Συνεντεύξεις

Βασίλης Δημητριάδης: «Δίνουμε έμφαση στο μέλλον και στη νέα γενιά»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλία, Βασίλης Δημητριάδης, μιλά στη «Σ» για τις προκλήσεις στην κυπριακή ναυτιλία, ποιες είναι εκκρεμότητες του Υφυπουργείου αλλά και τα σχέδιά του μόλις ολοκληρωθεί η θητεία του

Η κυπριακή ναυτιλία έχει ξεκάθαρο όραμα και πορεία πλεύσης, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Σ», ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Ο Βασίλης Δημητριάδης χαρακτηρίζει την Εθνική Στρατηγική «SEA Change 2030», ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αναφέρεται επίσης στις προκλήσεις, που αντιμετώπισε ο τομέας, συνεπεία των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Παρά τις δυσκολίες, εντούτοις, όπως είπε, η κυπριακή ναυτιλία επέδειξε ανθεκτικότητα, εξαιτίας των χειρισμών και των πρωτοβουλιών του Υφυπουργείου. Σχολιάζει επίσης και τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, την οποία κρίνει ως επιτυχημένη, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την κρατική στήριξη. Ερωτηθείς, ποια είναι τα σημαντικά ζητήματα του Υφυπουργείου, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ανέφερε το στεγαστικό πρόβλημα και πως πριν από τη λήξη της θητείας του αναμένεται να λυθεί. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών και πού θα τον βρει, είπε πως δεν έχει προβεί σε κανέναν σχεδιασμό, παρά ταύτα είναι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει με θετική ενέργεια και διάθεση την επόμενη μέρα.

Ως Υφυπουργός Ναυτιλίας, ποια πιστεύετε ότι ήταν τα πιο σημαντικά επιτεύγματά σας;

Εκτιμώ ότι έχει παραχθεί σημαντικό έργο στο Υφυπουργείο. Διαμορφώσαμε την Εθνική Στρατηγική “SEA Change 2030” με 35 αειφόρες δράσεις, με χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού και υλοποίησης με στόχο η ναυτιλία μας να καταστεί ανθεκτική στις κρίσεις και ανταγωνιστική, με την Κύπρο πρωταγωνίστρια στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Έχουμε ήδη υλοποιήσει 23 από τις 35 δράσεις. Η Στρατηγική εισάγει επίσης και μια νέα φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος προσεγγίζει τη ναυτιλία.

Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού με προληπτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Διαμορφώσαμε πράσινα φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τη ναυτιλιακή βιομηχανία να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ενώ αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφωθούν φιλόδοξες μεν ρυθμίσεις, που να λαμβάνουν όμως υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Θέσαμε γερές βάσεις για τη διαμόρφωση πλαισίου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (one-stop-sipping-shop) με την υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης και την ψηφιοποίηση όλων των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι τις αρχές του 2024 όλες οι υπηρεσίες μας θα παρέχονται ψηφιακά σε ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί. Εντός των επόμενων ημερών θα είναι διαθέσιμη και η κινητή εφαρμογή του Υφυπουργείου (MobileApp), με τις υπηρεσίες του Υφυπουργείου να είναι προσβάσιμες σε όλους από τα κινητά τηλέφωνά τους.

Μετά από 21 χρόνια έγινε κατορθωτό να προσφέρουμε εναλλακτική συνδεσιμότητα στους συμπολίτες μας με τη λειτουργία της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης, απόρροια μεγάλης προσπάθειας και επιτυχούς επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της έγκρισης που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που κατέστησε το διαγωνιστικό έγγραφο ελκυστικό για τους μεταφορείς, που τελικά επέδειξαν ενδιαφέρον.

Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις κρίσεις. Στα δύο χρόνια πανδημίας βοηθήσαμε στις αλλαγές πληρωμάτων και στον επαναπατρισμό 65.000 ναυτικών, υιοθετήσαμε και εφαρμόσαμε εθνικό πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης 40.000 ναυτικών. Πήραμε τα εύσημα από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία για την κοινωνική μας ευαισθησία μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, με κρουαζιερόπλοια παγκόσμιας εμβέλειας να συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο στα δρομολόγιά τους με τεράστια οφέλη για την οικονομία του τόπου.

Διαμορφώσαμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας της Κύπρου, θέτοντας το πλαίσιο για μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού των θαλασσών μας κατά τρόπο αειφόρο.

Επενδύουμε πολύ στη νέα γενιά. Για πρώτη φορά με καινοτόμες δράσεις αναδείξαμε τη σωστή διάσταση και προοπτική της ναυτιλίας στα σχολεία, προβάλλοντας και μεταφέροντας την αγάπη μας για τη ναυτιλία στα παιδιά, στους γονείς και ευρύτερα στη κοινωνία των πολιτών.

Με αυτά και άλλα τόσα, που έχουν υλοποιηθεί, έχουν τεθεί πολύ στέρεες βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας.

