Παιδεία

Στο στόχαστρο και πάλι ο θεσμός των τετραμήνων

Τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα του Α’ τετραμήνου και οι προτάσεις νόμου για κατάργησή τους

Σε πόλεμο δίχως τέλος εξελίσσεται η διαμάχη για τα τετράμηνα, με τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου να αποτελούν τη θρυαλλίδα μίας άνευ προηγουμένου διαμάχης. Από τη μια, γονείς, καθηγητές και κόμματα της αντιπολίτευσης να απαιτούν την κατάργηση του θεσμού, κι από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας να στηρίζει με στοιχεία πως τα αποτελέσματα δεν διαφέρουν αισθητά από τα περσινά. Την ίδια ώρα το κόμμα της Αριστεράς κατέθεσε πρόταση Νόμου στη Βουλή, για κατάργηση του θεσμού. Αιτία για ν’ ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στάθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνου, ξεσηκώνοντας για άλλη μια φορά θύελλα αντιδράσεων. Την ίδια ώρα πρόταση νόμου αναμένεται να καταθέσει και ο Παύλος Μυλωνάς, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας.

Διαμαρτύρονται οι γονείς

Αποκαρδιωτικά χαρακτηρίζουν, Επιτροπή Παιδείας και οργανωμένοι γονείς, τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων. Οι γονείς, μάλιστα, φωνάζουν πως καταστράφηκαν τα παιδιά τους και προειδοποιούν πως δεν θα μείνουν στις διαπιστώσεις, αλλά αναμένεται να κινηθούν δυναμικά. Την ίδια ώρα ζητούν ν’ ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου, αφού οι χαμηλοί βαθμοί ρίχνουν τον γενικό βαθμό του απολυτηρίου τους. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, ο χαμηλός βαθμός στο απολυτήριο επηρεάζει το μέλλον των παιδιών.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους μαθητές της Γ’ Λυκείου και ιδιαίτερα στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και των Μαθηματικών, που επηρεάζουν τον γενικό βαθμό του απολυτηρίου τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, δήλωσε πως έλαβε τηλεφωνήματα από γονείς σε απόγνωση, που κραύγαζαν πως καταστράφηκαν τα παιδιά τους. Επιπροσθέτως ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής διερωτάται πώς γίνεται μαθητές με προφορικό βαθμό 19 και 18 να έγραψαν 8 και 7, καταλήγοντας πως ο χρόνος διεκπεραίωσης του γραπτού δεν ήταν αρκετός για όλους τους μαθητές.

Η επιστολή - απάντηση Προδρόμου

Υπεύθυνο το Υπουργείο για τα αποτελέσματα, λένε οι γονείς. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, Γονείς και ΟΕΛΜΕΚ θα συναντηθούν για να δουν τις επόμενες κινήσεις τους επί του θέματος. Ο κ. Κωνσταντίνου μάλιστα επισήμανε πως οι γονείς δεν θα μείνουν στις διαπιστώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το Υπουργείο Παιδείας παραπέμπει σε στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο, απορρίπτοντας τις όποιες κατηγορίες. Η «Σ» επικοινώνησε με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος τόνισε πως απάντησε σε όσα προσάπτουν οι γονείς στο Υπουργείο, διά επιστολής.

«Έστειλα επιστολή στη Συνομοσπονδία Γονέων και απάντησα με στοιχεία. Τα αποτελέσματα δεν διαφέρουν πολύ από τα περσινά. Ο λόγος που πήρα λίγο χρόνο να απαντήσω, ήταν γιατί ζήτησα λεπτομερή εξέταση των αποτελεσμάτων», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου, μάλιστα, κοινοποίησε επιστολή προς τον κ. Κωνσταντίνου και σας παραθέτουμε απόσπασμά της:

«Τα αποτελέσματα για το σύνολο των μαθητών δεν φαίνεται να διαφέρουν αισθητά σε σχέση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου σχολικού έτους, στο ίδιο μάθημα. Η αντίστοιχη αξιολόγηση του προηγούμενου έτους, ποσοστό 47 τοις 100 των δοκιμίων, αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 10 έως 20 αντίστοιχα, ποσοστό 11 τοις 100 αξιολογήθηκε μεταξύ 16 - 20/20 σε σύγκριση με 12 τοις 100 πέρσι, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι μαθητές... Για το ουσιαστικό καλό της εκπαίδευσης και των μαθητών θα συμφωνείτε μαζί μου ότι δεν αποτελεί λύση να επηρεάζονται πλασματικά οι βαθμολογήσεις».

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ

Πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων κατέθεσε στην έκτακτη επιτροπή Παιδείας στη Βουλή το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του, Χρίστου Χριστοφίδη. Την πρόταση υπογράφουν επίσης οι βουλευτές Χρίστος Χριστόφιας και Άντρος Καυκαλιάς. Ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε πως η πρόταση νόμου αφορά στην κατάργηση του θεσμού από την επόμενη σχολική χρονιά, στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, με μια όμως μεταβατική διάταξη, η οποία προβλέπει όπως η ενδιάμεση εξέταση για το 2022-23 έχει καθαρά διαμορφωτικό χαρακτήρα και δεν θα προσμετρήσει στη συνολική βαθμολογία των μαθητών. Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία σε δηλώσεις του στη Βουλή, στα φροντιστήρια που «εξαναγκάζονται» οι μαθητές να παρακολουθούν εξαιτίας του θεσμού, ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως, παρά το γεγονός πως ο θεσμός των τετραμήνων έχει κατηγορηθεί ακόμη και για παραπαιδεία, το φαινόμενο των φροντιστηρίων αλλά και της παραπαιδείας υφίσταται τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, ακόμη κι όταν τα τετράμηνα δεν υπήρχαν στο κάδρο της εκπαίδευσης.

Ταράζει τα νερά ο Μυλωνάς

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, παρουσίασε τη δική του πρόταση για την αξιολόγηση των μαθητών, προτείνοντας μάλιστα και κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων, ανέφερε πως ήταν αναμενόμενα και πως κάποιοι φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένους θεματοθέτες.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι έχει υποσχεθεί, μόλις αρχίσουν οι εργασίες στη Βουλή, ν’ αρχίσει συζήτηση για αξιολόγηση των παιδιών με πρώτο θέμα την κατάργηση των τετραμήνων και να βρεθεί νέος τρόπος αξιολόγησης, παρουσία των ειδικών.

Επί τάπητος βρίσκονται τρεις προτάσεις. Η μία είναι όπως το σύστημα παραμείνει ως έχει και μειωθεί η εξεταστέα ύλη, η δεύτερη πρόταση αφορά σε μία εκ των απόψεων της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία προνοεί να καταργηθεί η εξέταση Ιανουαρίου και να παραμείνει η εξέταση Μαΐου, καθώς και οι Παγκύπριες για τη Γ’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Τέλος, η τρίτη είναι αυτή που προωθεί ο κ. Μυλωνάς. Η πρόταση Μυλωνά προνοεί να εφαρμοστεί η πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ για κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου, να παραμείνει η εξέταση Μαΐου και οι Παγκύπριες Εξετάσεις, ως ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να καταργηθούν οι Παγκύπριες και τα Πανεπιστήμια να έχουν την ευθύνη επιλογής των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προνοεί οι μαθητές να δίνουν μόνο μία εξέταση και τα Πανεπιστήμια θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τους φοιτητές τους, με βάση τα κριτήρια που θα τους έχουν τεθεί. «Τα Πανεπιστήμια θα είναι υπεύθυνα για την επιλογή των φοιτητών. Θα υπάρχει σειρά κατάταξης, θα υπάρχει βαθμολόγηση στα μαθήματα που έχουν επιλέξει οι μαθητές και το Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιεί τις εισαγωγές των φοιτητών, πράγμα που θα μπορεί να τεθεί σ’ εφαρμογή σε δύο χρόνια», σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά.