Δικαιούχοι του Γε.Σ.Υ. και αλλαγές που πρέπει να κάμει ο ΟΑΥ

Πριν από ένα-δύο περίπου χρόνια συγγενικό μου πρόσωπο έπρεπε να υποβληθεί σε μια εξειδικευμένη επέμβαση. ΄Ηταν μεν μια συνηθισμένη γενική επέμβαση, αλλά μια δεύτερη πάθηση του ασθενούς καθιστούσε την επέμβαση εξειδικευμένη. Το συγγενικό μου πρόσωπο έψαξε και βρήκε χειρουργό, που στο βιογραφικό του υπήρχε εξειδίκευση για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Διαπίστωσε ότι αυτός ο χειρουργός εργαζόταν σε κάποιο νοσηλευτήριο, που υπαγόταν στο Γε.Σ.Υ. Επισκέφτηκε τον χειρουργό στο ιδιωτικό νοσοκομείο του Γε.Σ.Υ. Ο γιατρός τού είπε ότι πράγματι είχε αυτήν την εξειδίκευση και τον βεβαίωσε ότι μπορούσε να του κάμει ο ίδιος την επέμβαση. Του εξήγησε, όμως, ότι το νοσηλευτήριο υπαγόταν στο Γε.Σ.Υ., αλλά ο ίδιος ήταν εκτός Γε.Σ.Υ.. Για τούτο έπρεπε το συγγενικό μου πρόσωπο να καταβάλει ολόκληρο το ποσό της επέμβασης και της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας εκτός Γε.Σ.Υ. Αν ήθελε να την κάμει ως δικαιούχος του Γε.Σ.Υ. θα ήταν δωρεάν, αλλά ο χειρουργός θα ήταν άλλος, πάροχος του Γε.Σ.Υ. Το συγγενικό μου πρόσωπο ζήτησε να κάμει την επέμβαση ως δικαιούχος της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης του νοσηλευτηρίου, αλλά να καταβάλει ο ίδιος την αμοιβή τού εκτός Γε.Σ.Υ. χειρουργού. Του εξήγησαν ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Γε.Σ.Υ., αυτό δεν μπορούσε να γίνει, γιατί θα δημιουργούσε ασθενείς δύο ταχυτήτων. Έτσι το συγγενικό μου πρόσωπο αναγκάστηκε να κάμει την επέμβαση εκτός Γε.Σ.Υ. και κατέβαλε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Τώρα με αγανάκτηση διαπίστωσα ότι υπάρχουν και δικαιούχοι τριών ταχυτήτων. Τη μεγάλη ταχύτητα της θεραπείας τους την αναπτύσσει η αποστολή των ασθενών της τρίτης ταχύτητας σε ιδιωτικά εκτός Γε.Σ.Υ. νοσηλευτήρια και μετά καλείται ο ΟΑΥ να καταβάλει τις δαπάνες πολλών τέτοιων περιπτώσεων, που είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Αποτελεί ή ΟΧΙ παρανομία η καταβολή από τον ΟΑΥ δαπάνης θεραπείας και νοσηλείας σε νοσηλευτήρια εκτός Γε.Σ.Υ.; Και αν ο ΟΑΥ είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τις δαπάνες και την αμοιβή ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, γιατί ο ΟΑΥ να μην υποχρεούται να προσφέρει στους δικαιούχους την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη (δωμάτιο, νάρκωση, φάρμακα, αναλύσεις αναλώσιμα), όταν ο δικαιούχος επιλέγει ένα εκτός Γε.Σ.Υ. χειρουργό και καταβάλλει ο ίδιος την αμοιβή του; Φυσικά θα πρέπει πρώτα να εξηγήσει τους λόγους για την επιλογή του στον ΟΑΥ και να ζητήσει και να πάρει άδεια από το νοσηλευτήριο και τον ΟΑΥ. Είναι αυτό υπόσκαψη του Γε.Σ.Υ. ή μήπως είναι απαλλαγή του ΟΑΥ από δαπάνη που είναι υποχρεωμένος να καταβάλει;

Τέτοιες αμφιλεγόμενες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές. Και ο ΟΑΥ πρέπει να δει με προθυμία και κατανόηση πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην προσφορά υπηρεσιών υγείας, χωρίς να αλλάζουν τη φιλοσοφία του μονοασφαλιστικού και αλληλέγγυου συστήματος, που είναι κατοχυρωμένα από τον νόμο και κανείς δεν μπορεί να τα αλλάξει.

Έχω επίσης πληροφορηθεί ότι ειδικοί ιατροί αρνούνται να ενταχθούν στο Γε.Σ.Υ. επειδή ο ΟΑΥ δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ακριβότερα υλικά από αυτά που έχει εγκεκριμένα ο ΟΑΥ και τη διαφορά να καταβάλλουν οι δικαιούχοι, που θα το ζητούν. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι στέρηση δικαιώματος του δικαιούχου. Όπως μπορεί να απαιτήσει ακριβότερα φάρμακα και να καταβάλει συμπληρωμή, πρέπει να έχει το ίδιο δικαίωμα και για άλλα αντικείμενα. Δεν είμαι βέβαιος αν αυτό ισχύει, για τούτο διατυπώνω την άποψη με επιφύλαξη.

Η ιατρική περίθαλψη είναι υποχρέωση του ΟΑΥ. Και ο ΟΑΥ πρέπει να βελτιώσει τις υπηρεσίες του Γε.Σ.Υ., πρέπει να δώσει επιλογές στους δικαιούχους. Ακόμα και να μπορούν να επιλέγουν ποιες υπηρεσίες του Γε.Σ.Υ. θα χρησιμοποιήσουν, αν θέλουν να κάμουν επιλογή γιατρού εκτός Γε.Σ.Υ. Το Γε.Σ.Υ. δεν κινδυνεύει από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του και προσφοράς υπηρεσιών. Το μονοασφαλιστικό Γε.Σ.Υ. κινδυνεύει μόνο αν καταργηθούν οι εισφορές ΟΛΩΝ με βάση τα εισοδήματά τους. Αλλαγές στον τρόπο προσφοράς των υπηρεσιών υγείας ΔΕΝ μπορούν να καταργήσουν το μονοασφαλιστικό Γε.Σ.Υ. Αντίθετα, θα το ενισχύσουν. Το πολυασφαλιστικό μόνο με αλλαγή του νόμου μπορεί να καταργηθεί. Και κανένας βουλευτής δεν έχει το ανάστημα να εισηγηθεί ή να ψηφίσει κατάργηση των καθολικών εισφορών ως ποσοστό των εισοδημάτων και να αντικατασταθούν με υποχρεωτική ασφάλιση του κοινού με ατομικά συμβόλαια με οποιαδήποτε μορφή. Αυτό θα είναι καταστροφικό.

Οι αλλαγές είναι βελτίωση και όχι κίνδυνος για το Γε.Σ.Υ.