Αναλύσεις

Μισό τάγμα λεγεωνάριοι στο Προεδρικό

Στο στόχαστρο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας οι 153 του «Λόφου»

Η άκρη του μίτου του σκανδάλου ξεκίνησε να ξετυλίγεται όταν διαπιστώθηκε πως η Δόξα Κωμοδρόμου, αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, η οποία τελούσε σε απόσπαση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, χρέωνε το κράτος συμπληρώνοντας υπερωρίες από το πόστο το οποίο υπηρετεί. Η διαπίστωση έγινε κατά την υποβολή αίτησης -με τη σφραγίδα της Προεδρίας- για αποδέσμευση κονδυλίων από τη Βουλή, προκαλώντας την αντίδραση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Το Προεδρικό ζητούσε συνολικά την αποδέσμευση συνολικών πιστώσεων ύψους 237.302 ευρώ, εκ των οποίων 226.302 ευρώ αφορούσαν «Αντιμισθία» και 11.000 ευρώ «Αγορά Υπηρεσιών». Η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε στη συνέχεια όπως εγκρίνει το κονδύλι του Προεδρικού, πλην των υπερωριών της αναπληρώτριας Κυβ. Εκπροσώπου και της Βοηθού της Πρώτης Κυρίας, που τελεί επίσης σε απόσπαση.

Πήγε να κλείσει το θέμα: Μπλόκο και φωνές ΑΚΕΛ-Χριστοφίδη

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Χριστοφίδης εξέφρασε διαφωνία με αυτήν την θέση, λέγοντας ότι η Επιτροπή Οικονομικών είχε ένα μέτρο πίεσης για το Προεδρικό και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη τοποθέτηση του τεραστίου φιάσκου/σκανδάλου» και «καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης». «Δεν μπορεί μπροστά σε αυτήν την αποκαρδιωτική εικόνα η Επιτροπή Οικονομικών να αφαιρεί τον μοχλό πίεσης που έχει για να ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε και εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση των συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά και για τη στάση του ΔΗΣΥ, ο οποίος προφανώς έκανε πλάτες, όπως είπε, «στο συγκεκριμένο θέμα στον Πρόεδρο και στο Προεδρικό». Η έντονη αντίδραση έφερε και την επέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που έθεσε υπό το μικροσκόπιό της το ζήτημα ξεψαχνίζοντας την υπόθεση.

Για να το θέσουμε απλούστερα, η κ. Δόξα Κωμοδρόμου δεν διορίστηκε -ουσιαστικά- στη θέση της αναπληρώτριας Κυβ. Εκπρόσωπου, αλλά τελεί σε απόσπαση, αφού κράτησε τη θέση εργασίας που κατέχει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ίδια αιτήθηκε σωρεία υπερωριών για την παρουσία της σε διάφορες εκδηλώσεις (Πορεία Χριστοδούλας, κηδείες, μνημόσυνα, κοκτέιλ, συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος κ.λπ). Οι υπερωρίες αυτές έφεραν την υπογραφή του Κυβ. Εκπροσώπου, κ. Λετυμπιώτη, ενώ κατατέθηκαν από την ίδια την Προεδρία στη Βουλή για την αποδέσμευση του ποσού. Οι έντονες αντιδράσεις (κυρίως από πλευράς ΑΚΕΛ διά του βουλευτή κ. Χριστοφίδη) έριξαν τα φώτα της δημοσιότητας στο εν λόγω ζήτημα, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να ξεκαθαρίζει πως ως αξιωματούχος, η κ. Κωμοδρόμου δεν δικαιούται ούτε ένα σεντ υπερωρίες.

