Αναλύσεις

Πώς η πολιτική ηγεσία αποτιμά τη Νέα Υόρκη και τον ρόλο του ΟΗΕ

Αποκλειστικά στη «Σ» οι πολιτικοί αρχηγοί: Η αποτίμηση της ομιλίας και των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη

Η αποτίμηση της ομιλίας και των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Σε άρθρα που απέστειλαν στη «Σ», οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετούνται επί των τελευταίων εξελίξεων.



Επιβάλλεται η επανασύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας

Η αντικειμενική και δίκαιη αποτίμηση των εξελίξεων συνιστά προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να χαράξουμε πολιτική.

Όσο ο χρόνος περνάει χωρίς καμία πρόοδο, τα τετελεσμένα επιβαρύνουν τη δική μας πλευρά. Η στασιμότητα δημιουργεί ανέκκλητες συνέπειες για το σύνολο της Κύπρου. Γι’ αυτό είναι δική μας ευθύνη να σπάσουμε το αδιέξοδο. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι απαράδεχτες αξιώσεις περί «δύο κρατών» και αναγνώρισης του ψευδοκράτους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια του ΟΗΕ για δρομολόγηση διαδικασιών για να υπάρξει κοινό έδαφος και να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Δεν αρκεί η καταγγελία της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ούτε ο αυτοεγκλωβισμός στην αδράνεια και την παραίτηση.

Η θέση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, απαιτεί επιμονή και σαφήνεια. Με στοχοπροσήλωση να απευθυνθούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου με τη σειρά τους να ασκήσουν πιέσεις και επιρροή για αλλαγή της τουρκικής στάσης.

Ο Γενικός Γραμματέας θέλει να δημιουργηθεί ξανά βάσιμη προοπτική ότι αυτήν τη φορά η διεθνής κινητοποίηση για την επίλυση του Κυπριακού θα πετύχει. Η επιδίωξή μας για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, από τον Γενικό Γραμματέα, θα ενισχυθεί με δικές μας πρωτοβουλίες, και εντός και εκτός Κύπρου.

Στο Εθνικό Συμβούλιο καταθέσαμε προτάσεις για προώθηση μιας θετικής ατζέντας, με τη δρομολόγηση συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα, με μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκυπρίους, μπορούμε να αναζωογονήσουμε την ελπίδα σε πολλούς συμπολίτες μας ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που προσβλέπουν στην ευρωπαϊκή Κύπρο και βλέπουν τον κίνδυνο της ενσωμάτωσης στην Τουρκία.

Σε επίπεδο κομμάτων μπορούμε να απευθυνθούμε και στις δύο Κοινότητες προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης με γνώση και αντίληψη των ωφελημάτων από τη λύση και την επανένωση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος ν’ αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί στο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης, συμβάλλοντας θετικά στις προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο. Το πράττουμε μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, όσο και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός. Προς αυτήν την κατεύθυνση επιβάλλεται και η επανασύσταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της διαπραγματευτικής ομάδας, για σχεδιασμό και μελέτη της στρατηγικής των πολιτικών χειρισμών.

Μπροστά μας έχουμε σημαντικούς σταθμούς, αλλά εξαρτάται πώς θα τους αξιοποιήσουμε για να μη χαθούν. Σύντομα θα αρχίσει η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έκθεση προόδου της Τουρκίας. Βλέπουμε καθαρά την επιθυμία της κυβέρνησης Ερντογάν για αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων και αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης. Σε αυτήν τη συζήτηση χρειάζεται να κτιστεί μια στρατηγική συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας: η πρόοδος πάνω στην ουσία του Κυπριακού, με σκοπό την επίλυση, να μη χαθεί στα επιμέρους.

Μέχρι τον Δεκέμβριο θα συγκληθεί επίσης το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα έχει θετική επίδραση και στο Κυπριακό. Το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να μπει στις ράγες της επανένωσης και να αποτελέσει καταλύτη για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στο ζήτημα αυτό βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον φίλο Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που διαθέτει ισχυρό κύρος και τη δύναμη για να ρίξει το βάρος της Ελλάδας υπέρ της Κύπρου, τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο, όσο και στη Δύση γενικότερα.

