Επιχειρείν

Τεχνολογίες Intelligent Automation: Πώς μπορούν να προσφέρουν γρήγορες και αποδοτικές λύσεις στις επιχειρήσεις τού σήμερα

Ένας από τους κυριότερους προβληματισμούς όλων των οργανισμών είναι η ικανότητά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στον επιχειρησιακό κόσμο του αύριο. Οι πολυάριθμες προκλήσεις, οι οποίες πηγάζουν από τις ραγδαίες μακροοικονομικές εξελίξεις, ωθούν τις επιχειρήσεις σε συνεχή αναζήτηση λύσεων για αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας, μείωση του κόστους και ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών και των εργαζομένων. Οι λύσεις αυτές συνήθως βρίσκονται σε τεχνολογικά εργαλεία, τα οποία λειτουργούν ως κινητήριος μοχλός για μια ψηφιακή μετάβαση.

Παρόλα αυτά, αφενός λόγω του ότι η μετάβαση αυτή προϋποθέτει μια σημαντική επένδυση και έναν εκτενή χρονικό ορίζοντα και, αφετέρου, λόγω του φόβου για το άγνωστο και για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης, οι επιχειρήσεις συχνά διστάζουν να ξεκινήσουν το ταξίδι της αλλαγής. Την ίδια στιγμή, όμως, η αυξημένη ανταγωνιστικότητα απαιτεί ευελιξία, άμεσες αντιδράσεις και γρήγορα αποτελέσματα. Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει. Πώς οι επιχειρήσεις του αύριο μπορούν να υιοθετήσουν γρήγορες και αποδοτικές τεχνολογικές λύσεις;

Οι έξυπνες τεχνολογίες αυτοματισμού (‘Intelligent Automation’ ή ‘IA’) παρέχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Το ΙΑ αποτελεί ένα σύνολο εργαλείων και τεχνολογιών, όπως η Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διαδικασιών (‘Robotic Process Automation’ ή ‘RPA’), η Τεχνητή Νοημοσύνη (‘Artificial Intelligence’ ή ‘AI’) και ο Γνωστικός Αυτοματισμός (‘Cognitive Automation’ ή ‘CA’), τα οποία, αφού εναρμονιστούν, μπορούν να αυτοματοποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας οργανισμός.

Μέσα από τεχνολογίες RPA, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, επιτρέποντας έτσι στους εργαζόμενους να εξοικονομήσουν χρόνο και να μειώσουν τον κίνδυνο σφαλμάτων. Οι λύσεις RPA μπορούν να εφαρμοστούν με τη χρήση έτοιμων λογισμικών εργαλείων, τα οποία αλληλοεπιδρούν με τα υπάρχοντα συστήματα και εκτελούν βήματα και ενέργειες που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό.

Επιπλέον, τεχνολογίες όπως η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (‘Natural Language Processing’ ή ‘NLP’), η Μηχανική Μάθηση (‘Machine Learning’ ή ‘ML’) και οι Τεχνολογίες Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων (‘Optical Character Recognition’ ή ‘OCR’), επιτρέπουν στα συστήματα και τα συνδεδεμένα εργαλεία να διαβάζουν, να κατανοούν, να ερμηνεύουν και να μαθαίνουν από δεδομένα. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προβλέπουν τα αποτελέσματα και να αποκτούν πολύτιμες πληροφορίες από τεράστια σύνολα δεδομένων. Για παράδειγμα, μια λύση IA μπορεί να εξαγάγει και να κατανοήσει πληροφορίες από συμβόλαια, τιμολόγια ή ακόμα και από επικοινωνία με πελάτες, επιτρέποντας έτσι την αυτοματοποίηση επεξεργασίας δεδομένων, καθώς επίσης και την αυτόματη κατηγοριοποίηση των θεμάτων επικοινωνίας με τους πελάτες.

Παράλληλα, το CA ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερομένων, για να μιμηθεί την ανθρώπινη νοημοσύνη, επιτρέποντας την άμεση λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Το CA, επομένως, θα μπορούσε να καθορίσει την προτεραιότητα επίλυσης των θεμάτων επικοινωνίας με τους πελάτες, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του θέματος, τα αισθήματα του πελάτη (από το ύφος της επικοινωνίας), καθώς και άλλες ιστορικές αλληλεπιδράσεις.

Οι λύσεις ΙΑ επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αποκομίσουν άμεσα οφέλη που θα ενισχύσουν την επιτυχία τους. Ένα από τα κυριότερα οφέλη του ΙΑ είναι η ικανότητα να εκμεταλλεύεται έτοιμα εργαλεία και λογισμικά, επιτρέποντας έτσι στους οργανισμούς, γρήγορα και με χαμηλό κόστος, να επωμιστούν την προστιθέμενη αξία επιφέροντας ‘quick wins’.

Κύριο όφελος αποτελεί, επίσης, η απελευθέρωση χρόνου για το προσωπικό. Με τη μείωση των καθημερινών και επαναλαμβανόμενων καθηκόντων, το προσωπικό αποκτά ποιοτικό χρόνο, τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για να αναδείξει τον ρόλο και τις ικανότητές του. Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος μπορεί πλέον να αναλάβει τον ρόλο του αξιολογητή και να ερμηνεύσει τα δεδομένα τα οποία έχουν ετοιμαστεί αυτόματα, εφαρμόζοντας την ανθρώπινη δημιουργικότητα και κριτική σκέψη για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Παράλληλα, το ΙΑ, διασφαλίζει την ακρίβεια αποτελεσμάτων και τη μείωση λαθών, βελτιώνει τις ροές εργασίας και επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες μειώνοντας τις μη αυτόματες παρεμβάσεις, συνεισφέροντας έτσι στη λειτουργική αποτελεσματικότητα και στην εξοικονόμηση κόστους.

Χρησιμοποιώντας ένα μακροσκοπικό φακό, τα οφέλη μπορούν να γίνουν αντιληπτά μέσα από ολόκληρο τον οργανισμό και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Οι πελάτες ενός οργανισμού μπορούν να επωφεληθούν από ταχύτερους χρόνους ανταπόκρισης, ενώ το προσωπικό έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο και πιο ακριβή στοιχεία, ώστε να παρέχει μια πιο ποιοτική εξυπηρέτηση.

Είναι λοιπόν οι λύσεις Intelligent Automation η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις; Οι λύσεις αυτές δεν αποσκοπούν στο να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, αλλά ούτε και να αντικαταστήσουν ένα ολιστικό έργο ψηφιακού μετασχηματισμού. Παρ’ όλα αυτά μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για την καινοτομία και την τεχνολογική μετεξέλιξη και να αποτελέσουν το μέσο που θα προσδώσει ακρίβεια και ταχύτητα αποφάσεων. Τέλος, οι λύσεις αυτές αποτελούν ένα σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο, αφού μπορούν να ξεκινήσουν την αλλαγή με μικρά, διαχειρίσιμα, αλλά συνάμα αποτελεσματικά βήματα και να εξοπλίσουν τον οργανισμό και το προσωπικό του για τον επιχειρησιακό κόσμο τού αύριο.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ, Assistant Manager, Management Consulting, KPMG Κύπρου mkakouri@kpmg.com

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ, Assistant Manager, Management Consulting, KPMG Κύπρου varistocleous@kpmg.com