Ενέργεια

Άνοιγμα στην ιταλική αγορά ενέργειας από τον αρμόδιο Υπουργό (Βίντεο)

Άνοιγμα στη ιταλική αγορά ενέργειας, φαίνεται να επιχειρεί η Λευκωσία.

Ο αρμόδιος Υπουργός, από τη Ραβέννα, δήλωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να έχει ως πελάτη την Ιταλία και να την προμηθεύει με φυσικό αέριο, μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Κρόνος-1.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, έγιναν μετά τη συνάντηση στη Ραβέννα, με τον Ιταλό ομόλογό του, τον Υπουργό Επιχειρήσεων, αλλά και τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της ενεργεικακής εταιρείας ''Eni''.

Σε συνέντευξη του λοιπόν στην ιταλική ιστοσελίδα Nova.news, δήλωσε ότι τις επόμενες βδομάδες θα γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Κρόνος, όπου οι αρχικές ποσότητες που είχαν εντοπιστεί ήταν 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Όπως είπε, έχει μιλήσει για τo θέμα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eni και η πλησιέστερη διαδρομή αξιοποίησης του είναι προς το αιγυπτιακό κοίτασμα Zhor της Eni, που συνδέεται με τα αιγυπτιακά παράλια με υποθαλάσσιους αγωγούς.Το απόθεμα του Κρόνος-1 είπε, θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Αίγυπτο, για υγροποίηση και εξαγωγή.

Με δεδομένο ότι η Ιταλία, έχει πέντε μονάδες επαναεριοποίησης, η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής υγροποιημένου αερίου στην Ιταλία, μέσω του συστήματος της ΕΝΙ.

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στον αγωγό ''EuroAsia'', τονίζοντας ωστόσο ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Ισραήλ.

Αυτό το έργο διασύνδεσης είπε θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξάγει την ηλεκτρική ενέργεια που έχει πλεόνασμα, αφού η συμβατική παραγωγή από ορυκτά καύσιμα είναι περίπου 1200 μεγαβάτ, ενώ  από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κοντά στα 750 μεγαβάτ.

Τους επόμενους μήνες, όπως είπε, θα προσκληθούν πιθανοί επενδυτές, για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Δείτε το βίντεο στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα: