Ενέργεια

Δεν μειώθηκαν οι τιμές στα καύσιμα - Συνεδριάζει εκτάκτως η Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη μορφή του κατεπείγοντος

Δεν εφαρμόστηκε σήμερα, όπως αρχικά αναμενόταν, το μέτρο που αφορά τη μείωση της τιμής των καυσίμων, αφού το σχετικό νομοσχέδιο δεν είχε τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί από τα μέλη του νομοθετικού σώματος. 

Ανάμεσα στα μέτρα που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση στις 19 Οκτωβρίου για ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης. 

Ημερομηνία εφαρμογής είχε οριστεί η 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά εφικτό, καθώς, σύμφωνα με τη διαδικασία θα πρέπει πρώτα το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να το επεξεργαστεί. 

Συνέρχεται εκτάκτως η Επ. Οικονομικών 

Όπως πληροφορούμαστε το νομοσχέδιο που θα τροποποιεί τον περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμο, έχει κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος, και για το λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως, με σκοπό να το οδηγήσει στην αυριανή Ολομέλεια. 

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην επιβολή μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης και, όπως αναφέρει στην εισηγητική του έκθεση το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων αντιμετώπισης των των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξης των πληγέντων εισοδημάτων. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών, στα κατώτατα όρια που  επιτρέπει η κοινοτική Οδηγία -σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας.  

Σε αριθμούς

Με βάση τους ελάχιστους συντελεστές του κοινοτικού κεκτημένου, τα καύσιμα κίνησης θα μειωθούν κατά 8,33 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ (βενζίνη από €0,429/λίτρο σε €0,359/λίτρο και πετρέλαιο κίνησης από €0,40/λίτρο σε €0,33/ λίτρο), ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί από €0,07473/λίτρο σε  €0,021/λίτρο, καταγράφοντας δηλαδή μείωση κατά 6,39 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. 

Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τους μήνες Νοέμβριο 2023 - Μάρτιο 2024, όσον αφορά τα καύσιμα κίνησης και για τους μήνες Δεκέμβριο 2023 - Μάρτιο 2024 όσον αφορά καύσιμα θέρμανσης. 

Το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση του φόρου των καυσίμων κίνησης αναμένεται να ανέλθει στα €21.8 εκατομμύρια, ενώ για τα καύσιμα θέρμανσης ανέρχεται στα €3.8 εκατομμύρια.