Είναι η αποχή απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων;

Η αποχή των πολιτών από τις εκλογικές αναμετρήσεις θεωρείται γενικά ως απαξίωση της πολιτικής, των πολιτικών και της συμπεριφοράς των πολιτικών προσώπων. Θεωρείται ότι όσοι νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική δραστηριότητα, από τα αποτελέσματά της και από τη δραστηριότητα των πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων και των κομμάτων, δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους με την αποχή από τις εκλογές και από τη μη συμμετοχή τους στις πολιτικές και κομματικές δραστηριότητες.

Αντίθετα, η αποχή δεν δείχνει διαμαρτυρία για τα πολιτικά δρώμενα και ούτε τιμωρεί τα κόμματα. Δεν δείχνει περιφρόνηση στους απαράδεκτους πολιτικούς της διαπλοκής και της διαφθοράς. Η αποστασιοποίηση από την πολιτική και τις εκλογικές αναμετρήσεις έχει ως αποτέλεσμα την καταξίωση των κομμάτων, την έγκριση της διαπλοκής και την ανοχή της διαφθοράς. Και τούτο, επειδή η αποχή και οι χαμένες ψήφοι δεν καταμετρούνται και δεν δείχνουν το μέτρο της διαμαρτυρίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται μόνο από τις έγκυρες ψήφους. Τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν καταμετρούνται. Έτσι μετρούν οι ψήφοι μόνον όσων ψηφίζουν έγκυρα και δίνουν την ψήφο τους σε κόμμα ή σε υποψήφιο. Για τούτο η αποχή δεν καταγράφει καμιά άποψη, καμιά διαμαρτυρία. Απλώς δίνει την ευκαιρία να καθορίζονται τα ποσοστά των κομμάτων μόνον από όσους ψηφίζουν και μάλιστα με έγκυρο ψηφοδέλτιο. Έτσι η δύναμη των κομμάτων σε ποσοστά παραμένει σχεδόν σταθερή. Οι απέχοντες μπορεί να την αλλάξουν με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία.

Με την αποχή, αλλά και με τη διαπλεκόμενη ψήφο, ακόμα και με την ψήφο της εξόφλησης κάποιας εξυπηρέτησης καταξιώνετε την πολιτική διαφθορά. Καθένας έχει το δικαίωμα να ψηφίζει το κόμμα που επιλέγει και να δίνει τον σταυρό προτίμησής του σε όποιον θέλει. Είναι δικαίωμά του ακόμα και να απέχει αδιαφορώντας ή διαμαρτυρόμενος. Έτσι όμως δεν απαξιώνει την πολιτική και τα κόμματα. Καταξιώνει την πολιτική της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι αδιανόητο να δίνει κάποιος την ψήφο του αντίθετα με την ιδεολογία του, τα πολιτικά του πιστεύω και την άποψή του για την αλλαγή της κοινωνίας, επειδή χρωστά την ψήφο του σε κάποιο ρουσφέτι. Είναι απαράδεκτο να ξέρει κάποιος, ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι κατέρχονται με κάποιο κόμμα, επειδή αναμένουν κάποια πολιτική θέση ως αντάλλαγμα της παρουσίας τους στην εξέδρα του νικητή. Και έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 είναι ευκαιρία για αλλαγή στάσης των ψηφοφόρων και μείωση της αποχής. Όταν οι ψηφοφόροι απέχουν της εκλογικής διαδικασίας, απλώς παραιτούνται από το δικαίωμά τους να έχουν λόγο στη διακυβέρνηση του τόπου. Η αποχή είναι μια μορφή αρνητικής διαμαρτυρίας, χωρίς αποτέλεσμα. Θετική διαμαρτυρία είναι η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και η συμμετοχή στην ψηφοφορία. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για κάθε ιδεολογία ή άποψη και για κάθε κοινωνική αλλαγή. Ο λαός δεν πρέπει να αφήσει την εξουσία στα χέρια κάποιων, που με τα ποσοστά τους θα συνεχίσουν να κυβερνούν. Η αποχή διατηρεί τα ποσοστά τους και τους κατοχυρώνει τη δύναμη της εξουσίας. Η δύναμη όμως είναι στα χέρια των ψηφοφόρων και μπορούν να την ασκούν μόνο με τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

Όλοι, λοιπόν, πρέπει να ασκήσουμε το δικαίωμά μας. Είναι υποχρέωσή μας. Μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Κάθε ενεργός πολίτης, που οραματίζεται την αλλαγή, πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Είναι η σημαντικότερη συμμετοχή, που μπορεί να έχει στην προσπάθεια για αλλαγή και βελτίωση της κοινωνίας.