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρόεδρος ΔΗΣΥ



Διαψεύσθηκαν οι μεγάλες προσδοκίες της Νέας Υόρκης

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναχωρούσε για τη Νέα Υόρκη για την πρώτη του παρουσία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας χαρακτηρίσει την επίσκεψή του εκεί ως ορόσημο για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Κρίνοντας ωστόσο εκ του αποτελέσματος, οι εξελίξεις διαψεύδουν τις όποιες μεγάλες προσδοκίες στις οποίες αναπόφευκτα παραπέμπει η έννοια «ορόσημο».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά καλείται τώρα ν’ αποτιμήσει τ’ αποτελέσματα της Νέας Υόρκης και να χαράξει τα επόμενα βήματα. Η αδρή περιγραφή της βάσης λύσης στην ομιλία του Προέδρου και οι προσπάθειες τού Γενικού Γραμματέα για διορισμό απεσταλμένου αφήνουν ένα κάποιο θετικό αποτύπωμα.

Χρειάζεται, όμως, να γίνουν περισσότερα. Χρειάζεται σαφής δέσμευση σε όσα ο Πρόεδρος είπε στην ομιλία του, αλλά χρειάζεται να ξεκαθαριστεί και η θέση του σχετικά με όσα δεν είπε και ήταν αυτά που ήθελε ν’ ακούσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Αν είναι δηλαδή έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που συμφωνήθηκαν, περιλαμβανομένης της σύγκλισης για την πολιτική ισότητα και όσων αυτή συνεπάγεται. Επιπλέον χρειάζεται ν’ αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που ν’ αποδεικνύουν ότι έχουμε τη βούληση και τον σχεδιασμό να σπάσουμε το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει την πρότασή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία επικεντρώνεται στη διαμόρφωση θετικής ατζέντας που να περιλαμβάνει ζητήματα τα οποία είναι στις προτεραιότητες της Τουρκίας. Η πρόταση του ΑΚΕΛ στηρίζεται στη λογική ότι η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από μια σειρά εξελίξεων και αποφάσεων στα ενεργειακά ζητήματα μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού. Κίνητρα και όφελος προβλέπονται και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα μόνο μετά την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας στο Κυπριακό, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η Τουρκία θ’ ανταποκριθεί θετικά σε μια τέτοια πρόταση. Αν όμως τολμήσουμε να την προωθήσουμε, τότε οι τουρκικές προθέσεις θ’ αποκαλυφθούν και έτσι η τουρκική πλευρά θ’ αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις ή ν’ αναλάβει την ευθύνη.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ



Ουσιαστική και επιβεβλημένη η αμεροληψία του Γ.Γ.

Η πρόσφατη, ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών -η πρώτη του Προέδρου Χριστοδουλίδη μετά την εκλογή του στην Προεδρία- ήταν, αναμφίβολα, ένα εφαλτήριο ανάδειξης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γενικότερα, και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, ειδικότερα, καθώς και ένα πεδίο διεκδίκησης αμερόληπτου, πιο ενεργού και πιο αποτελεσματικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, στην προσπάθειά για διεκδίκηση και επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, δικαίως χαρακτηρίζεται ως πλήρης, σαφής και ειλικρινής. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε ως ο ηγέτης ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού κράτους, προσηλωμένου στην ειρήνη και στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που διεκδικεί την απελευθέρωσή του από την τουρκική κατοχή και εργάζεται για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, προόδου και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού∙ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, η διεκδίκηση ενός αμερόληπτου, πιο ενεργού και πιο αποτελεσματικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν είναι απλώς διαδικαστική∙ είναι και ουσιαστική και επιβεβλημένη. Απέναντι στην επιθετική και επεκτατική ρητορική της Τουρκίας, με την οποία δηλώνεται η απαράδεκτη τουρκική αξίωση για διχοτόμηση της Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καλείται και οφείλει ν’ ανταποκριθεί στους όρους εντολής του και να ενεργήσει προς εφαρμογή των ψηφισμάτων του Οργανισμού και προς την επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ορθώς, επομένως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιδιώκει τον ορισμό Ειδικού Απεσταλμένου με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις προβλεπόμενες παραμέτρους, όπως ορθώς επιδιώκει και την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διαθέτει το πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό εκτόπισμα για άσκηση πίεσης στην Τουρκία. Εξήντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται ενότητα και συλλογικότητα γύρω από αυτήν την εθνική και δύσκολη προσπάθεια και απέναντι στις αξιώσεις της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος



Καταφέραμε να δημιουργήσουμε κινητικότητα στο Κυπριακό

Έχοντας επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, είχαμε εξαρχής τονίσει ότι η δική μας πλευρά πρέπει με πειστικότητα να επιμείνει σε θέσεις αρχών, στέλνοντας ταυτόχρονα σαφή μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα.

