Πολιτισμός

Κυριακή Μανουσάκη: Είμαι άνθρωπος που διάλεγα από πάντα το δύσκολο μονοπάτι

Η ηθοποιός μιλά στη «Σ» για το πρώτο της θεατρικό έργο, στο οποίο υπογράφει την ερμηνεία, το σενάριο και τη σκηνοθεσία

Η Κυριακή είναι μια νέα κοπέλα 30 ετών, όπως και η Kate, η πρωταγωνίστρια, την οποία υποδύεται στο πρώτο της θεατρικό βήμα και μάλιστα σε μονόλογο. Διλήμματα ουσιαστικά για το πώς πραγματεύεται σήμερα ο καθένας μας την καθημερινότητά του, με τι φίλτρα την σκεπάζει και ποια πετάει από πάνω του για να ελευθερωθεί, είναι μερικά από αυτά με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο θεατής στις παραστάσεις.

Η ηθοποιός Κυριακή Μανουσάκη μιλά στη «Σ» για το πρώτο της έργο στο θέατρο, στο οποίο υπογράφει την ερμηνεία, το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να παίξει έναν μονόλογο στο θέατρο, αλλά και τι θα εισπράξει ο θεατής βγαίνοντας από την αίθουσα μετά από 50 λεπτά διάρκειας της παράστασης.

Όπως μας αποκαλύπτει, το έργο ξεκίνησε από το προσωπικό της ημερολόγιο και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά στο θεατρικό σανίδι.

Κ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ.jpg

Τι πραγματεύεται ο θεατρικός μονόλογος «Χωρίς φίλτρο»;

Πραγματεύεται όλα εκείνα που σκέφτεται ο κάθε άνθρωπος και δεν τολμάει να πει.

Πώς εμπνευστήκατε αυτό το έργο;

Αρχικά το έργο ξεκίνησε ως γραφή στο ημερολόγιό μου. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας περισσότερα ερεθίσματα από την καθημερινότητά μου, αντιλήφθηκα τις εσωτερικές σκέψεις των ανθρώπων που είχα απέναντί μου κοιτώντας τους στα μάτια και τις αποτύπωσα σε ένα χαρτί. Και αυτό κατέληξε στο πορτρέτο του χαρακτήρα της Kate.

Άρα πρόκειται για μια αληθινή ιστορία;

Εν μέρει, ναι. Πρόκειται για τη δεδομένη αλήθεια που κρύβουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Τι κουβαλάει μαζί της η Kate, μια νέα γυναίκα 30 ετών;

Η βαλίτσα της Kate κουβαλάει την εργένικη ζωή μιας άνεργης ηθοποιού στην ηλικία των 30, που έχει την ιδανική ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στη ζωή της είναι μόνη. Αντικατοπτρίζει αυτήν τη μοναξιά που νιώθεις μόλις κλείσεις το κινητό.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στο κοινό;

Ουσιαστικά αυτός ο μονόλογος στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει ο καθένας από εμάς να αντιμετωπίσει το παιδί που έχει μέσα του και να το αφήσει ελεύθερο να χαρεί στη μία και μοναδική ευκαιρία που του παρέχεται για ζωή.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε έναν μονόλογο στο πρώτο σας έργο;

Αρχικά είμαι άνθρωπος που διάλεγα από πάντα το δύσκολο μονοπάτι. Και θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα και εγώ ως Κυριακή να δώσω γροθιά σε όλες τις φοβίες μου και να έρθω σε μετωπική σύγκρουση με αυτό που αγαπώ πιο πολύ.

Πόσο δύσκολο είναι να το στηρίξετε σκηνοθετικά όλο το έργο;

Πάντα με εξίταρε η ιδέα να δώσω ζωή σε κάτι δικό μου. Έτσι, μέσα από την ευκαιρία που μου δόθηκε από το ανοικτό κάλεσμα πυρ[ω!]τέχνημα της ομάδας «γιασεμίν» το πήρα απόφαση. Μελέτησα σε βάθος την Kate και της επέτρεψα να με ταξιδέψει, με αποτέλεσμα να γίνουμε ένα. Σίγουρα είναι δύσκολο να σκηνοθετείς εαυτόν, ωστόσο ποτέ δεν με γοήτευαν τα απλά!

Τι είναι για εσάς η υποκριτική; Τρόπος ζωής ή η ίδια σας η ζωή;

Για μένα η υποκριτική αν έπρεπε να διαλέξω ένα από τα δύο θα ήταν η ίδια η ζωή, λόγω του ότι απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου βρισκόμουν μέσα σε ένα θέατρο ή έπαιζα σε αυτό.

Τι θα ήταν καλό να αφήσει έξω από την αίθουσα ο θεατής; Εκτός από τα «φίλτρα». Και τι να φέρει μαζί του καθώς παρακολουθεί;

Μαζί του ο κάθε θεατής θέλω να φέρει καλή διάθεση και ανοικτό μυαλό. Να αφήσει έξω όσα φοβάται, τις άμυνές του και να δεχθεί την ωμή πραγματικότητα.

χωρίς φίλτρο παράσταση αφίσα.jpg

Οι παραστάσεις

Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου. Οι επόμενες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου, στις 19:30, στο Εντός των Τεχνών, στη Λευκωσία, στις 27 Οκτωβρίου, 20:30, στο Craft Bar, στην Πάφο και στις 4 και 5 Νοεμβρίου, 20:30, 19:30 μ.μ., αντίστοιχα, στην Υπόγεια Σκηνή Συνεργείο, στη Λεμεσό.

Τα εισιτήρια

Το κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί τα εισιτήρια στην είσοδο του χώρου των παραστάσεων. Σε όλες τις παραστάσεις η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 10 ευρώ. Για πληροφορίες και κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 97905185. Καλή θέαση!