Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας: Σύντομα αρχίζει νέος κύκλος διαλόγου για τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις διορισίμων δεν είναι αρκετό ώστε να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, ειδικά για πρόσληψη αντικαταστατών εκπαιδευτικών

Σε διάλογο με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις αναφορικά με το θέμα των καταλόγων διοριστέων και διορισίμων θα προχωρήσει σύντομα το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό αναφέρει σε απάντησή της στη Βουλή ημερομηνίας 27 Σεπτεμβρίου 2023 η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Το σχετικό ερώτημα (ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2023) τέθηκε στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος καλούσε την αρμόδια υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με τον προγραμματισμό και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς σε σχέση με το θέμα των καταλόγων διοριστέων και διορισίμων και το πώς αξιολογείται η μέχρι τώρα κατάσταση με την παράλληλη λειτουργία των δύο αυτών καταλόγων.

Στην απάντησή της η Υπουργός, ανέφερε πως «σχετικά με την παράλληλη λειτουργία των καταλόγων διοριστέων και διορισίμων σημειώνεται ότι λόγω του ότι οι πρώτες εξετάσεις έγιναν το 2017 και οι πρώτοι εκπαιδευτικοί μέσω του καινούργιου συστήματος προσλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018, δόθηκε αρκετός χρόνος στο ΥΠΑΝ να διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικών που διορίζονται από τον κατάλογο διορισίμων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις διορισίμων δεν είναι αρκετό ώστε να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, ειδικά για πρόσληψη αντικαταστατών εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, η εξεύρεση άμεσης λύσης για αυτό το θέμα καθίσταται ύψιστης προτεραιότητας για το ΥΠΑΝ, ώστε να προωθηθούν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες ενέργειες πριν από την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027».

Βελτίωση του νέου συστήματος διορισμών ζητά η ΟΕΛΜΕΚ

Στο μεταξύ, με σημερινή της ανακοίνωση, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά τη βελτίωση του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔ), έτσι ώστε να είναι λειτουργικό, δίκαιο και βιώσιμο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ είχε συνάντηση στις 12/10/2023, με την Επιτροπή Συμβασιούχων και Αντικαταστατών ΟΕΛΜΕΚ (Διοριστέων) και τον Σύνδεσμο Διορισίμων Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, ενόψει της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔ), το 2027.

Η ΟΕΛΜΕΚ στηρίζει τα λογικά και δίκαια αιτήματα των δυο αυτών Επιτροπών και αποφασίστηκε η διεκδίκηση της διασφάλισης του εργασιακού μέλλοντος των εκπαιδευτικών που θα έχουν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία στη Δημόσια Εκπαίδευση προ του 2027 (συμβασιούχων/ αντικαταστατών), η ακριβής έκταση της οποίας θα συμφωνηθεί και θα καθοριστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αποφασίστηκε, επίσης, η βελτίωση του ΝΣΔ, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό, δίκαιο και βιώσιμο.

«Πρώτη και άμεση διόρθωση πρέπει να είναι η στατιστική επεξεργασία της βαθμολογίας των υποψηφίων να γίνεται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων για την επιτυχία ή αποτυχία των υποψηφίων. Σκοπός της επεξεργασίας αυτής πρέπει να είναι μόνο η κατάταξη των επιτυχόντων υποψηφίων στον Κατάλογο των Διορισίμων», καταλήγει η ΟΕΛΜΕΚ, στην ανακοίνωσή της.

Α.Κί.ΔΑ: Αναγκαία η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027

Σε μία άλλη εξέλιξη, την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών (Α.Κί.ΔΑ.), με την Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Μη Κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Α.Κί.ΔΑ. είναι η Κίνηση που κατέθεσε για συζήτηση το θέμα του συστήματος διορισμού στα Συλλογικά Σώματα της ΠΟΕΔ και μετά από σχετική εισήγησή της, αποτελεί πλέον ομόφωνη θέση της Οργάνωσης, η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων, μετά το 2027.

Στη συνάντηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων και θέσεων και επαναβεβαιώθηκε πως είναι αναγκαία η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027. Σε ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών, συναποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα και δράσεις. Αποτελεί κοινή θέση, πως το αμέσως επόμενο διάστημα η ΠΟΕΔ, πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων που πρόσφατα λήφθηκαν ομόφωνα από το ΔΣ της, σε σχέση με τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων, την καταγραφή στρεβλώσεων για το σύστημα διορισίμων και ενέργειες για τη μη θυματοποίηση συναδέλφων/ισσων. Υπάρχει δε η κοινή πεποίθηση, πως πρέπει να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις στα πολιτικά Κόμματα, την Επιτροπή Παιδείας και το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για το θέμα και έγκαιρη επίλυση του θέματος. Τέλος, αποφασίστηκε η συνέχιση της επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά και η αλληλοενημέρωση, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της διατήρησης του καταλόγου διοριστέων, αλλά και της βελτίωσης του συστήματος διορισμών.