«Καταγράφουμε απώλειες από την εφαρμογή των κυρώσεων, όμως οι χειρισμοί μας και πρωτοβουλίες συνέβαλαν στο να επιδείξουμε ανθεκτικότητα»

Η ναυτιλία, αν και πέρασε από 40 κύματα λόγω πανδημίας και κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εντούτοις η κυπριακή ναυτιλία δείχνει ανθεκτικότητα. Πώς το εξηγείτε;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις κυρώσεις ήταν καθοριστικός. Διαπραγματευτήκαμε με επιτυχία τα συνεχή πακέτα κυρώσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσα από την ορθή αξιολόγηση των επιπτώσεων των κυρώσεων και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε στον τομέα έχουμε διαμορφώσει εθνικές θέσεις και προτάσεις πλήρως στοιχειοθετημένες και αιτιολογημένες. Με στάση ευθύνης προωθήσαμε την ανάγκη επιβολής κυρώσεων με γνώμονα να είναι αποτελεσματικά εφαρμόσιμες και να διατηρούν στο μέτρο του δυνατού τον ισότιμο ανταγωνισμό. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και πείσαμε για την ανάγκη λήψης υποστηρικτικών μέτρων για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία, τα οποία η Επιτροπή δεσμεύτηκε να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών.

Επιπρόσθετα προσφέραμε καθοδήγηση και άμεση παροχή συστάσεων και διευκρινίσεων στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων, ενώ διευκολύναμε επηρεαζόμενους ναυτικούς να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για να έχουν πρόσβαση στους μισθούς τους.

Καταγράφουμε απώλειες από την εφαρμογή των κυρώσεων, όμως οι πιο πάνω χειρισμοί και πρωτοβουλίες συνέβαλαν στο να επιδείξουμε ανθεκτικότητα.

Πώς αξιολογείτε σε πρώτη φάση τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας;

Η πρώτη περίοδος λειτουργίας της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας εκτιμάται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη. Η υπηρεσία αγκαλιάστηκε από το επιβατικό κοινό αφού ταξίδευσαν 7.412 επιβάτες και 1.946 οχήματα, ενώ ο αριθμός των προβλημάτων και παρατηρήσεων από τους επιβάτες ήταν ελάχιστος. Τα πιο πάνω πολύ θετικά στοιχεία δεν μας εφησυχάζουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η υπηρεσία είναι επιδοτούμενη από το κράτος και, αν θέλουμε να καταστεί βιώσιμη και να λειτουργήσει μια μέρα χωρίς την κρατική στήριξη, θα πρέπει να φροντίζουμε για τη συνεχή βελτίωσή της, την επίλυση των προβλημάτων και την παροχή βελτιωμένων και πιο ποιοτικών υπηρεσιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε σε συνεχή επαφή με την ανάδοχο εταιρεία, παρακολουθούμε ως Αναθέτουσα Αρχή την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης, έτσι που κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο η υπηρεσία να είναι ακόμη πιο βελτιωμένη, με γνώμονα πάντα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

«Οι σχεδιασμοί, οι καινοτόμες ιδέες και η αποφασιστικότητα για υλοποίηση των στόχων είναι στοιχεία με τα οποία έχουμε εμβολιάσει το όραμα και τις στοχεύσεις του Υφυπουργείου και πρέπει να παραμείνουν ανεξάντλητα»

Ποια σημαντικά ζητήματα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας παραμένουν σε εκκρεμότητα;

Θα προσέγγιζα το ερώτημά σας κάπως διαφορετικά. Δεν πρόκειται για ζητήματα υπό εκκρεμότητα. Στη ναυτιλία πρέπει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση, σε μια συνεχή προσπάθεια διαμόρφωσης συνθηκών περαιτέρω ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσει η Κύπρος να παραμείνει ανταγωνιστική. Πρέπει να μελετάς σωστά το διεθνές περιβάλλον, τις προκλήσεις και τις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και να ενεργείς προληπτικά αλλά και να αντιδράς αποτελεσματικά σε κρίσεις και προκλήσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δίνεις έμφαση στο μέλλον, στη νέα γενιά. Όλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη οράματος, τεχνογνωσίας, σκληρής δουλειάς, ευελιξίας, αγάπης και μεράκι για τον τομέα. Οι σχεδιασμοί, οι καινοτόμες ιδέες και η αποφασιστικότητα για υλοποίηση των στόχων είναι στοιχεία με τα οποία έχουμε εμβολιάσει το όραμα και τις στοχεύσεις του Υφυπουργείου και πρέπει να παραμείνουν ανεξάντλητα.

Θα χαρακτήριζα ως σημαντική εκκρεμότητα το στεγαστικό πρόβλημα του Υφυπουργείου, για το οποίο έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιλυθεί, αφού αξιολογήσαμε και εξαντλήσαμε διάφορες επιλογές. Εκτιμώ ότι πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης θα επιλυθεί και αυτό το θέμα, προσφέροντας προοπτική ανέγερσης νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του Υφυπουργείου, οι οποίες θα είναι εφάμιλλές με το κύρος της κυπριακής ναυτιλίας και την ποιοτική εξυπηρέτηση που προσφέρουν τα στελέχη της.

Πού θα σας βρει η επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών;

Δεν έχω προβεί σε κανέναν σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Καλώς ή κακώς δεν συνηθίζω να σχεδιάζω για μένα, αλλά πάντα για τον τομέα που καλούμαι να υπηρετώ. Παραμένω προσηλωμένος στα καθήκοντά μου μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου. Ως ανήσυχο πνεύμα που είμαι και με τεράστια θετική ενέργεια, διάθεση και όρεξη για δημιουργία και προσφορά, θα πορευτώ την επόμενη μέρα στην όποια πρόκληση-πρόσκληση παρουσιαστεί ενώπιόν μου.