εδάφη που μας άρπαξαν οι Τούρκοι το 1974 και θέλησαν να μετατρέψουν σε τουρκικό κράτος. Όλοι το ξέρουμε ότι στην Κερύνεια και στις άλλες τουρκοκρατούμενες περιοχές ο εισβολέας καταστρέφει την πολιτιστική μας κληρονομιά με τη βεβήλωση των μνημείων μας, με τη διαρπαγή θρησκευτικών και ιστορικών θησαυρών και αυτό συνεχίζεται για 48 χρόνια. Μπορεί να γέμισαν με τουρκικές επιγραφές τους δρόμους μας, τα σχολεία μας, μπορεί να βεβήλωσαν τις εκκλησιές μας και τα μοναστήρια μας, μα η ρίζα του τόπου μας είναι πολύ βαθιά και πολύ δυνατή. Η Κύπρος μας είχε ελληνικό πληθυσμό πολύ πριν φανεί στον χάρτη το όνομα τής Τουρκίας κι η ρίζα η ελληνική είναι παντοδύναμη. Τόσοι κατακτητές πέρασαν από το νησί μας. Μα ποτέ δε χάθηκε ο Ελληνισμός από το νησί. Άντεξε τις πικρές συνθήκες ζωής, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε, μα δεν χάθηκε ούτε θα χαθεί ποτέ· γιατί μένει σφιχτά δεμένος με τη γη του και στους καλούς καιρούς και στους δίσεκτους, όπως είναι οι τωρινοί, πιστεύοντας ακράδαντα πως θα έρθει η μέρα της ελευθερίας. Ποιο είναι το χρέος μας σήμερα; Ο αγώνας μας θα είναι δύσκολος. Ποιος όμως θα είναι και με ποια μέσα θα τον διεξάγουμε; Ο αγώνας μας είναι να ενοποιήσουμε τη μοιρασμένη πατρίδα μας. Να πάρουμε πίσω ό,τι δικαιωματικά μάς ανήκουν στον τόπο μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως δεν είμαστε μια μεγάλη δύναμη. Είμαστε ένας λαός χωρίς δύναμη επιβολής. Ποια λοιπόν θα είναι τα όπλα μας; Πνευματικά και ηθικά να είναι τα όπλα μας. Θα είναι η ενότητα μεταξύ μας, η συσπειρωμένη άρνησή μας να δεχτούμε την τουρκοποίηση του βόρειου μέρους της Κύπρου. Η διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων μας. Αλλά για να διατηρηθεί ώς το τέλος η άκαμπτη στάση, χρειάζεται να διατηρήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ανώτερο ήθος ανθρώπων που τοποθετούν το εμείς πιο πάνω από το εγώ. Ένα κομμάτι της πατρίδας είναι ο καθένας μας γι’ αυτό χρέος μας να είμαστε ή να γίνουμε καλύτεροι ποιοτικά. Η ποιότητα στους αγώνες, στους ανθρώπους δείχτηκε ανώτερη από την ποσότητα. Αυτήν την ανθρώπινη ιδιότητα πρέπει καθημερινά να ενισχύουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, με όλους τους τρόπους στο σχολείο, στην κοινωνία με την καλλιέργεια αρετών που εξημερώνουν και εξυψώνουν τον άνθρωπο. Τότε, συνειδητοποιώντας τον αγώνα μας θα τον διεξάγουμε αταλάντευτοι μέχρι να φτάσει στη δικαίωση, που είναι η επιστροφή στην αγαπημένη μας γη».

Κλείνοντας, είπε «αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστηση που η δήμαρχος Κερύνειας, κ. Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Αναπτερώνει το ηθικό μας και μας εμψυχώνει στο έργο μας για προσφορά στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και στην Κερύνεια μας».

Συνεχάρη τον αθλητή Μάριο Γεωργίου και τον προπονητή του Παναγιώτη Πετρίδη για τις πρόσφατες διεθνείς διακρίσεις τους και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στη ζωή προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο. Εξέφρασε επίσης βαθιά εκτίμηση και θερμές ευχαριστίες προς τον πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη για τον χαιρετισμό του και προς τον κ. Σωτήρη Αδάμου, ο οποίος τον εκπροσώπησε, προς τον κ. Σάββα Μάτσα, πρόεδρο της Κ.Ο.Γ. για τη μεγάλη προσφορά του στον αθλητισμό και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στις διεθνείς διακρίσεις αθλητών/τριών ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής. «Θερμές ευχαριστίες και προς τον Γ.Γ. της ΚΟΓ κ. Τάκη Φωτίου για την προσφώνησή του και ιδιαίτερα για τη μεγάλη προσφορά του στην ενόργανη και ρυθμική γυμναστική. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στον κ. Γλαύκο Καριόλου, τέως δήμαρχο Κερύνειας, για τη βοήθειά του στην οργάνωση της εκδήλωσης. Η έκθεση φωτογραφίας που βρισκόταν στον χώρο της εκδήλωσης με θέμα την “Πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και επαρχίας της Κερύνειας” έγινε με δική του πρωτοβουλία. Ευχαριστούμε και τους συντελεστές του προγράμματος της εκδήλωσης, κ. Μαρία Παχίτη, για την παρουσίαση του προγράμματος, την Γκλόρια Φιλασίδη, αθλήτρια της επαρχιακής επιτροπής “Πενταδάκτυλος” με παγκύπριες και διεθνείς διακρίσεις για την απαγγελία του ποιήματος του Λορέντζου Μαβίλη «Καλλιπάτειρα», και τις Χριστίνα Σιαμούνκη και Μαρία Σιαμακίδη για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που μας παρουσίασαν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον κ. Γεώργιο Γεωργίου, υπεύθυνο των ακαδημιών της Επαρχιακής Επιτροπής για το έργο που επιτελεί. Ευχαριστούμε και τις προπονήτριές μας Μαριάννα Χατζησάββα, Ελένη Ηλιάδη, Μάγδα Αποστόλου, Ειρήνη Μιχαήλ, Δανάη Κωνσταντίνου και τον προπονητή Ζαχαρία Νικολάου, για τις γυμναστικές επιδείξεις που μας παρουσίασαν τα παιδιά. Φυσικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα γινόταν αν δεν είχαμε εσάς τους γονείς, οι οποίοι τιμάτε τα παιδιά της Ε.Ε. “Πενταδάκτυλος Κερύνειας” και κατ’ επέκτασιν την κατεχόμενη πόλη και επαρχία της Κερύνειας», είπε κλείνοντας.

15.1 κερ 3.JPG

Στην προσφώνησή του ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, κ. Τάκης Φωτίου, ανέφερε ότι η Επαρχιακή Επιτροπή «Πενταδάκτυλος Κερύνειας» είναι ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής και η ενεργός συμμετοχή του καθώς και οι εποικοδομητικές εισηγήσεις του στα διάφορα θέματα που απασχολούν τη γυμναστική βοήθησαν σημαντικά στα υψηλά συνολικά αποτελέσματα της Ομοσπονδίας τόσο σε διοικητικό όσο και αθλητικό επίπεδο. Τρανό παράδειγμα η κατάκτηση του χρυσού πανευρωπαϊκού μεταλλίου στο μονόζυγο κατά τους πρόσφατους πανευρωπαϊκούς αγώνες στο Μόναχο από τον αθλητή του «Πενταδακτύλου» Μάριο Γεωργίου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τεράστια οφέλη που προσφέρει το άθλημα της γυμναστικής στους αθλητές και αθλήτριες. Συνεχάρη τους γονείς για τη σωστή αυτή επιλογή τους και τους διαβεβαίωσε ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσαν να κάνουν με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Με τη σειρά του το μέλος του ΔΣ ΚΟΑ, κ. Σωτήρης Αδάμου, ο οποίος παρευρέθη στην εκδήλωση εκπροσωπώντας τον Οργανισμό και τον Πρόεδρο Ανδρέα Μιχαηλίδη, στον χαιρετισμό του επισήμανε πως το Σωματείο κρατά άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής, ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιλογή του θέματος της εκδήλωσης «γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ως ΚΟΑ παρακολουθούμε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε και που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα, όχι μόνο των αθλητών που έχουν ξεχωρίσει και διαπρέπουν, όπως ο Μάριος Γεωργίου, αλλά και αυτών που προσπαθούν καθημερινά για να φτάσουν ψηλά», είπε καταληκτικά.