Υγεία

ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: «Αν δεν καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες λαμβάνουμε μέτρα σε θαλάμους ή τμήματα»

«Όσοι διοικούν τον ΟΚΥπΥ κλείνουν τα αυτιά και λειτουργούν νοσηλευτήρια χωρίς νοσηλευτική στελέχωση»

Γι’ άλλη μια φορά ο νοσηλευτικός κλάδος εκπέμπει κραυγή αγωνίας και διατυπώνει έντονες ανησυχίες για τη νοσηλευτική στελέχωση των νοσοκομείων που διαχειρίζεται ο ΟΚΥπΥ ο οποίος, κατά την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, κωφεύει κατ’ επανάληψη, αθετώντας συμφωνίες, αποφάσεις και διαβεβαιώσεις.

Η συντεχνία, για πολλοστή φορά, προειδοποιεί για την κατάσταση στα νοσοκομεία που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ και τονίζει πως ήδη έχει εκπνεύσει το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για ασφαλή εργασία του νοσηλευτικού προσωπικού. «Παρόλο που είναι ενήμεροι τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Διοίκηση του ΟΚΥπΥ, και παρά τις κατ’ επανάληψη συναντήσεις, υπομνήματα και διαβεβαιώσεις που λάβαμε ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, όλοι σφυρίζουν αδιάφορα».

Στη συνέχεια η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ τονίζει πως «εάν ο ΟΚΥπΥ δεν προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτηρίων, θα

προχωρήσουμε με μέτρα σε θαλάμους ή τμήματα, για να προστατέψουμε τόσο τα μέλη μας όσο και τους ασθενείς που επιλέγουν να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια που διαχειρίζεται ο ΟΚΥπΥ, και για τα οποία λάβαμε σοβαρές καταγγελίες και από τους οργανωμένους ασθενείς».

«Ο ΟΚΥπΥ δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία ή παραπέμπει εσκεμμένα το θέμα της κάλυψης των θέσεων στις ελληνικές καλένδες, και αδιαφορεί πλήρως για τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, ακόμη και με την πρόνοια στον προϋπολογισμό του για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού», επισημαίνει η συντεχνία.

«Φαίνεται πως όσοι διοικούν τον ΟΚΥπΥ, δεν είναι γνώστες του αντικειμένου της υγείας, της ιατρικής και της νοσηλευτικής, δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο και τα καθήκοντα των νοσηλευτών/τριών και κυρίως τη σημαντικότητά τους για την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσηλευτηρίου. Ο ρόλος των νοσηλευτών/τριών είναι να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, να προλαμβάνουν και να αναγνωρίζουν τα σημεία και συμπτώματα των ανεπιθύμητων συμβάντων και να ενεργούν άμεσα για την αντιμετώπισή τους», εξηγεί η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στις επιπτώσεις της υποστελέχωσης με κύριες την ασφάλεια και υγεία των ασθενών. Τα βιώνουν όσοι έχουν νοσηλευτεί ή επισκέπτονται συγγενικό τους πρόσωπο σε δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτοί που ηγούνται του οργανισμού που λέγεται ΟΚΥπΥ, θα έπρεπε να γνωρίζουν πως, στα υποστελεχωμένα με νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομεία, τα ποσοστά θνητότητας, διάρκειας νοσηλείας, νοσοκομειακών λοιμώξεων, πτώσεων, λαθών στη φαρμακευτική αγωγή και άλλων ανεπιθύμητων συμβάντων είναι υψηλότερα συγκριτικά με τα επαρκώς στελεχωμένα νοσοκομεία. Θα έπρεπε να γνωρίζουν τα βασικά. Ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών έχει αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της νοσηλευτικής στελέχωσης στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας», συνεχίζει η συντεχνία.

Δελτίο Τύπου ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.