Πρώτα να… ξεκλειδώσουν τον χάρτη που έδωσαν!

Η ασέβεια Colin Stewart έναντι της ΚΔ, εκτοπισμένων, Διεθνούς Δικαίου και ο κλειδωμένος μας χάρτης

Ο εν λόγω κύριος από τον Καναδά, Κόλιν Στιούαρτ, νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος και επικεφαλής της λεγόμενης Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, διορισθείς τον Δεκέμβριο του 2021, μίλησε πρόσφατα στο 18ο σεμινάριο του «Economist»,18-19 Οκτωβρίου 2022, στο «Χίλτον» Λευκωσίας.

Έστω και καθυστερημένα, λόγω τρεχόντων θεμάτων, ακούσαμε την 11λεπτή ομιλία του, τον τρόπο με τον οποίο μίλησε, τι προώθησε και τι δεν ανέφερε!

Σε ολόκληρη την ομιλία του, ο Κόλιν Στιούαρτ δεν αναφέρθηκε ρητά ούτε μια φορά σε Κυπριακή Δημοκρατία! Με ασέβεια έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Ελλήνων εκτοπισμένων, του Διεθνούς Δικαίου, και όχι μόνο

Σε ολόκληρη την ομιλία του (που μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στον σύνδεσμο πιο κάτω), δεν αναφέρθηκε ρητά ούτε μία φορά σε Κυπριακή Δημοκρατία! Με ασέβεια έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Ελλήνων εκτοπισμένων, του Διεθνούς Δικαίου, και όχι μόνο.

Ακούστε πώς αναφέρεται επανειλημμένα σε «Κύπρο», στο «νησί», στις «δύο πλευρές», στους «δύο ηγέτες», στις «δύο κοινότητες». Μιλά για «τον βορρά», για το «εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων», «πιο φθηνά προϊόντα στην άλλη πλευρά», για τη διεύρυνση των συναλλαγών με τα κατεχόμενα, στα οποία αναφέρεται ως «την άλλη πλευρά» ή τον «βορρά». Για περισσότερα… Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ότι εργάζονται για την αύξηση του εμπορίου βάσει του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, να προσπεραστούν τραπεζικές δυσκολίες και για περισσότερες διευκολύνσεις στις διόδους… Αύξησαν το εμπόριο «μεταξύ των δύο πλευρών» της ταχίνης, ελαιολάδου κ.λπ. Ήδη έσπασαν το ρεκόρ, είπε, για εμπορία στην Πράσινη Γραμμή! Και επαίνεσε τα «δι-κοινοτικά κατορθώματα». Αλλά ούτε λέξη για τον Ελέφαντα στο δωμάτιο. Τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ως αποτέλεσμα δύο τουρκικών εισβολών του 1974…

Σε όλη την 11λεπτη ομιλία του έκανε ξεκάθαρο τον στόχο και σκοπό του ιδίου και του ΟΗΕ, εννοείται και χωρών τα συμφέροντα και σχέδια των οποίων βρίσκεται στην Κύπρο να τα προωθεί. Εκπρόσωποι των οποίων ήταν παρόντες εκεί. Προσαρμοσμένος στην τουρκική ορολογία και πολιτική μη αναγνώρισης της ΚΔ. Τόνισε ενδεικτικά ότι όσο περισσότερο μεγαλώνει η επαφή και το εμπόριο μεταξύ «των δύο πλευρών», τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν οι «ηγέτες» να φθάσουν σε συμφωνία για το Κυπριακό!

(1) Εκείνο που εννοούσε σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα διαίρεσης που υιοθέτησαν τα ΗΕ είναι το ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν δέχονται ακόμα τη «λύση» τους, και αυτό δυσκολεύει τους «ηγέτες» μας. Ευελπιστώντας πως τα πολλά λεφτά θα τους πείσουν!

(2) Η δε αναφορά του σε «δύο πλευρές» είναι μια φράση που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να αποφεύγει να αναφερθεί στην Τουρκία, ως τον εισβολέα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το θύμα στη συνεχιζόμενη κατοχή.

Δεν πτοήθηκε, μιλώντας στο έδαφος της ΚΔ, που τον φιλοξενεί, να μην εκφράσει μία λέξη για την τουρκική συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ούτε μια φορά σε ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ούτε μια λέξη για τις 40.000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974, τους Έλληνες εκτοπισμένους και τις κλεμμένες τους περιουσίες στην «άλλη πλευρά», τις χιλιάδες των Τούρκων κουβαλητών εποίκων από την Τουρκία στην «άλλη πλευρά», παραβιάζοντας τόσο τα Άρθρα 49 και 147 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 όσο και τα ψηφίσματα του ιδίου του Οργανισμού που τον διόρισε, 541/1983 και 550/1984. Περιφρονώντας τη θέληση του λαού της ΚΔ, που πληρώνει αδρά για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και που δεν δέχεται την αναγνώριση των κατεχομένων μας εδαφών, με την επιτήδειά τους «επανένωση», που σημαίνει ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της κατοχής και διάλυση της ΚΔ.

