Ενέργεια

Απρόβλεπτη η τιμή του πετρελαίου στην Κύπρο λόγω Ισραήλ

Η αύξηση που καταγράφει διεθνώς η τιμή του πετρελαίου λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, αναμένεται ενδεχομένως να αυξήσει και τις τιμές των υγρών καυσίμων στην Κύπρο και συνεπώς τους λογαριασμούς του ρεύματος

Αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά υγρών καυσίμων έπειτα από τις αυξήσεις των τιμών πετρελαίου διεθνώς λόγω του πολέμου που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ.

Απρόβλεπτη χαρακτηρίζεται η διαμόρφωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και στην Κύπρο για το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει στη «Σ» ο εκπρόσωπος του παγκύπριου συνδέσμου πρατηριούχων υγρών καυσίμων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου «δεν μπορούμε να προβλέψουμε την τιμή και θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες να δούμε πού θα κυμανθεί».

Όπως αναφέρει, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,25 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται στο 1,73 ευρώ το λίτρο.

Μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, σε πέντε με έξι ημέρες θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο για το ποσοστό που ενδεχομένως θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, ενώ τονίζει και την ανάγκη λήψης μέτρων από το κράτος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Περιμένουμε την κυβέρνηση να δώσει κάποια επιδότηση», προσθέτει.

Την ανάγκη για βοήθεια προς τους συμπολίτες μας επισημαίνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Μιλώντας στη «Σ» τονίζει πως θα πρέπει να δοθεί επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης τον φετινό χειμώνα, μιας και σε λίγο καιρό θα αρχίσει η ζήτηση από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα χρειαστεί 20 μέρες για να φανεί στην Κύπρο.

Συνθήκες αβεβαιότητας

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ αναφέρει στη «Σ» ότι «οποιαδήποτε αύξηση καταγράφεται στο πετρέλαιο διεθνώς επηρεάζει αρνητικά τις τιμές στα τιμολόγια της ΑΗΚ».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, θα φανεί ετεροχρονισμένα το επόμενο τρίμηνο στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς η ΑΗΚ διαθέτει απόθεμα υγρών καυσίμων για τρεις μήνες.

Όπως σχολιάζει, «επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα τα πράγματα», και τονίζει ότι το κόστος των υγρών καυσίμων στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αποτελεί το 70% του συνολικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής. Για παράδειγμα από τα συνολικά 300 ευρώ το 70% αφορά το κόστος καυσίμων.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, στον λογαριασμό ρεύματος Απριλίου της ΑΗΚ, το κόστος των υγρών καυσίμων είχε αυξηθεί κατά 27% σε σχέση με δύο μήνες πριν.