Αναλύσεις

Τελειώνει η κλεψύδρα για τις εκποιήσεις

Τα κόμματα πιέζουν για νέα παράταση, έως ότου η Κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τις εξαγγελθείσες προτάσεις της για το ζήτημα

Εντείνεται η ανησυχία, σε εποπτικό, τραπεζικό και κυβερνητικό επίπεδο, για την επόμενη μέρα της λήξης του οικειοθελούς μέτρου αναστολής δόσεων δανείων για πρώτη κατοικία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις €350.000. Υπό το βάρος αυτό, τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα έντονο παρασκήνιο τόσο από πλευράς τραπεζών όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις για παράταση του μέτρου.

Μέχρι τέλους

Οι πλείστοι βουλευτές προετοιμάζουν το έδαφος για μια πρόταση νόμου που θ’ αναστέλλει τις εκποιήσεις με χρονικό ορίζοντα το πιο πιθανόν τρεις μήνες, έως ότου η Κυβέρνηση φέρει τις προτάσεις που εξήγγειλε τον Ιούλιο για το ζήτημα. Τα κόμματα -κυρίως της αντιπολίτευσης- πλην του ΔΗΣΥ, είναι αποφασισμένα να πιέσουν τα πράγματα μέχρι τέλους, καθώς η αντιμετώπιση που είχε η Κυβέρνηση για το ζήτημα, όπως δηλώνουν, είναι απογοητευτική έως τραγική, γιατί άφησαν τα πράγματα στο παρά πέντε και πάλι δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Όλα ανοιχτά

Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί την παράταση του μέτρου της αναστολής, όχι όμως με πρόταση νόμου, υπό τον φόβο ότι τα κόμματα πιθανόν να προσθέσουν στην πρόταση και άλλες κατηγορίες πέραν της πρώτης κατοικίας. Την ίδια ώρα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στη «Σ» ότι προβληματίζονται με την κατάσταση και την καθυστέρηση που παρατηρείται και από πλευράς Κυβέρνησης για τις προτάσεις. Οι τράπεζες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι ενώπιον σοβαρών διλημμάτων για την επόμενη μέρα και για τα μηνύματα που θα δοθούν σε περίπτωση οικειοθελούς αναστολής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι όλα είναι στο τραπέζι, όπως και μια παράταση του μέτρου αλλά όχι στη διάρκεια που είδαμε τον Ιούλιο, δηλαδή την τρίμηνη αναστολή, αλλά μια παράταση του ενός μηνός, ώστε να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση να φέρει τα νομοσχέδια που υποσχέθηκε ενώπιον των πολιτικών δυνάμεων. Στο σενάριο πάντως της λήξης του μέτρου υπάρχει περιθώριο 45 ημερών μέχρι ν' αρχίσουν οι εκποιήσεις. Το Υπουργείο διαμηνύει ότι έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στην οικονομία, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα για τα οποία να πληρώσει το κόστος η μεγάλη μάζα του κυπριακού λαού. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Υπουργός Οικονομικών, δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια καθολική οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων, που δεν δίνει καμιά λύση, αλλά διογκώνει το πρόβλημα και για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις.

Ενίσχυση Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 και ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης είναι έτοιμη και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στην Βουλή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο που διευρύνει τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, αλλάζει η λειτουργία και η δομή του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης και θα καλύπτει κύριες κατοικίες και επαγγελματική στέγη, συνολικής συμβατικής υποχρέωσης αξίας μέχρι €350.000. Βάσει του νομοσχεδίου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα έχει τη δυνατότητα να επιληφθεί παραπόνου κατά χρηματοοικονομικής επιχείρησης που έχει κινήσει δικαστική διαδικασία σε σχέση με θέμα το οποίο αφορά ή/και συνδέεται με το παράπονο, εάν ο Επίτροπος εύλογα κρίνει ότι η χρηματοοικονομική επιχείρηση έχει κινήσει τις εν λόγω διαδικασίες προκειμένου να εμποδίσει την υποβολή του παραπόνου ή να ματαιώσει ή να καθυστερήσει τη διερεύνησή του. Επιπρόσθετα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα μπορεί να επιληφθεί παραπόνου κατά χρηματοοικονομικής επιχείρησης, σύμφωνα με τον περί Ορισμένων Θεμάτων Διαμεσολάβησης σε Αστικές Διαφορές Νόμο. Ο Επίτροπος θα χρησιμοποιεί εμπειρογνώμονες στις περιπτώσεις όπου τεκμηριωμένα απαιτείται να λάβει γνώμη για συγκεκριμένης εξειδικευμένης φύσης παράπονα ή καταγγελίες, όπως ιατρική γνωμάτευση, αναλογιστική μελέτη και μελέτη εκτίμησης ακινήτου. Παράλληλα, διευρύνεται το πεδίο του νόμου και θα εφαρμόζεται και για τερματισμένα δάνεια, σε σχέση με τα οποία κατά την υποβολή της αίτησης βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία.

Εξαγγελθείσες προτάσεις

Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, ώστε να πείσει τα κόμματα να μην εγκρίνουν την πρόταση νόμου για πάγωμα των εκποιήσεων μέσω δικαστικού διατάγματος, είναι, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για το «Δικαστήριο εκποιήσεων», που αποσκοπεί στη ρύθμιση του τρόπου εκδίκασης στο πλαίσιο των Επαρχιακών Δικαστηρίων, των υποθέσεων που αφορούν διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών, για πιστωτικές διευκολύνσεις που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000. Στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, που αναμένεται να λειτουργήσει περίπου σε δύο εβδομάδες, καθώς και η επαναπροκήρυξη του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, προσαρμοσμένου στα σημερινά δεδομένα.