Εκλογές για Δήμους, δημοσκοπήσεις και… κοροϊδία

Η Βουλή ψήφισε τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. Οι πρόνοιες της νομοθεσίας στοχεύουν σε μεταρρύθμιση της Τ.Α., σε λειτουργία και αναβάθμιση υπηρεσιών, που θα εξυπηρετούν τον πολίτη. Θα του δίνουν λόγο για τη λύση των προβλημάτων που αφορούν την περιοχή του. Η νομοθεσία περιέχει σύγχρονες τεχνοκρατικές αντιλήψεις για τη Τ.Α., που θα βοηθήσουν στην αναβάθμισή της και στην εξοικονόμηση των δαπανών. Πιστεύω ότι η εξοικονόμηση θα αποδειχθεί «όνειρο θερινής νυκτός». Τα κόμματα όμως φρόντισαν να φορτώσουν στη νομοθεσία και πρόνοιες που εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και στοχεύουν σε αξιοποίηση ή ικανοποίηση κομματικών στελεχών και φυσικά των κομματικών υποστηρικτών.

Το πρώτο βαρίδι, που θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στη μεταρρύθμιση και θα οδηγήσει μάλλον στην απορρύθμιση, είναι ο αριθμός των Δήμων. Η προσπάθεια ξεκίνησε από μονοψήφιο αριθμών Δήμων, πέντε έως επτά, και τελικά οι βουλευτές εν τη σοφία τους και τα κόμματα με αλληλοϊκανοποίηση, κάνοντας το ένα χάρη στο άλλο, έφτασαν τους δεκαεπτά. Στον ένα έταξε ο ΠτΔ συνέχιση του Δήμου του, στον άλλο έταξε το κόμμα συνέχιση του Δήμου για να μη γίνει δημοτικό διαμέρισμα και να χάσει το BRAND NAME. Μερικοί Δήμοι διατηρήθηκαν για να μη χάσουν τα μεγάλα κόμματα τα φέουδά τους, κάποιοι Δήμοι διαχωρίστηκαν για να μη χαθούν κομματικές θέσεις και να κακοφανιστούν κομματικά στελέχη, ένα σου ένα μου, φτάσαμε αισίως στους δεκαεπτά Δήμους. Στην ουσία οι Δήμοι δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν. Γιατί τώρα ο κάθε πρώην Δήμος διατηρεί τον αντιδήμαρχό του και δημιουργούνται κι άλλες θέσεις αντιδημάρχων για τα νέα δημοτικά διαμερίσματα. Έτσι τώρα ο αριθμός των δημάρχων και των αντιδημάρχων είναι μεγαλύτερος και οι κομματικές θέσεις περισσότερες.

Τώρα ήρθε η ώρα τα κόμματα να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, γιατί η φωτιά είναι μεγαλύτερη και οι φλόγες καίνε. Είναι οι περιφερειάρχες, το νέο φρούτο στο μενού, είναι οι αμέτρητοι αντιδήμαρχοι, οι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ελάτε θα σας «σάσουμε» όλους. Έτσι νόμιζαν τα κόμματα. Αλλά τώρα φέρνει ο φούρνος την πυρά. Αυξήθηκαν οι θέσεις; Αυξήθηκαν και οι υποψήφιοι που θέλουν το χρίσμα του κόμματος. Και άρχισε να ανδρώνεται και το αντάρτικο.

Έτσι τα κόμματα πρέπει να βρουν μέθοδο για να επιλέξουν ένα στέλεχός τους και να του δώσουν το χρίσμα. Φυσικά η επιλογή είναι πολιτική απόφαση. Μα την εποχή που ζούμε τα κόμματα έχασαν την ευχέρεια που είχαν παλιά, να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις και τα μέλη να ακολουθούν. Τι να κάνουν, λοιπόν. Κάποια κόμματα σκαρφίστηκαν τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά κριτήρια. Και άρχισε η κοροϊδία. Σου τηλεφωνούν από το γραφείο δημοσκοπήσεων και σου κάνουν ερωτήσεις δήθεν για ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και σε ρωτούν για ικανότητες προσώπων, για γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για αποφασιστικότητα, για επικοινωνία με το κοινό, και άλλα, και ακόμα σε ρωτούν να δηλώσεις ποιοι είναι έντιμοι. Άκου εξυπνάδα. Σου λένε μερικά ονόματα για να δηλώσεις ποιοι είναι έντιμοι. Είναι με τα καλά τους; Μας κοροϊδεύουν; Ποιος θα κρίνει ότι κάποιος υποψήφιος δεν είναι έντιμος; Και φυσικά όλοι οι ερωτώμενοι θα στολίζουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους με όλα τα χαρίσματα, που αποκαλούνται ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας. Ενώ η κύρια ερώτηση είναι ποιον θα ψήφιζες δήμαρχο από αυτούς που θα σου αναφέρω. Και δεύτερη ερώτηση, είναι να δηλώσεις τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου, για τα οποία τον επιλέγεις. Έτσι η δημοσκόπηση έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Όμως κακά είναι τα ψέματα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι για να τα χρησιμοποιήσουν οι ηγεσίες των κομμάτων, για να επιλέξουν τον εκλεκτό τους, αν δεν είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις.

Αν τα κόμματα κόπτονται για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια, ας αφήσουν τις τοπικές οργανώσεις να οργανώσουν ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη τους για να επιλέξουν τον εκλεκτό της τοπικής κοινωνίας. Και ας τους συστήσουν να επιλέξουν τον καλύτερο, για να μπορεί να συναγωνιστεί τους αντάρτες. Γιατί το αντάρτικο θα βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση αυτές τις εκλογές.

Εμείς οι δημότες θα έχουμε πληθώρα επιλογών. Και κομματικούς και αντάρτες και ανεξάρτητους και νούμερα. Εμείς όμως πόσο έτοιμοι είμαστε να ψηφίσουμε αυτούς που θα πάρουν την πόλη μας μπροστά, έστω κι αν δεν είναι κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής; Αυτές οι εκλογές θα καταξιώσουν ή θα απαξιώσουν την πελατειακή σχέση κομμάτων και ψηφοφόρων. Ίδωμεν.