Η ομιλία του φανέρωσε γι’ ακόμα μια φορά την ουσιαστική και εμφανή αδυναμία και άρνηση τού ΟΗΕ (στην προσέγγιση του Κυπριακού) να αναγνωρίσει ΑΝΟΙΚΤΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ της μισής μας πατρίδας, ονόματι ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ούτε λέξη ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο Περί Διεθνών Εγκλημάτων, και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ως αποτέλεσμα, τα Ηνωμένα Έθνη έχασαν την αξιοπιστία τους και έχουν θάψει όλα αυτά. Υιοθέτησαν μια κουλτούρα βουτηγμένη στην ατιμωρησία και στο αίμα των θυμάτων της κατοχής, που τώρα περιλαμβάνει και ξένους υπηκόους οι οποίοι έπεσαν θύματα βάρβαρων πρακτικών, όπως την ανθρώπινη εμπορία και εμπορία παιδιών και τη βία εναντίον των γυναικών, που δρα αχαλίνωτη στα κατεχόμενα. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ανέφερε…

Εν τη παρουσία, ειρωνικά, και πολλών δικών μας κυβερνώντων και παραγόντων, και του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, υπέρμαχου των περιβόητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Που προώθησε πρόσφατα προς τους Τούρκους (και του τα πέταξαν στα μούτρα), ευθυγραμμισμένος με τον επιτήδειο Καναδό και όσους ξένους βρίσκονται πίσω του… Άραγε να ρωτήσουμε αν η ΚΔ παραπονέθηκε για την ομιλία του κ. Κόλιν Στιούαρτ ή είναι άδικος κόπος;

Το ξεκίνημα/ξεκλείδωμα από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά

Εν τω μεταξύ, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης υποστηρίζουν ξεκίνημα από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και διαπραγμάτευση του πλαισίου Γκουτέρες, πρόνοια του οποίου υποστηρίζει τον πρώτο λόγο να έχει ο παράνομος χρήστης των κατεχόμενων περιουσιών των Ελλήνων (άρθρο Θεόφιλου Θεοφίλου, Πρέσβη ε.τ. 22.1.2023, «Φιλελεύθερος»). Αυτά ουδόλως συνεπάγονται ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Παράλληλα, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής προειδοποιεί ότι θέλει (εννοείται το Φόρεϊν Όφις) τον επόμενο Πρόεδρο της ΚΔ να είναι θαρραλέος με πολλά δώρα στους Τούρκους (βλέπε άρθρα στο τέλος Κώστα Βενιζέλου, Φανούλας Αργυρού και Σάββα Ιακωβίδη).

Ο «κλειδωμένος» χάρτης μας στη Γενεύη βρίσκεται στη Λευκωσία

Οπόταν, όποιος εκλεγεί Πρόεδρος, θα πρέπει πρωτίστως να δημοσιοποιήσει στον λαό τον «κλειδωμένο» χάρτη και όσους άλλους χάρτες πήραν μαζί τους στα ελβετικά θέρετρα, εφόσον η νυν κυβέρνηση της ΚΔ δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της για διαφάνεια και ενημέρωση του λαού. Ο “original” χάρτης (χάρτες) με πολλά προφανώς αντίτυπα βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου ετοιμάστηκε.

14 χάρτες ανταποκρινόμενοι στο 29,2% που πρότειναν οι Τ/κ

Σημειώνω το πρωτοσέλιδο της «Σημερινής», 11.1.2017, «ΧΑΡΤΕΣ αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι… η ε/κ πλευρά έχει ετοιμάσει 14 εναλλακτικούς χάρτες, που ανταποκρίνονται στο 29,2% που προτείνει η τ/κ πλευρά…».

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Λονδίνου, 24 Νοεμβρίου 2022, και σε ερώτηση της γράφουσας για τον «κλειδωμένο» από τον ΟΗΕ χάρτη μας, είπε: «… Έχουμε τον δικό μας χάρτη φυσικά, γιατί ο δικός μας χάρτης έγινε από την ομάδα, την αρμόδια ομάδα για το εδαφικό, ήταν μαζί μας στη Γενεύη και από το Κτηματολόγιο και από άλλες υπηρεσίες του κράτους, ναι, υπάρχει ο χάρτης που είχαμε δώσει». Όσον αφορά τη δημοσιοποίησή του «…αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει καμία ισχύ ο χάρτης, γιατί τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και ο συγκεκριμένος χάρτης δεν έχει σήμερα οποιαδήποτε ισχύ».

Αντιθέτως, τώρα όσο ποτέ επιβάλλεται η δημοσιοποίησή του. Για να δει ο λαός τι παραχωρήσεις έγιναν ήδη με τον χάρτη που άφησαν στη Γενεύη. Ειδικά όταν και οι τρεις επικρατέστεροι… υπόσχονται στον Γκουτέρες και τους προϊσταμένους του ότι θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στη «Διάσκεψη για την Κύπρο», στη Γενεύη/Μον Πελεράν/Κραν Μοντανά.

