Ενέργεια

Στα βαθιά με Chevron και οι επόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

«Ευγενική άρνηση» Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη σε Νετανιάχου στην ιδέα αγωγού προς την Τουρκία

Στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ενέργειας βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες κλιμάκια της Chevron. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου στο Ράδιο Πρώτο, οι δυο πλευρές μπήκαν στις λεπτομέρειες σε σχέση με το τροποποιημένο σχέδιο που έφερε η εταιρεία και αφορά την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη από το 2019 ένα συμφωνημένο σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη», το οποίο προνοούσε κάποιες υποδομές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η τροποποίηση του σχεδίου έγινε τέλη Μαΐου 2023 από τη Chevron και υπέδειξε ότι οι υποδομές αυτές δεν θα κατασκευαστούν, με την εταιρεία να εισηγείται μεταφορά του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» απευθείας στην Αίγυπτο. Η πρόταση αυτή δεν ικανοποίησε τη Λευκωσία, καθώς θεωρεί πως η έλλειψη υποδομών και η μείωση των γεωτρήσεων από 5 σε 3 αυξάνουν τον κίνδυνο εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Οι επόμενες γεωτρήσεις

Όσον αφορά τον γεωτρητικό σχεδιασμό της ΚΔ, το επόμενο διάστημα και περίπου το τέλος του 2023 ή αρχές του 2024 αναμένεται μια γεώτρηση στο κοίτασμα «Ζευς» (Οικόπεδο 7) και μια επιβεβαιωτική στον «Κρόνο» (οικόπεδο 5), από ENI/TOTAL. Αναμένεται επίσης τέλος του 2024 και αρχές του 2025 μια υποσχόμενη γεώτρηση κοντά στο κοίτασμα «Γλαύκος» στο Οικόπεδο 5, από την Εxxon Mobil.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η νέα ενεργειακή στρατηγική της ΚΔ επικεντρώνεται σε στοχευμένες πλέον γεωτρήσεις, κάτι που συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της Chevron όσο και της Exxon Mobil. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου της ΑΟΖ και προς την ίδια κατεύθυνση τα κοιτάσματα να αξιοποιούνται σε λογικό χρονικό πλαίσιο.

Ξανα-παίζει το χαρτί αγωγού προς Τουρκία ο Ερντογάν

Κρίσιμο ορόσημο για τα ενεργειακά θεωρείται η επικείμενη νέα συνάντηση Ερντογάν - Νετανιάχου Οκτώβριο - Νοέμβριο. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η πιο ορθολογική διαδρομή για το Ισραήλ είναι να παραδώσει το φυσικό του αέριο μέσω αγωγού στην Ευρώπη διαμέσου της Τουρκίας. Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα μίλησε για μορατόριουμ κοινών γεωτρήσεων στη Μεσόγειο. Πάντως, αν και τα ισραηλινά ΜΜΕ τηρούν σιγήν ιχθύος για το τελευταίο, ένα δημοσίευμα του Μaariv (26/09/23) σημείωνε ότι κατά τη διάρκεια της Τριμερούς στη Λευκωσία ο Νετανιάχου μετέφερε την ιδέα για έναν αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία και «έλαβε ευγενική άρνηση» από Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς για το πιο πάνω ζήτημα ο Υπουργός, είπε: «Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τοποθετείται πάντοτε ανοικτά και λέει ποιες είναι οι εναλλακτικές του Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι προτεραιότητα έχει η Κύπρος ως μια εναλλακτική γιατί πιστεύει είναι ο πιο ασφαλής προορισμός για το ισραηλινό αέριο». Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, «η Κύπρος είναι προτιμητέα εναλλακτική επιλογή για το Ισραήλ γιατί την θεωρούν ασφαλή χώρο τόσο για χερσαίο όσο και για πλωτό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, που θα μεταφέρεται ακολούθως στην Ευρώπη. Η Τουρκία θεωρείται και πάλι μια εναλλακτική κατεύθυνση που μελετάται από το Ισραήλ. Πιστεύω και βλέπω από τις συζητήσεις με Ισραηλινούς αλλά και με ανθρώπους της βιομηχανίας, ότι η Τουρκία δεν θεωρείται ένας σταθερός σύμμαχος».