«Αρχή για λύση ή αρχή του τέλους στο Κυπριακό», κ. Αβέρωφ;

Μια από τις τελευταίες κομματικές και πολιτικές, αν κάποιοι το προτιμούν, κινήσεις είναι η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, που με γραπτή δήλωσή του καλεί τον ΠτΔ να ενεργήσει και να εκμεταλλευτεί τις νέες διεθνείς εξελίξεις, ώστε με αποφασιστικότητα να επιδιώξει λύση του Κυπριακού. Ο κ. Νεοφύτου πιστεύει πως, σε αντίθετη περίπτωση, οι διεθνείς εξελίξεις θα οδηγήσουν στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να ενεργήσει ως «πρόεδρος της λύσης» για να μην αναδειχθεί ως «ο πρόεδρος της διχοτόμησης».

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διχοτόμηση έχει αυτουργό. Είναι το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει και να καταλάβει μέρος του εδάφους της Κ.Δ. Έτσι το έδαφος της Κ.Δ. διχοτομήθηκε σε δυο μέρη. Το ελεύθερο τμήμα της Κ.Δ. και το κατεχόμενο τμήμα, που είναι έδαφος της Κ.Δ., αλλά ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. Αυτή είναι η de facto διχοτόμηση που πέτυχε με την εισβολή η Τουρκία. Από τότε η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κ.Δ. και την θεωρεί διοίκηση της ελληνοκυπριακής κοινότητας ισότιμη με τη διοίκηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, την οποία αποκαλεί Τ.Δ.Β.Κ. Ευτυχώς ο ΟΗΕ, το Σ.Α. και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση της Κ.Δ. και δεν αναγνωρίζουν τη διοίκηση που εγκατέστησε η Τουρκία στην Κύπρο. Έτσι η de facto διχοτόμηση είναι μια πραγματικότητα από το 1974, που όμως δεν κατάφερε να την αναγνωρίζει καμιά άλλη χώρα και να καταστεί έτσι de jure. Παραμένει παράνομη, με τη χρήση βίας, διχοτόμηση.

Η Τουρκία με την εισβολή το 1974, με την προδοσία της χούντας, την ανοχή του ΝΑΤΟ και των μεγάλων Δυνάμεών του, ακόμα και με την ανοχή της Ρωσίας πραγματοποίησε τον μεγάλο της στόχο να επανακτήσει μέρος του εδάφους της Κ.Δ. Από τότε αρνείται πεισματικά να αποσύρει τον στρατό της και να επιτρέψει στις δυο κοινότητες της Κύπρου να μετεξελίξουν την Κ.Δ., που πρέπει να καταστεί και να παραμείνει κανονικό κράτος, έστω και ως ΔΔΟ.

Από το 1974 η Τουρκία έχει θέσει έναν σημαντικό στόχο. Να πείσει όλους ότι η Κ.Δ. είναι εκλιπούσα. Πριν θέσει το διαπραγματευτικό χαρτί των δυο κρατών, επεδίωκε να καταστήσει την Κύπρο ένα προτεκτοράτο της με λύση ΔΔΟ, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης. Να καταργήσει, δηλαδή, την Κ.Δ. και να την υποβιβάσει σε συνιστώσα πολιτεία μιας ΔΔΟ δύο ισοτίμων κρατών. Αυτή θα είναι η πραγματική νομιμοποίηση της διχοτόμησης και η μετατροπή της από «de facto» σε «de yure» διχοτόμηση.

Τον στόχο της αυτό η Τουρκία τον υφαίνει μεθοδικά για χρόνια και τον πετυχαίνει με τις συγκλίσεις των συνομιλιών, με τις υποχωρήσεις των Προέδρων Χριστόφια και Αναστασιάδη και με τις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο πολλές φορές ο κ. Αβέρωφ τόνισε ότι πρέπει να το αποδεχθούμε ως στρατηγική συμφωνία για λύση.

Μετά τα όσα ανέφερα πιο πάνω, παρακαλώ τον κ. Αβέρωφ να εξηγήσει στον κυπριακό λαό με ποιον τρόπο ο ΠτΔ θα αποφύγει την διχοτόμηση. Αν αποδεχθεί ότι η ΔΔΟ θα είναι ένα ομόσπονδο κράτος αποτελούμενο από δυο συνιστώντα κρατίδια (σύγκλιση Χριστόφια - Ταλάτ); Αν αποδεχθεί τις δύο υπηκοότητες και τη διπλή κυριαρχία, που είναι σύγκλιση Αναστασιάδη Έρογλου; Αυτές οι συγκλίσεις και μερικές άλλες αποτελούν τον ορισμό της νόμιμης διχοτόμησης.

Η ΔΔΟ, για να μη μετατρέπει την de facto διχοτόμηση σε de yure, θα πρέπει τα δυο κράτη να είναι τα συστατικά κράτη μιας ομοσπονδίας, που θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. και όχι συνιστώντα κράτη, που σημαίνουν τη δημιουργία ενός νέου ομόσπονδου κράτους. Και αυτό το νέο κράτος δεν θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ., αλλά θα είναι δημιουργία μιας νέας ομοσπονδίας, στην οποία η Κ.Δ. θα υποβιβαστεί σε συνιστώσα πολιτεία του νέου κράτους, που ουσιαστικά θα είναι συνομοσπονδία.

Αν προχωρήσουμε στην αποδοχή αυτής της λύσης, που εσείς, κ. Αβέρωφ, η ηγεσία του ΔΗΣΥ, η ηγεσία του ΑΚΕΛ και κάποιες άλλες ομάδες, που εμπιστεύονται τον Ερντογάν, οραματίζονται, τότε θα νομιμοποιήσουμε τη διχοτόμηση. Και ο ΠτΔ, που θα υπογράψει αυτήν τη λύση, θα είναι ο πρόεδρος της διχοτόμησης, ο πρόεδρος της διάλυσης και όχι ο πρόεδρος της λύσης.

Αν, κ. Νεοφύτου, διαφωνείτε με αυτές τις θέσεις, παρακαλώ ενημερώστε τον κυπριακό λαό με ποιον τρόπο η λύση που οραματίζεστε θα καταργήσει τη διχοτόμηση και θα επανενώσει την Κ.Δ. σε ένα κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς παραμονή ξένων στρατευμάτων, κάτι που η Τουρκία απορρίπτει ασυζητητί; Ποια δικαιώματα θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι στο τουρκικό κρατίδιο;

Εμείς πιστεύουμε στη διακήρυξη του Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι δεν παραλάβαμε κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο για να το υποβιβάσουμε με την ψήφο μας σε κοινότητα, μιας διχοτομημένης Κύπρου, που μάταια θα αναζητά κηδεμόνα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ΔΔΟ με βάση τις συγκλίσεις δεν αποτελεί απελευθέρωση, ούτε επανένωση, αλλά νομιμοποιεί την κατοχή και τη διχοτόμηση και καταπατεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν ο ΠτΔ ακολουθήσει τις υποδείξεις σας, αυτό δεν θα είναι «η αρχή για λύση», όπως λέτε κ. Αβέρωφ, αλλά «η αρχή του τέλους στο Κυπριακό», όπως πάλι εσείς αναφέρετε, κ. Αβέρωφ.