Η παρουσία της χώρας μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπήρξε θετική. Η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ως Προέδρου όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έδωσε ουσιαστικά μηνύματα, πρόσθεσε όραμα και προοπτική και επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά μας για άμεση διαπραγμάτευση, γεγονός που χαιρετίστηκε από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας. Υποβοηθητικές ήταν οι ενέργειες από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στηρίζοντας το διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, όπως και τη στάση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και φυσικά της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας μεταφράστηκε σε μια παραπλανητική τακτική, καρότου και μαστιγίου, σε σχέση με το ενδεχόμενο διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου. Η ολομέτωπη επίθεση του Τούρκου Προέδρου κατά του ίδιου του ΟΗΕ, σε μια εμφανή προσπάθεια υπονόμευσης της θέσης του στην όλη διαδικασία, προφανώς και σηματοδοτεί μια νέα επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας, η οποία δυσχεραίνει τη μεταξύ τους διπλωματία, και που επιτυχώς απαντήθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Επικεντρωνόμενοι στη σύμπλευση των θέσεών μας με τον ίδιο τον κ. Γκουτέρες, πέραν των ευρωπαϊκών θεσμών, σημειώνουμε ότι καταφέραμε να άρουμε τη στασιμότητα και να δημιουργήσουμε ξανά κινητικότητα στο Κυπριακό. Με δεδομένη την εξέταση των ευρωτουρκικών σχέσεων τον ερχόμενο Δεκέμβριο πλέον και την ανάγκη της Τουρκίας να επιδείξει κάποια πρόοδο, ίσως να παρέχεται ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να επιτύχουμε τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου.

Προσγειωμένα και συγκροτημένα στηρίζουμε τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της διασύνδεσης του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναμένοντας από τους εταίρους μας να μετουσιώσουν τη διακηρυγμένη αλληλεγγύη τους σε πράξεις. Η προσήλωσή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και το διεθνές δίκαιο, καθώς και η επίκληση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν διαχρονικά εργαλεία της δικής μας πλευράς, που πρέπει τώρα να προτάξουμε ξανά.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ, Προέδρος ΔΗΠΑ



Καλές προοπτικές για συνομιλίες αλλά με προσεκτικά βήματα

Η Τουρκία με την συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία της, την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα δεν έχει άλλη διέξοδο από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό και ασκεί μεγάλη πίεση, έστω και για μια αναβαθμισμένη σχέση με την ΕΕ.

Από την άλλη, ο χαρακτήρας και οι πράξεις του Ερντογάν, η συνεργασία του με τον Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η δικτατορική σχεδόν λειτουργία του κράτους και η έλλειψη δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους διπλωμάτες στην Ευρώπη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα βρεθήκαμε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ερντογάν. Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει στην ΕΕ με τα Ελληνοτουρκικά και χρειαζόταν να κάνει έστω και ένα μικρό βήμα.

Για εμάς, η μόνη ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού είναι η επανέναρξη του διαλόγου. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αναλάβει κάποιος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα τις επαφές με τα δύο μέρη, μέχρι να βρεθεί τρόπος να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Λόγω της κατάστασης που αναφέρθηκε πριν, υπάρχουν καλές προοπτικές για να πάμε πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών. Δεν γνωρίζω με ποιους όρους θα γίνει αυτό, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα κάνουμε προσεκτικά βήματα, ούτως ώστε να έχουμε μια θετική κατάληξη αυτήν τη φορά.

Ο χρόνος είναι εναντίον μας, οι πιο πολλοί πολιτικοί στην ΕΕ δεν έζησαν την εισβολή και ίσως να μην έχουν και σωστή πληροφόρηση για τα γεγονότα. Γι’ αυτό χρειάζεται η δική μας πλευρά να εντείνει τη διαφώτιση, να είμαστε προετοιμασμένοι, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ΕΕ και να δουλέψουμε για μια καλή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΠΕΜΠΤΟΥ, Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Βουλευτής Λευκωσίας



Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή τακτικής και αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού

Η ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας στην πρόσφατη Γ.Σ. του ΟΗΕ με τις προκλητικές αναφορές, καθώς και η προσπάθεια καθορισμού ενός νέου πλαισίου, καθαρά φιλοτουρκικού, για ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη επανακαθορισμού της τακτικής της πλευράς μας.