Ξεκάθαρη η Ελ. Υπηρεσία: Δεν δικαιούται υπερωρίες

Όπως μετέπειτα επεξήγησε μιλώντας στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, στο Σύνταγμα υπάρχει ξεκάθαρη πρόνοια που διαχωρίζει την πολιτική εξουσία από τη διοικητική λειτουργία του κράτους. Ως εκ τούτου, ένας δημόσιος υπάλληλος νομιμοποιείται -μέσα από την ενδεδειγμένη διαδικασία- να αιτηθεί υπερωρίες, κάτι, όμως, που δεν ισχύει στην περίπτωση της αναπλ. Κυβερνητικής Εκπροσώπου. Και αυτό διότι τελεί ουσιαστικά υπό το καθεστώς κρατικού αξιωματούχου, ενώ δεν χτυπά καν κάρτα. «Αν, παραδείγματος χάριν, ο Υπ. Εργασίας συζητά όλο το βράδυ για την ΑΤΑ, θα πληρωθεί υπερωρίες; Προφανώς και όχι», ήταν το παράδειγμα που παρέθεσε. Εν συνεχεία υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ενώπιόν της η Ελ. Υπηρεσία για το τρίμηνο Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, η κ. Κωμοδρόμου έλαβε ήδη €2.468 υπό τη μορφή υπερωριών και 11 ημέρες time-off. Εκτός του ότι δεν τα εδικαιούτο επί της αρχής, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων δεν συνάδουν καν με τη φύση των αρμοδιοτήτων της. Όπως γίνεται αντιληπτό, κλήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που ήδη έλαβε, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι έντονες επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης έφεραν τελικά την παραίτηση της Δόξας Κωμοδρόμου, η οποία έγινε αποδεκτή από τον ΠτΔ. Η ίδια, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως πρόκειται για μέρος ενός καλοστημένου σχεδίου με στόχο να πλήξει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, την ώρα που ο ίδιος έδιδε μάχη στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Η υπόθεση μάλιστα όχι μόνο δεν έκλεισε άρον-άρον αλλά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να ελέγξει και τους 153 δημόσιους υπαλλήλους και συμβούλους που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες του Προεδρικού, για να διαπιστώσει ποιοι πληρώνονται υπερωρίες, γιατί πληρώνονται υπερωρίες και κατά πόσον δικαιολογούνται.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας

Παρά την παραίτηση της κ. Κωμοδρόμου από το Προεδρικό και τη ρητή θέση για επιστροφή των χρημάτων, η όλη υπόθεση γεννά ακόμη και σήμερα περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Εάν παρατηρήσουμε λίγο πιο προσεχτικά την αλληλουχία των γεγονότων, γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα δεν είναι τα -περίπου- διόμισι χιλιάρικα που πρόλαβε να πάρει η τέως αναπληρώτρια Κυβ. Εκπρόσωπος. Ούτε η υπογραφή του κυρίου Λετυμπιώτη. Το ευρύτερο πλαίσιο είναι αυτό που εντείνει την ανησυχία για το τι συμβαίνει στο Προεδρικό -αφού αποτελεί και καθρέφτη της Κυβέρνησης- και πώς αυτό μεταφράζεται. Στ’ αχνάρια της… ασφάλειας ένα πρόσωπο που τοποθετείται σε πόστο αξιωματούχου με τον μανδύα της απόσπασης -αφού επιθυμεί να κρατήσει την κυβερνητική του δουλειά- ενώ αποτυπώνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να «ξεγελαστεί» η Βουλή, για να εξασφαλιστεί ένα κονδύλι το οποίο όλοι όσοι βρίσκονται στην αλυσίδα -από τη συμπλήρωσή του, τις υπογραφές, την κατάθεσή του, την σφραγίδα της Προεδρίας- γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται. Η σιγή ιχθύος που τηρείται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και η ουσιαστική απουσία ανάληψης της ευθύνης -παρά την παραίτηση αφού στην ανακοίνωση παρατέθηκαν φράσεις όπως «δεν έπραξα οτιδήποτε μεμπτό», «ήμουν τίμια», «καλοστημένο σχέδιο»- μάλλον υποτιμούν τη νοημοσύνη της κοινωνίας των πολιτών παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο.