Υγεία

Πολύμηνες καθυστερήσεις για ένα ραντεβού σε ειδικό ιατρό

Σε ποιες ειδικότητες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και γιατί

Σκέτη ταλαιπωρία κατήντησε για τους ασθενείς η διευθέτηση ραντεβού με ειδικό ιατρό εντός ΓεΣΥ, λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων που παρατηρούνται συστηματικά. Άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη να επισκεφθούν τον κατάλληλο ιατρό για τη διάγνωση ή την παρακολούθηση της υγείας τους, αναγκάζονται να περιμένουν δύο ή και παραπάνω μήνες για επίσκεψη σε ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), μέχρι να βρεθεί ένα κενό στο πρόγραμμά τους για να τους δεχτούν στο ιατρείο τους. Γεγονός που δημιουργεί περισσότερο άγχος και αβεβαιότητα σε μια ευάλωτη ομάδα ανθρώπων, που τη συγκεκριμένη στιγμή χρειάζoνται ιατρική φροντίδα και ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα Βαλτώνει και αποτυγχάνει το ΓεΣΥ

Η «Σ» επικοινώνησε με την Ανώτερη Λειτουργό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Μόνικα Κυριάκου, η οποία τονίζει ότι οι καθυστερήσεις σε επισκέψεις ειδικών ιατρών «δεν είναι παντού σε όλες τις πόλεις και ούτε για όλες τις ειδικότητες». Μάλιστα, αναφέρει πως, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, «δεν μεσολαβούν πολλές ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραπεμπτικού μέχρι την ημερομηνία της επίσκεψης, ενώ η μεγάλη εικόνα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Όπως εξηγεί, έχει παρατηρηθεί «από πέρυσι ότι από την ημέρα της έκδοσης του παραπεμπτικού από τον προσωπικό ιατρό μέχρι την ημέρα της επίσκεψης του ασθενούς στον ειδικό ιατρό, η συντριπτική πλειοψηφία των παραπεμπτικών, περίπου το 85%, εξετάζονται εντός επτά ημερών».

Διαδικασία αξιολόγησης

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες κόσμου και αφορά όλους μας, η κ. Κυριάκου μάς ενημερώνει ότι αυτήν την περίοδο εξελίσσεται μια διαδικασία για άμεση αξιολόγηση της κατάστασης των ασθενών σε συνεργασία και με την Υπουργό Υγείας, Δρα Πόπη Κανάρη. Συγκεκριμένα, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου σχεδιάζεται να γίνει η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, με στόχο να ολοκληρωθούν και να είναι διαθέσιμα σύντομα τα εξής:

- Να υπάρχει διαβάθμιση για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, ώστε να γνωρίζει ο ειδικός ιατρός αν πρόκειται για επείγον περιστατικό, ώστε να το δεχθεί άμεσα. Δηλαδή να υπάρχει διαφοροποίηση στο παραπεμπτικό για το αν είναι επείγον ή όχι.

- Να υπάρχει μια διαδικασία, μέσω της οποίας θα προσφέρεται διαθέσιμος χρόνος στο πρόγραμμα των ειδικών ιατρών για τα επείγοντα περιστατικά.

- Να γίνεται καλύτερη χρήση των μακροχρόνιων παραπεμπτικών πέραν των δύο επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Οι ειδικότητες που καθυστερούν σύμφωνα με τον ΟΑΥ

Ερωτηθείσα για το ποιες ειδικότητες καταγράφουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε επισκέψεις, απαντά ότι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Όπως λέει, σε αυτές που έχουν μικρό αριθμό ιατρών και στις οποίες ανήκουν ενδεικτικά οι ειδικότητες της παιδονευρολογίας, της παιδοψυχιατρικής και της ενδοκρινολογίας. Καθώς και σε αυτές που περιλαμβάνουν μεγάλη γκάμα της κατάστασης της υγείας, όπως είναι για παράδειγμα η γαστρεντερολογία, η νευρολογία και η ρευματολογία.

Πρόβλημα συμφόρησης

Αναφορικά με το πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, η κ. Κυριάκου εξηγεί ότι οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι ότι σε συγκεκριμένες ειδικότητες και πόλεις δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ιατρών. Επίσης, αρκετοί ασθενείς επισκέπτονται πέραν του ενός ιατρού για να λάβουν περισσότερες γνώμες, καλούν για να επαναλάβουν την εξέταση ή ζητούν εγκαίρως και επίμονα επίσκεψη. «Υπάρχει πρόβλημα συμφόρησης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα με πολλές παραμέτρους γι’ αυτό δεν μπορούμε να βρούμε λύση», προσθέτει.

Κληθείσα να σχολιάσει για το τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής όταν βρίσκεται σε αυτήν τη δυσμενή κατάσταση, επισημαίνει ότι «ο προσωπικός ιατρός θα πρέπει να κάνει απαραίτητη συνεννόηση με τον ειδικό ιατρό ή ο ίδιος ο ασθενής να κάνει αναφορά στην ιδιαίτερη κατάστασή του για να γίνει προτεραιοποίηση. Πρέπει ως ασθενείς να χτίσουμε τη σωστή κουλτούρα, να επισκεπτόμαστε τον ιατρό μόνο εάν χρειάζεται. Πρώτα να επισκεφτούμε τον προσωπικό ιατρό και έπειτα να κρίνει ο ίδιος αν χρειάζεται να πάμε στον ειδικό, χωρίς να πηγαίνουμε μόνοι μας απευθείας. Ας εμπιστευτούμε τους προσωπικούς ιατρούς», συμβουλεύει η κ. Κυριάκου.

Λίστα νέων ιατρών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε ότι ασθενείς περιμένουν μέχρι και τέσσερις μήνες για ένα ραντεβού. Πρόσθεσε ότι μια λύση στην αποσυμφόρηση των ραντεβού των ειδικών ιατρών και στη γρηγορότερη διευκόλυνση των ασθενών μέσα σε διάστημα ενός μήνα, θα μπορούσε να είναι η επιλογή των νεότερων ιατρών από τους ασθενείς. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΟΣΑΚ έχει εισηγηθεί τη δημιουργία μιας λίστας, η οποία θα αναγράφει τα ονόματα των νέων ειδικών ιατρών για να μπορούν να τα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι και να απευθύνονται σε αυτούς.

Και άλλες «προβληματικές» ειδικότητες

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη καθυστέρηση διευθέτησης ραντεβού είναι του ωτορινολαρυγγολόγου, του νεφρολόγου, του γαστρεντερολόγου και άλλων, ενώ οι καθυστερήσεις, συμπληρώνει, οφείλονται σε διάφορες παραμέτρους όπως ότι ο ιατρός πρέπει να μιλάει ελληνικά και συνεπώς μειώνεται ο αριθμός των διαθέσιμων ιατρών, καθώς και η καλή φήμη συγκεκριμένων ιατρών που τους κάνει περιζήτητους και δυσεύρετους. «Έχουμε πολλές καταγγελίες ασθενών σχετικά με τις καθυστερήσεις, όμως ο προσωπικός ιατρός έχει δικαίωμα να κλείσει ραντεβού σε ειδικό ιατρό σε διάστημα 48 ή 72 ωρών σε περιπτώσεις που χρειάζεται άμεσα επίσκεψη», διευκρινίζει. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Παπαδόπουλος, στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται να συναντηθούν οι αρμόδιοι φορείς παρουσία της Υπουργού Υγείας για να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση σε αυτές τις καθυστερήσεις με τους ειδικούς ιατρούς.