Αναλύσεις

Πολύτεκνη μητέρα χωρίς επίδομα τέκνου και άλλα ωφελήματα

Ανοικτή επιστολή προς: Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο Βουλής, Υφυπουργό Κοιν. Πρόνοιας, Προέδρους Κομμάτων, Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
Γενικό Ελεγκτή, βουλευτές

Είμαι Κύπρια πολίτης, πολύτεκνη μητέρα με τέσσερα ανήλικα παιδιά, αλλά η αίτησή μου για παραχώρηση επιδόματος τέκνου, την οποία υπέβαλα το φθινόπωρο του 2021, έχει απορριφθεί. Η δικαιολογία που μου κοινοποιήθηκε με επιστολή ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου 2022 (την οποία παρέλαβα στις 16 Μαρτίου 2022) είναι ότι δεν ήμουν στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια.Στην επιστολή-απόρριψη της αίτησης με ενημέρωσαν επίσης ότι μπορούσα να υποβάλω Ιεραρχική Προσφυγή στην τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Υπέβαλα την Ιεραρχική Προσφυγή στις 24 Μαρτίου 2022 και, 19 και μήνες μετά, δεν πήρα καμία απάντηση, παρ’ όλο που έστειλα και υπενθύμιση στη νέα Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας στις 2 Μαΐου 2023. Έχω την εντύπωση ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να απαντούν σε 30 ημέρες, εκτός και αν πρέπει να απαντούν σε 30 μήνες και δεν αντιλήφθηκα σωστά, οπότε απολογούμαι εκ των προτέρων.

Λένε ότι πρέπει να έχω συνήθη διαμονή στην Κύπρο για πέντε χρόνια για να δικαιούμαι το επίδομα τέκνου. Δηλαδή, όποιος Κύπριος πολίτης πάει στο εξωτερικό για σπουδές και εργαστεί για 5-6 χρόνια, χάνει τα δικαιώματά του; Τότε, πώς γίνεται, όταν κάποιος Κύπριος πολίτης απουσιάζει για 20 και 30 χρόνια, να μπορεί να ψηφίσει όταν επιστρέψει και ζήσει στην Κύπρο για έξι μήνες; Και πώς έχει το δικαίωμα να ψηφίσει και κάποιος Κύπριος που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, αρκεί να είχε εκδώσει προηγουμένως εκλογικό βιβλιάριο; Οι Κύπριοι πολίτες έχουν δικαιώματα που δεν έχουν οικονομική επιβάρυνση για το κράτος, αλλά χάνουν αυτά που στοιχίζουν;

Αν τα αγόρια μου ήταν σε στρατεύσιμη ηλικία θα ήταν υποχρεωμένα να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία έξι μήνες μετά την επάνοδό μας στην Κύπρο. Χρειάζεται περίοδος μόλις έξι μηνών για να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, αλλά απαιτούνται 60 μήνες για να έχουν ωφελήματα. Εξαιρετική λογική.

Όταν έγινε η φορολογική μεταρρύθμιση το 2002, αφαιρέθηκαν οι εκπτώσεις για τα εξαρτώμενα τέκνα και εισήχθη η πρόνοια του επιδόματος τέκνου, αρχικά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και μετά την οικονομική κρίση του 2013 με εισοδηματικά κριτήρια. Ο επίσης Κύπριος σύζυγός μου εργάζεται στην Κύπρο από το 2019, όταν επιστρέψαμε, αλλά δεν δικαιούται κάποια φορολογική έκπτωση για τα ανήλικα παιδιά μας, αλλά ούτε και μας παραχωρείται το επίδομα τέκνου. Άλλη μια εξαιρετική λογική απόφαση!

Στη δημοσιογραφική του διάσκεψη για τις 100 μέρες διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τιμητικό επίδομα για τις πολύτεκνες μητέρες και επιπλέον οικονομική βοήθεια για τα παιδιά για το καλοκαίρι. Και φυσικά ούτε τα παιδιά μου πήραν το επίδομα, αλλά ούτε κι εγώ. Παράλληλα, και επειδή δεν είμαστε καταχωρημένοι στο σύστημα, χάνουμε και όλα τα άλλα ωφελήματα που έχουν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πρόσφατα επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και βοήθεια προς τις πολύτεκνες οικογένειες. Ασφαλώς και δεν θα επωφεληθούμε, επειδή, με τέσσερα αγόρια, το κράτος δεν μας αναγνωρίζει ως πολύτεκνη οικογένεια.

Η όλη αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουμε είναι άδικη και συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος μας και τιμωρία επειδή ζήσαμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό μετά τις σπουδές μας, τη στιγμή που παραχωρείται (και καλώς παραχωρείται) επίδομα για κάθε παιδί παράτυπων μεταναστών, χωρίς να απαιτείται διαμονή τους στην Κύπρο για πέντε χρόνια. Όταν όμως τα τέσσερά μου αγόρια φθάσουν σε στρατεύσιμη ηλικία θα κληθούν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, σε αντίθεση με τα τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών, ασχέτως και αν τώρα δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά.

Αυτό είναι το κράτος δικαίου που έχουμε; Και μη μου πει κάποιος «αυτό λέει ο νόμος». Οι νόμοι δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Κάποιοι τους εισηγούνται και κάποιοι τους εγκρίνουν. Εξάλλου, οι νόμοι είναι για να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι οι πολίτες τους νόμους.

*Της Ελένης Χριστοφίδου