Αναλύσεις

Ο γρίφος του Υπουργικού

Η ονοματολογία και το ενδεχόμενο υπουργοποίησης Κυπρίων, πέραν της ελληνοκυπριακής κοινότητας

Ήδη από το βράδυ της εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η ονοματολογία για το Υπουργικό του Συμβούλιο είχε πάρει φωτιά. Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και στενοί του συνεργάτες δεν μπήκαν στη διαδικασία να επιβεβαιώσουν, ούτε να διαψεύσουν κανένα από τα ονόματα που ακούγονται. Αυτό που δηλώνουν, είναι πως «έχουν κλειδώσει αρκετά ονόματα», αλλά το Υπουργικό θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών και άρα δεν υπάρχει λόγος να προτρέχει κανείς.

Πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν πως πολλά από τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μπαίνουν στο τραπέζι προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις είτε προς τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη είτε προς τα κόμματα.

Κλειστά χαρτιά κρατά το στενό επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη και για τα όσα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως υπάρχει «έντονη διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων» με τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του και φέρονται να αξιώνουν συγκεκριμένο αριθμό Υπουργείων.

Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος είναι σε επαφές με τα κόμματα που τoν στήριξαν αλλά και με αυτά που δεν τον στήριξαν, τονίζει πως σέβεται τις προσεγγίσεις των κομμάτων αλλά επαναλαμβάνει πως ο διορισμός του Υπουργικού του Συμβουλίου είναι μια πράξη μείζονος πολιτικής σημασίας, που βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται πως προσπαθεί να οριοθετήσει τη συμμετοχή των κομμάτων στις αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από τον στενό κύκλο του νέου Προέδρου διαμηνύεται πως τα μόνα στοιχεία που ισχύουν αναφορικά με τα όσα γράφονται και ακούγονται, είναι αυτά που είπε ήδη ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις του πριν αλλά και μετά τις εκλογές:

- Το Υπουργικό θα απαρτίζεται κυρίως από τεχνοκράτες που έχουν σχέση με την πολιτική, αλλά μπορεί να μην είναι, ούτε να υπήρξαν κατ’ ανάγκην κομματικά στελέχη.

- Θα υπάρχει ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

- Το βασικό κριτήριο, είναι όσοι και όσες διοριστούν στο Υπουργικό, να ενστερνίζονται και να μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Ανοικτή η υπουργοποίηση Κυπρίου πέραν της ε/κ κοινότητας

Το μόνο στοιχείο, το οποίο «σκιαγράφησε» σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πως ενδέχεται στο Υπουργικό να συμμετέχουν και Κύπριοι εκτός της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την καταγωγή των Υπουργών που προτίθεται να διορίσει, είπε πως «σε όλη την ελεύθερη Κύπρο αλλά και στις κατεχόμενές μας περιοχές υπάρχουν άτομα που μπορούν επάξια να συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Πηγές της «Σημερινής» από τον στενό κύκλο συνεργατών του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν διορισμοί Υπουργών από την κοινότητα των Μαρωνιτών ή άλλες κοινότητες.