Υγεία

Ήπιες οι μεταλλάξεις κορωνοϊού στην Κύπρο – Μειωμένοι οι εμβολιασμοί

Μειώθηκαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας τον Οκτώβριο - Τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Λευκωσία και τη Λεμεσό

Ήπιες χαρακτηρίζονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Κύπρο, μέχρι στιγμής, την ώρα που τα καταγεγραμμένα κρούσματα δείχνουν μείωση, οι νοσηλείες βελτίωση και οι εμβολιασμοί ύφεση. Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στη «Σ», οι αριθμοί των εμβολισμών κατά της νόσου covid-19 δεν είναι ικανοποιητικοί. Αντίθετα οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης είναι πιο αυξημένοι. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον μήνα Οκτώβριο, «υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid – 19 είναι 10.972. Σε ότι αφορά στο εμβόλιο κατά της γρίπης έχουν εμβολιαστεί 8.195 άτομα».

Όπως δήλωσε στη «Σ» η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου «υπάρχει ύφεση τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μείωση στα κρούσματα και ελαφρά μείωση στα ποσοστά θετικότητας». Επίσης, αναφέρει ότι «δεν έχουμε βαριές νοσηλείες, οι οποίες υπολογίζονται γύρω στις 30 την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για την εντατική, όπου υπάρχει μία εισαγωγή την εβδομάδα και οι ασθενείς αποθεραπεύονται εύκολα».

«Ήπιες μεταλλάξεις»

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, δεν έχουμε καινούργιες μεταλλάξεις στην Κύπρο. Όσες εντοπίστηκαν στη χώρα «είναι ήπιες», κάτι στο οποίο βοηθά και η καλοκαιρία που ακόμα επικρατεί, συμπληρώνει. Όπως εξηγεί, οι μεταλλάξεις είναι περίπου ίδιες με την Ευρώπη, με την επικρατέστερη να είναι η Έρις, η οποία είναι παρόμοια με την Όμικρον.

Ερωτηθείσα για τον αν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο η μετάλλαξη Κράκεν, η οποία εντοπίστηκε στην Ελλάδα, αναφέρει ότι δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής. «Η εν λόγω μετάλλαξη σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που έχουν καταγραφεί δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στην καταγραφή της δειγματοληψίας των τεστ κορωνοϊού, λέγοντας ότι «είμαστε δύο εβδομάδες πίσω στα δείγματα». Κληθείσα να σχολιάσει εάν είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς τα self test δεν καταγράφονται στο σύστημα, εκτός αυτά των φαρμακείων, αναφέρει είναι «ότι πιθανό να μην τα δηλώνουν, αν και είναι υποχρεωτικό να είναι δηλωμένα».

Η κ. Κωνσταντίνου συστήνει στο κοινό να εμβολιαστεί και κυρίως στους υπερήλικες και τις ευάλωτες ομάδες. «Πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος, δεν υπάρχει προθυμία. «Είναι μικρή η προσέλευση του κόσμου για τον εμβολιασμού του κορωνοϊού, ενώ για την γρίπη είναι μεγάλη. Πρέπει να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να κάνει τα εμβόλια για να έχει αντισώματα». Ερωτηθείσα για το ποιες είναι οι παρενέργειες στα εμβόλια απαντά ότι «τα εμβόλια είναι πλήρως ασφαλή και έχουν περάσει από κλινικές μελέτες. Δεν έχουν σημαντικές παρενέργειες τα εμβόλια».

Μειωμένα τα καταγεγραμμένα κρούσματα

Μείωση καταγράφεται στα επίσημα περιστατικά κορωνοϊού παγκύπρια. Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στη «Σ» «όπως φαίνεται και στον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω παρατηρείται μείωση τόσο στον αριθμό των περιστατικών που καταγράφονται ανά εβδομάδα, όσο και στο ποσοστό θετικότητας

Όσον αφορά στο πώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός στην Κύπρο, σημειώνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου ήταν 838, ενώ την εβδομάδα 13-19 Οκτωβρίου ανήλθε στα 1.000, την εβδομάδα 6-12 Οκτωβρίου ήταν 1.174 και την πρώτη εβδομάδα του μήνα καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα, δηλαδή 1.446.

Αναφορικά με το πόσα κρούσματα καταγράφονται ανά Επαρχία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί, κατά την τελευταία εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στη Λευκωσία και ανήλθαν στα 350. Μεγάλος ήταν ο αριθμός και στη Λεμεσό, όπου εντοπίστηκαν 258 κρούσματα, ενώ στη Λάρνακα, την Πάφο και την Αμμόχωστο ήταν λιγότερα, δηλαδή 11, 93 και 26 κρούσματα κορωνοϊού, αντίστοιχα.

Πίνακας: Αριθμός κρουσμάτων την εβδομάδα 20-26/10/23

5.11 πινακασ 1.png

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Πίνακας: Αριθμός κρουσμάτων και ποσοστό θετικότητας από 29/9/23 έως 26/10/23

5.11 πινακασ 2 .png

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν δωρεάν, χωρίς ραντεβού καθημερινά προς εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλες τις ελεύθερες Επαρχίες: Τη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο και την Αμμόχωστο.

Πίνακας: Εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας

5.11 πινακασ 3.png