Ενέργεια

Κέρδη - «Μαμούθ» για τους ενεργειακούς κολοσσούς το 2022 παρά την κρίση

BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies αναμένεται να αποκομίσουν κέρδη ύψους 200 δισ. ευρώ το 2022 - Θετικές οι προβλέψεις και για το 2023

Κέρδη - μαμούθ ύψους 200 δισ. δολαρίων αναμένεται να αποκομίσουν από το ταραχώδες 2022 που χαρακτηρίστηκε από τεράστια αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πέντε ενεργειακοί κολοσσοί της Δύσης. Πρόκειται για κέρδη που ενδέχεται να συνεχιστούν και το 2023, σύμφωνα με το Reuters.

Η BP, η Chevron, η Exxon Mobil, η Shell και η TotalEnergies παρείχαν στους μετόχους τους άνευ προηγουμένου αποδόσεις μέσω μερισμάτων και επαναγορές μετοχών πρωτοφανούς ύψους ενώ αναμένεται να παρουσιάσουν συνδυασμένα κέρδη ύψους 199 δισ. δολαρίων για το 2022. Τα τελικά τριμηνιαία αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα αυτόν τον μήνα και στις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα κέρδη προβλέπονται να μειωθούν σε 158 δισ. δολάρια φέτος καθώς οι τιμές ενέργειας έχουν υποχωρήσει, αλλά παρά ταύτα θα είναι πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ του 2011 σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Refinitiv.

chart.png

Επίσης, το 2022 φαίνεται πως ήταν τόσο ισχυρό για τις εταιρείες που τις βοήθησε να μειώσουν επίσης τα συνολικά χρέη τους σε 100 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι χαμηλό 15ετίας επιτρέποντάς τους να ξεκινήσουν το 2023 πιο προετοιμασμένες για οποιαδήποτε μελλοντική ύφεση.

 Το χρέος είχε αυξηθεί στο επίπεδο – ρεκόρ των 270 δισ. δολαρίων το 2020, όταν είχαν προσφύγει σε υψηλό δανεισμό για να αντέξουν τη βουτιά της ζήτησης που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού.

«Εξαιτίας αυτού, αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των μετόχων θα παραμείνουν ισχυρές για το έτος», ανεφέρουν οι αναλυτές της RBC Capital Markets.

Ωστόσο, τα μεγάλα κέρδη θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τις εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν περαιτέρω τους απροσδόκητους φόρους στον κλάδο, καθώς οι οικονομίες αγωνίζονται με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, επισημαίνει το Reuters. 

Η Shell έχει βάλει στην άκρη 2,4 δισ. δολάρια για πληρωμή πρόσθετων φόρων στην Ευρώπη, η TotalEnergies επίσης 2 δισ. δολάρια, ενώ η Exxon αναμένει ότι οι επιπλέον φόροι θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 2 δισ. δολάρια το 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Exxon και η Chevron είχαν τα υψηλότερα κέρδη πέρυσι, κοντά στα 100 δισ. δολάρια καθώς ωφελήθηκαν περισσότερο από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Επίσης, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν αύξηση των επενδύσεων κατά 10% φέτος από το 2022, σε περίπου 41 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και η BP, η οποία στοχεύει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αύξησε απότομα τις δαπάνες της σε σχιστολιθικά κοιτάσματα στις ΗΠΑ και τον Κόλπο του Μεξικό.

Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί είναι επίσης απίθανο να μειώσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιήσουν μέρος των υπερβολικών ταμειακών διαθεσίμων τους για περαιτέρω επενδύσεις σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Η Shell, η BP και η TotalEnergies, που στοχεύουν να επεκταθούν γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια, αύξησαν τον ρυθμό εξαγορών επιχειρήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών, αιολικών και βιοαερίου. Όμως δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τα σχέδιά τους για το 2023.

Πηγή: skai.gr