Παιδεία

Στο περίμενε ακόμα οι μαθητές στο σχολείο του Κορμακίτη - Αναμένονται εξελίξεις για το άνοιγμα

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου τίθεται ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας το ζήτημα

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνονται ακόμα συζητήσεις για το άνοιγμα του σχολείου στον Κορμακίτη, το οποίο βρίσκεται κλειστό τα τελευταία 27 χρόνια.

Η «Σ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας των Μαρωνιτών, Βαλεντίνο Κουμμέτου για να δούμε πού βρίσκεται το θέμα των επαφών.

Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις

Όπως αναφέρει, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει το σχολείο, με στόχο να νιώσουν εμπιστοσύνη οι γονείς και να φέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο τον επόμενο Σεπτέμβριο κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, προσθέτει ότι, σε περίπτωση που λειτουργήσει το σχολείο τον Ιανουάριο του 2024, υπάρχει περίπτωση να εγγραφούν 2 με 3 μαθητές στο νηπιαγωγείο και ένας μαθητής στο δημοτικό. Ο αριθμός των μαθητών για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό του Κορμακίτη ανέρχεται σε 6 με 7 παιδιά, αντίστοιχα.

Το άνοιγμα θα φέρει εμπιστοσύνη

Όπως τονίζει, οι γονείς «δεν μπορούσαν να ρισκάρουν την εκπαίδευση των παιδιών, ίσως όμως με το άνοιγμα του σχολείου μεγαλώσει η εμπιστοσύνη των γονέων».

Οι μαθητές καλούνται καθημερινά να διανύσουν μια απόσταση πέραν της μιας ώρας για να πάνε στα σχολεία του Αγίου Μάρωνα και Τέρρα Σάντα της Λευκωσίας, με την μεγαλύτερη καθυστέρηση να σημειώνεται στα σημεία διέλευσης κυρίως τις ώρες της επιστροφής από το σχολείο, όπου η ουρά των αυτοκινήτων φθάνει το ένα χιλιόμετρο.

Στη δικαιοδοσία της Βουλής

Σύμφωνα με τον κ. Κουμμέτου, το θέμα είναι στη δικαιοδοσία της Βουλής και βρίσκονται σε επαφή με την Επιτροπή Παιδείας. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τον Γενάρη θα λειτουργήσουμε το νηπιαγωγείο», δηλώνει ο κ. Κουμμέτου, προσθέτοντας ότι «θέλουμε και ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα».

Το σχολείο έχει να λειτουργήσει από το 1996 και περιμένουν ακόμα να δοθεί η άδεια από τις «τουρκοκυπριακές αρχές» για την έγκριση της εργοδότησης των Μαρωνιτών δασκάλων του σχολείου.

Διαβάστε επίσης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το σχολείο στον Κορμακίτη