Υγεία

Στον «αναπνευστήρα» οι αποστολές ασθενών στο Ισραήλ

Τρεις ασθενείς από την Κύπρο σε νοσοκομεία της γειτονικής χώρας

Εξαιρετικά δύσκολη έγινε η αποστολή ασθενών από την Κύπρο στο γειτονικό Ισραήλ. Οι τελευταίες εξελίξεις με την πολεμική σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προκαλούν σοβαρές συνέπειες σε όλους τους τομείς, όπως την οικονομία, την υγεία, την κοινωνία και φτάνουν μέχρι το σημείο της αποσταθεροποίησης σχέσεων μεταξύ χωρών που ενδεχομένως να μην εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο.

Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανέπτυξε μια εξαιρετική συνεργασία με νοσοκομεία στο Ισραήλ. Αρκετοί ασθενείς από την Κύπρο κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία «Scheba-Telashomer» και «Schneider».

Ακόμη, στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου κρίθηκε αναγκαία η εσπευσμένη κάθοδος ιατρών από το Ισραήλ, για να εξετάσουν ή και να χειρουργήσουν ασθενείς εντός της Κύπρου.

Όμως, η αβεβαιότητα που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αναγκάζει πλέον το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το πλάνο του και να εξεύρει εναλλακτικές, καθώς υπάρχουν ιατρικά θέματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

ΑΕΡΟΑΜΠΟΥΛΑ 2.jpeg

«Δύσκολη έως και αδύνατη η αποστολή ασθενών στο Ισραήλ»

Στη «Σ» μίλησε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε το Υπουργείο με νοσοκομεία και γιατρούς του Ισραήλ. Ακόμη ρωτήθηκε και για τους Κύπριους ασθενείς που νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή

Αρχικά ανέφερε ότι όντως υπάρχει μια εξαίρετη και στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και νοσηλευτηρίων/ιατρών του Ισραήλ. «Δυστυχώς, τη δεδομένη στιγμή, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στο Ισραήλ, η αποστολή ασθενών εκεί έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για τις προγραμματισμένες αποστολές ασθενών στο Ισραήλ, ανέφερε ότι το Υπουργείο επικοινώνησε και ενημέρωσε ήδη όλους τους εμπλεκόμενους ασθενείς. «Σε αρκετές περιπτώσεις και μετά από επιθυμία των ίδιων των ασθενών και νοουμένου ότι το επιτρέπει η ιατρική τους κατάσταση, οι αποστολές έχουν αναβληθεί για μεταγενέστερο στάδιο», είπε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι έχουν διευθετηθεί διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των θεραπόντων ιατρών Κύπρου και Ισραήλ για συζήτηση, αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών. «Αριθμός ασθενών που προγραμματίζονταν για αποστολές στο Ισραήλ, κατόπιν δικής τους επιθυμίας, έχουν τροχοδρομηθεί για παραπομπή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά προτεραιότητα με βάση τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 883/2004 και το Έντυπο 52», ανέφερε.

ΓΙΑΝΝΑΚΗ.jpg

Τρεις Κύπριοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ

Η Δρ Γιαννάκη ρωτήθηκε και για την κατάσταση της υγείας των ασθενών που βρίσκονται στη γειτονική χώρα. Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται στο Ισραήλ πολύ μικρός αριθμός περιστατικών και συγκεκριμένα:

  1. Νεογνό με Συγγενή Καρδιοπάθεια, που γεννήθηκε στο Ισραήλ και χειρουργήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2023. Το νεογνό, το οποίο συνοδεύεται και από τους δύο γονείς, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.
  2. Έγκυος δίδυμης κύησης, της οποίας ο τοκετός αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Το ένα εκ των δύο νεογνών, το οποίο πάσχει από Συγγενή Καρδιοπάθεια, θα χειρουργηθεί αμέσως μετά τη γέννησή του. Η ασθενής συνοδεύεται από τον σύζυγό της.
  3. Έγκυος, της οποίας ο τοκετός αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Το νεογνό, το οποίο πάσχει από Συγγενή Καρδιοπάθεια, θα χειρουργηθεί αμέσως μετά τη γέννησή του. Η ασθενής συνοδεύεται από τον σύζυγό της.

Ανήλικος συνεχίζει τη θεραπεία του σε νοσοκομείο της Γερμανίας

Ακόμη, ανέφερε ότι ανήλικος ασθενής, που βρίσκονταν για θεραπεία στο Ισραήλ, μεταφέρθηκε με ασφάλεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειάς του, στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité, για συνέχιση της θεραπείας του, ενώ αριθμός ασθενών επέστρεψαν στην Κύπρο, αφού ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους.

Η Δρ Γιαννάκη τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να έχει την αρμοδιότητα για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. «Οι αποστολές αφορούν ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι όλες οι αποστολές γίνονται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής και μετά από αξιολόγηση και θετική εισήγηση αρμόδιας Επιτροπής Ειδικών Ιατρών.