Το σύστημα πληροφορικής του Γε.Σ.Υ. και σοβαρές παραλείψεις

Σε ένα ενημερωτικό δημοσίευμά του ο Ο.Α.Υ. με τίτλο «Το Γε.Σ.Υ. στην οθόνη σου: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σύστημα πληροφορικής του Γε.Σ.Υ.», πληροφορεί όλους τους εγγεγραμμένους σε κατάλογο προσωπικού γιατρού, ότι έχουν πρόσβαση στο δικό τους προσωπικό «Αρχείο Δικαιούχου», όπου είναι διαθέσιμες όλες οι βασικές πληροφορίες που αφορούν τον ίδιο και το ιστορικό υγείας του. Εκεί περιλαμβάνεται το Ιατρικό Προφίλ του δικαιούχου, στο οποίο καταγράφονται πληροφορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, αλλεργίες, εμβολιασμούς, παιδικές ασθένειες και αναπηρίες, όπως επίσης και το Ιατρικό Ιστορικό του, δηλαδή διαγνώσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, επισκέψεις και αναλώσιμα που έλαβε μέσω του ΓεΣΥ. Ο δικαιούχος έχει επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τις διαθέσιμες παραπομπές και τις συμπληρωμές που καταβλήθηκαν ανά ημερολογιακό έτος.

Πράγματι στο αρχείο αυτό υπάρχουν πολλές προσωπικές πληροφορίες, που είναι διαθέσιμες στον δικαιούχο, για να μπορεί να παρακολουθεί τα θέματα που έχουν σχέση με την υγεία του, την περίθαλψή του, τα φάρμακα που παίρνει, τις εργαστηριακές εξετάσεις και άλλες πληροφορίες που καταχωρούν οι γιατροί για την υγεία του, τη φαρμακευτική και άλλη αγωγή και την εξέλιξη της υγείας του.

Νομίζω ότι δεν είναι πολλοί, ιδίως ηλικιωμένοι, που παρακολουθούν το «Αρχείο Δικαιούχου». Υπάρχει κάποια διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτό το αρχείο. Υπάρχει επίσης μια διαδικασία, για να μπορέσει με ασφάλεια κάποιος δικαιούχος να «κατεβάσει» το προσωπικό του αρχείο. Για τούτο, πιστεύω ότι δεν είναι πολλοί που χρησιμοποιούν αυτήν τη δυνατότητα, που τους δίνει το σύστημα.

Υπάρχει όμως μια άλλη δυνατότητα με εύκολη πρόσβαση για όλους, δικαιούχους και μη δικαιούχους. Αυτή η δυνατότητα βρίσκεται στην οθόνη του υπολογιστή, όταν κάποιος πληκτρολογήσει http://www.gesy.org.cy. Η σελίδα αυτή καλωσορίζει τον χρήστη και του δίνει διάφορες επιλογές. Στη γωνία πάνω, δεξιά, υπάρχει η επιλογή «Αναζήτηση παροχέων».

Η επιλογή αυτή θα έπρεπε να δίνει σημαντικές γενικές πληροφορίες για τις επιλογές παροχέων που έχει ο δικαιούχος. Πράγματι στην επιλογή αυτή βρίσκει τα ονόματα και την ειδικότητα όλων των παροχέων κατά επαρχία και ελάχιστες προσωπικές πληροφορίες για τον γιατρό. Δίνει μόνο όνομα, ειδικότητα, διεύθυνση ιατρείου ή ιατρείων και τηλέφωνα και τίποτα άλλο.

Αυτές οι πληροφορίες όμως δεν είναι αρκετές, ούτε βοηθούν τον δικαιούχο να κάμει επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες του. Το όνομα, η ειδικότητα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο δεν είναι στοιχεία, που μπορούν να βοηθήσουν ή να ευκολύνουν τον δικαιούχο να επιλέξει γιατρό.

Ο δικαιούχους ενδιαφέρεται να ξέρει την ηλικία του γιατρού που θα επισκεφθεί, το πανεπιστήμιο από το οποίο πήρε το πτυχίο του και την ειδικότητά του, άλλες ειδικεύσεις που έχει και νοσοκομεία στα οποία εργάστηκε ή παρακολούθησε προγράμματα, κ.λπ. Αυτές όμως οι πληροφορίες είναι κρυμμένες ως επτασφράγιστα μυστικά. Είναι φανερό, ότι η απλή παράθεση της ειδικότητας δεν είναι στοιχείο που βοηθά στην επιλογή.

Στις ιστοσελίδες πολλών ιδιωτικών νοσοκομείων του Γε.Σ.Υ. οι γιατροί έχουν αναρτημένη τη φωτογραφία τους και λεπτομερές βιογραφικό τους σημείωμα. Γιατί αυτά τα στοιχεία να μην υπάρχουν και στη σελίδα τους στο Γε.Σ.Υ.; Η δικαιολογία είναι ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Και αν ακόμα ισχύει αυτό, γιατί ο Ο.Α.Υ. να μην υποχρεώνει τους γιατρούς να αποδέχονται γραπτώς και να δημοσιεύουν το βιογραφικό τους;

Μια άλλη πληροφορία που δεν υπάρχει, είναι ένας κατάλογος με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που υπάγονται στο Γε.Σ.Υ. και όλες τις πληροφορίες για τη λειτουργία τους, του γιατρούς που εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτά και τα βιογραφικά τους σημειώματα. Αυτός ο κατάλογος δεν υπάρχει στο σύστημα πληροφορικής.

Με το άρθρο μου αυτό θέλω να τονίσω την παράλειψη αυτή με την ελπίδα (μάταιη ίσως) να περιλάβει ο Ο.Α.Υ. και αυτές και άλλες πληροφορίες, που πραγματικά να βοηθούν τον δικαιούχο να κάμει επιλογή.