Ενέργεια

Μειωμένος φόρος στα καύσιμα από σήμερα - Η τιμή της βενζίνης

H τιμή της βενζίνης, από την Παρασκευή είναι κατά 8,3 σεντ/ανά λίτρο φθηνότερη, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η μείωση θα φτάσει τα 6,4 σεντ ανά λίτρο.

Η Ολομέλεια της Βουλής εξέτασε την Πέμπτη με τη μορφή του κατεπείγοντος και ψήφισε ομόφωνα νόμο για μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που αφορούν τα καύσιμα κίνησης ισχύουν από σήμερα 3 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 3 Μαρτίου 2024 και για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Νοεμβρίου 2023 μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.

Το επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή αυτού του μέτρου ανέρχεται στα €25,6 εκ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά σημείωσε ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα από την Κυβέρνηση ,αλλά για παράταση υφιστάμενων  κάτι που το επιτρέπει η ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Χαρακτήρισε μέγα σφάλμα την κατάργηση των μέτρων το καλοκαίρι κυρίως για τον ηλεκτρισμό, γιατί οδήγησε εν μέρει σε ανατιμήσεις και αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ενώ αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν απέδωσε η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα. Σημείωσε ότι η μείωση του πληθωρισμού θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να κτίσουν σε μόνιμα μέτρα. Σημείωσε ότι τώρα θα πρέπει να επιταχυνθούν και τα βήματα για ΑΠΕ επειδή οι τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές πλέον.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση όταν ανακοίνωσε τον τερματισμό των μέτρων ανέμενε μείωση στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, κάτι που δεν έγινε. Τελικά, όπως ανέφερε, υπήρξε ύστερα από μια μικρή περίοδο μείωσης, αύξηση και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα μέτρα ανακούφισης και ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Σημείωσε περαιτέρω ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λήφθηκαν αναλογικά πολύ μεγαλύτερα μέτρα στήριξης. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να αναλογιστούν όλα όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια για μείωση του κόστους και των ρύπων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι με το μέτρο επιχειρείται μια διόρθωση ενός λάθους από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία έχει καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές φορολογίας στα καύσιμα στηριζόμενη σε άστοχες προβλέψεις ότι θα είχε μείωση στις τιμές των καυσίμων. Επιστρέφει, όπως είπε, η Κυβέρνηση ένα πολύ μικρό μέρος απ’ ό,τι εισπράττει από τις τσέπες των καταναλωτών λόγω ακρίβειας. Η Κυβέρνηση, ανέφερε, θα πρέπει να φροντίσει να διασφαλίσει ότι η μείωση θα καταλήξει στις τσέπες των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ορθά η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε προηγουμένως την εύκολη οδό του λαϊκισμού, έδειξε υπευθυνότητα αναμένοντας την αξιολόγηση του Moody’s και την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό, όπως είπε, ανέμενε η Κυβέρνηση για στήριξη της κοινωνίας. Σημείωσε ακόμα ότι τα 17 μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την Κυβέρνηση είναι καινούρια. Έκανε ακόμα λόγο για τεράστιες ευθύνες για τους λόγους που η Κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση της Κυβέρνηση που αποδεικνύει την ευαισθησία της Κυβέρνηση για τις δύσκολες στιγμές που περνά ο κόσμος και το κόστος των καυσίμων. Πρόσθεσε ότι ύστερα από πρόταση κομμάτων συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών η παράταση της διάρκειας του νομοσχεδίου, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην ψήφισή του.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το συνολικό πακέτο μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών από την Κυβέρνηση. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση η εισήγηση του κόμματος ώστε στο πετρέλαιο θέρμανσης, αντί από 1 Δεκεμβρίου να αρχίζει από 15 Νοεμβρίου η μείωση των φορολογιών, λόγω των σοβαρών αναγκών των ορεινών κοινοτήτων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαιρέτισε την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σημείωσε ότι όταν η Κυβέρνηση κατάργησε τη μείωση αυτή στους συντελεστές στα καύσιμα το καλοκαίρι, επειδή μειώθηκε η τιμή στα καύσιμα, υπήρξε εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων που τα έδωσε η Κυβέρνηση σε άλλες κοινωνικές παροχές. Στο μεταξύ ανέφερε, υπήρξε και αναβάθμιση της οικονομίας από τον Moody’s. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να σκεφτεί η Κυβέρνηση αυτή η επιδότηση να συνεχίσει στοχευμένα κυρίως για τις ορεινές κοινότητες.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπου ανέφερε ότι το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει είναι να βοηθηθεί ο κόσμος να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του, ειδικά στα ορεινά και να ληφθούν επειγόντως μέτρα για μείωση της ζήτησης στην ενέργεια.

Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους έθεσε ερωτήματα για την αποδοτικότητα των ΑΠΕ και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Είπε επίσης ότι δεν κατανοεί ούτε τους πανηγυρισμούς, ούτε τις επικρίσεις για τα μέτρα.

ΚΥΠΕ