Το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα συνομιλιών επιβεβαίωσε την αποτυχία μιας διαδικασίας, η οποία ακολουθήθηκε για περισσότερο από τέσσερεις (4) δεκαετίες, που είχε ως επίκεντρο δύο χαρακτηριστικά στοιχεία:

Πρώτο, την υποβάθμιση του Κυπριακού από ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης, σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, και

Δεύτερο, οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν οδήγησαν σε αντίστοιχες από την τουρκική πλευρά για την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Αντίθετα, επέτρεψε στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να κεφαλαιοποιήσουν δικαιώματα, χωρίς να προβούν σε οποιανδήποτε υποχώρηση από τις μαξιμαλιστικές θέσεις που προβάλλουν.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται από την πλευρά μας. Η Τουρκία, με την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί, στοχεύει στην παράταση του χρόνου, με στόχο την εδραίωση δεδομένων που θα την βοηθήσουν στην υλοποίηση του τελικού της στόχου, της πλήρους ενσωμάτωσης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Είναι γεγονός ότι η στασιμότητα είναι αρνητική εξέλιξη. Η κινητικότητα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και θετική εξέλιξη. Εάν κινηθεί προς λανθασμένη κατεύθυνση θα είναι ακόμα πιο αρνητική, ίσως και καταστροφική. Η όποια κινητικότητα πρέπει να προσπαθήσουμε να κινηθεί προς θετική κατεύθυνση.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 47 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση, πολιτική και οικονομική.

Η Κυβέρνηση με προσεκτικές δράσεις πρέπει να αξιοποιήσει την προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ για διορισμό εκπροσώπου και να θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος, δηλ. του τερματισμού της κατοχής, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και της κατάργησης των συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ



Διαφωνούμε με διζωνικές λογικές, διχοτομικούς συμβιβασμούς και αναποτελεσματικά ΜΟΕ

Η δική μας αποτίμηση αναφορικά με τα όσα διημείφθησαν στη Νέα Υόρκη είναι ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Κυβέρνησης, με βάση τη δική της στρατηγική, δεν είχαμε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, εδώ και πολύ καιρό μείναμε στάσιμοι, εγκλωβισμένοι σε μια ψευδαίσθηση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και όλα τα πολιτικά κόμματα μέσα από τις τοποθετήσεις τους κατάφεραν να παγιωθεί στην κυπριακή διπλωματία, αλλά και την κοινωνία, ότι αυτό αποτελούσε την πραγματικότητα.

Τα δεδομένα όμως είναι εντελώς διαφορετικά, αφού το πραγματικό αδιέξοδο βρίσκεται στη στρατηγική μας ως Κυπριακή Δημοκρατία. Τα γεγονότα φανερώνουν ότι, τόσο η Τουρκία, όσο και το ψευδοκράτος δεν βρίσκονται σε κανένα αδιέξοδο, αλλά μέσα από συντεταγμένες ενέργειες προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις κατοχικές «αρχές», την ίδια στιγμή που μέσα από επεκτατικές ενέργειες προσπαθούν να προελάσουν. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Περίκλειστη Αμμόχωστο, Στροβίλια, ΑΟΖ, Πύλα, Δένεια, Δερύνεια;

Οφείλουμε πρωτίστως να εγκαταλείψουμε τις δικοινοτικές λογικές που μας έχουν οδηγήσει σε διχοτομικούς συμβιβασμούς, όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία να υπενθυμίσουμε ήταν τουρκική απαίτηση από τη δεκαετία του ’60.

Ταυτοχρόνως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να κάνουμε παραδοχές, ότι δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δεν λειτούργησαν, αντ’ αυτού έφεραν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε και ως Παράταξη θέσαμε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου την πάγια διαφωνία μας με τη φιλοσοφία των ΜΟΕ.

Επιβάλλεται άμεσα η χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής, που θα τοποθετεί το Κυπριακό στην ορθή του διάσταση ως ΔΙΕΘΝΟΥΣ προβλήματος εισβολής, παράνομης κατοχής, εθνοκάθαρσης και εγκλημάτων πολέμου.

Αν όμως επιμένουν όλα τα κόμματα να συνεχίσουμε στη λογική των ΜΟΕ, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) είμαστε εδώ να θέσουμε τα δικά μας μέτρα που θα οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη:

– Την αφαίρεση της σημαίας των κατακτητών που μολύνει τον Πενταδάκτυλο.

– Την παράδοση των δολοφόνων των Ισαάκ και Σολωμού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

– Την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κόκκινα και διάλυση του θύλακα, με επιστροφή των συγκεκριμένων εδαφών.

Πρέπει να κατανοήσουμε άπαντες, επιτέλους, ότι οφείλουμε να σταματήσουμε την πολιτική των παραχωρήσεων και να περάσουμε στην πολιτική των αξιώσεων, αναδεικνύοντας την τουρκική αδιαλλαξία!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ, Πρόεδρος Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)