Δημοσιοποιήστε πια, κ. Ιωάννη Κασουλίδη και επικρατέστεροι, τον χάρτη που δώσατε εν αγνοία του λαού, να δούμε πού πράγματι μείνατε. Τι δωρίσατε στους Τούρκους και τι έμεινε να δώσετε ως νέα δώρα/κίνητρα, κατά τον Βρετανό Ύπ. Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ. Έχουμε το δικαίωμα αυτό και με τον Περί Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες που Δημόσιου Τομέα Νόμο του 2017(184(1)2017).

Διευκρίνιση για την Έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου

Ταυτόχρονα με το άρθρο μου της περασμένης Κυριακής στη «Σημερινή» για την Έκθεση της CRS (Congressional Research Service - Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου) για το Κογκρέσο, εμφανίστηκαν και άλλα δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο αλλά με διαφορετικό κείμενο. Αυτά αναπαρήγαγαν τον λανθασμένο χάρτη του “Economist” με την ΤΔΒΚ δίχως εισαγωγικά, χαρακτηρίζοντάς τον ως “made in USA”, δίχως να εντοπίσουν την ανακρίβεια στον χάρτη και τη διόρθωση που έγινε κατόπιν της επέμβασής μου και του κ. Ιωάννη Σιεκέρσαββα. Όμως, επειδή υπήρξε κάποια σύγχυση με κάποια ελλαδικά δημοσιεύματα, που δεν έκαναν ξεκάθαρο ότι η Έκθεση ετοιμάστηκε από την CRS, διευκρινίζω ότι στο δικό μου άρθρο είχα κάνει ξεκάθαρο ότι η Έκθεση ετοιμάστηκε από την CRS για τα μέλη και επιτροπές του Κογκρέσου.

Αυτών λεχθέντων, το CRS συνεισφέρει στη διαμόρφωση πολιτικής του Αμερικανικού Κογκρέσου. Ενδεικτικά η Υπηρεσία είναι μέρος (part and parcel) του Αμερικανικού Κογκρέσου (όπως είναι να πούμε μέρος της Βουλής των Κοινοτήτων η Βιβλιοθήκη της Βουλής στο Ηνωμένο Βασίλειο). Αυτό εξηγεί και γιατί οι Εκθέσεις του CRS δημοσιεύονται διακριτικά σε ιστοσελίδα του Αμερικανικού Κογκρέσου. Congress.gov website εδώ: https://crsreports.congress.gov . Εξηγεί επίσης γιατί η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε εδώ: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/R/R41368.

Στην ιστοσελίδα του CRS https://crsreports.congress.gov αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αυτά τα έγγραφα ετοιμάστηκαν από την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου (CRS). Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (Congressional Research Service, CRS) χρησιμεύει ως μη κομματικό κοινό προσωπικό (nonpartisan shared staff) στις επιτροπές του Κογκρέσου και στα Μέλη του Κογκρέσου. Λειτουργεί αποκλειστικά κατόπιν εντολής και υπό τη διεύθυνση του Κογκρέσου. Οι πληροφορίες σε μια Έκθεση CRS δεν πρέπει να βασίζονται σε άλλους σκοπούς εκτός από τη δημόσια κατανόηση των πληροφοριών που έχουν παρασχεθεί από το CRS στα Μέλη του Κογκρέσου σε σχέση με τον θεσμικό ρόλο του CRS. Οι Εκθέσεις του CRS, ως δουλειά της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, δεν υπόκεινται σε προστασία copyright στις ΗΠΑ…»

Εν κατακλείδι το Αμερικανικό Κογκρέσο γενικά και η Ηγεσία του Κογκρέσου ειδικότερα είναι υπόλογοι ως και υπεύθυνοι για ό,τι δημοσιεύει το CRS.

-------------------

«Για την πρόνοια του πλαισίου Γκουτέρες στο περιουσιακό»: https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1641988/ga-tin-pronoia-toy-plaisioy-ggoyteres-sto-perioysiako

«Ο Βρετανός πρέσβης θέλει ‘‘θαρραλέο’’ τον νέο Πρόεδρο!», 5.1.2023: https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1628620/o-bretanos-presbis-thelei-tharraleo-ton-neo-proedro

«Ο Βρετανός Ύπ. Αρμοστής, ο Όθων Αναστασάκης, τα δώρα προς την Τουρκία και οι χήνες του Σερ Χάνεϊ», 18.1.2023: https://simerini.sigmalive.com/article/2023/1/18/o-bretanos-up-armostes-o-othon-anastasakes-ta-dora-pros-ten-tourkia-kai-oi-khenes-tou-ser-khanei/

«Ο Βρετανός Αρμοστής απαιτεί έναν ‘‘θαρραλέο Πρόεδρο’’», 20.01.2023:

https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/1057435/o-vretanos-armostis-apaitei-enan-tharraleo-proedro