Αναλύσεις

Ιδού ποιοι σχεδίασαν, προώθησαν και πρότειναν τη ΔΔΟ από το 1956/57

Αναγκαία απάντηση στον Ανδρέα Μαυρογιάννη - Η ΔΔΟ είναι η ραχοκοκκαλιά και το θεμέλιο κάθε διαιρετικής «λύσης» όλων των διχοτομικών σχεδίων, είτε πρόκειται για Ομοσπονδία είτε για Συνομοσπονδία είτε για συνιστώντα κράτη, πολιτείες, κρατίδια, περιφέρειες…

Αθάνατος ο Δρ Νεοκλής Σαρρής: «Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέπτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερή μας ήττα». 

Απαντώντας σε ερώτηση σε τηλεοπτική εκπομπή του κρατικού ΡΙΚ1, «…Κάποιοι συμπατριώτες μας αμφισβητούν αν μια ΔΔΟ, κύριε Μαυρογιάννη, θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού», είπε: «Είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και 45 χρόνια, από τον καιρό που προτάθηκε από την πλευρά μας η ΔΔΟ…».

Αυτά είχε δηλώσει ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης πριν από τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής, 12.2.2023, με τη νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη ως του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

https://www.sigmalive.com/media?show=fOxocwo7YeI(1.2.2023).

Ο εμπνευστής της διχοτόμησης Σερ Ίβον Κιρκπάτρικ

21 Ιουνίου 1955 - Οι Βρετανοί ενημέρωσαν τους Τούρκους να μην ανησυχούν και τα σχέδιά τους θα έφερναν τους Τούρκους της Κύπρου επί ίσοις όροις (equal footing) με τους Έλληνες. Εξ ου και η παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης (Τριμερής Λονδίνου), επαναφέροντας την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό τον Αύγουστο του 1955…

31 Μαΐου 1956 - «Αν είναι να ‘‘ανακοινώσουμε’’ λύση, πρέπει, πιστεύω, να σκεφτούμε σοβαρά τη διχοτόμηση», δήλωνε ο εμπνευστής της διχοτόμησης, Βρετανός αξιωματούχος, Σερ Ίβον Κιρκπάτρικ και διοργανωτής της επαναφοράς της Τουρκίας με την Τριμερή…

1 Νοεμβρίου 1956 - Ο sir Ivone Kirkpatrick είπε στον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο ότι ο ίδιος προσωπικά ήταν που αναφέρθηκε πρώτος στην ιδέα της διχοτόμησης (“vendilated” η λέξη που χρησιμοποίησε).

24 Νοέμβριος 1956 - Ο Τούρκος συνταγματολόγος Δρ Νιχάτ Ερίμ παρέδωσε την έκθεσή του στον Τούρκο Πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές με το σχέδιό του πώς να επανακτήσουν την Κύπρο. Διαίρεση της Κύπρου μόνο σε δύο κοινότητες, στη βάση του Συστήματος Μιλλέτ, μεταφορά εποίκων για αύξηση του αριθμού των Τούρκων της Κύπρου (της μειονότητας του 18%) και ξεχωριστή αυτοδιάθεση για την κάθε «κοινότητα». Η έκθεση βρίσκεται στο βιβλίο του Κώστα Ν. Χατζηκωστή «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα», σε ελληνική μετάφραση.

16 Δεκεμβρίου 1956 - Ο Βρετανός Υπουργός Αποικιών, Σερ Άλαν Λέννοξ Μπόιντ, σε μυστική συνάντηση συνεννοήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο τελευταίος ουσιαστικά του υπαγόρευσε τι θα έλεγε τρεις μέρες αργότερα από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΣΕΡ ΙΒΟΝ.jpg

Η Δι-κοινοτικότητα

19 Δεκεμβρίου 1956 - Είπε ο Σερ Άλαν Λέννοξ Μπόιντ: «…Η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος θα κάνει σίγουρο ότι η άσκηση της αυτο-διάθεσης θα εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο, που η τουρκοκυπριακή κοινότητα όχι λιγότερο από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, στην ειδική περίπτωση της Κύπρου, θα έχει την ελευθερία να αποφασίσει από μόνη της το μελλοντικό στάτους της… Η Κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητος αναγνωρίζει ότι η άσκηση της αυτο-διάθεσης σε έναν τόσο ανάμεικτο πληθυσμό πρέπει να περιλαμβάνει τη διχοτόμηση μεταξύ των πιθανών επιλογών…». (http://hansard.millbanksystems.com/commons/1956/dec/19/cyprus-lord-radcliffes-proposals).

Έτσι τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της διαιρετικής δι-κοινοτικότητας από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το 1957 ο Δρ Fazil Kuchuk εξέδωσε και ένα μικρό βιβλίο, υποστηρίζοντας τη διχοτόμηση της Κύπρου ως οριστική λύση, με τον χάρτη αυτό στο εξώφυλλό του με τη διχοτομική γραμμή κατά μήκος του 35ου παραλλήλου.

Δύο Ζώνες - με τη βοήθεια Ελληνοκυπρίων!

Αρχές Ιουνίου 1957, και αφού εξασφάλισαν τη ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, απαίτησαν από τους Βρετανούς Ομοσπονδία με ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ στην Κύπρο. Και το πιο σημαντικό είναι ότι από το 1957 οι Τούρκοι είχαν την… πεποίθηση και βασίζονταν για την εξασφάλιση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας πάνω στους… Ελληνοκυπρίους!

Το ΠΑΝΤΡΕΜΑ

Έτσι οι Τούρκοι, έχοντας στο χέρι τη δικοινοτικότητα, προχώρησαν και απαίτησαν από τους Βρετανούς ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ! Έτσι πάντρεψαν τη δικοινοτικότητα με τη διζωνικότητα και εγένετο η διαβόητη Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία. Και, με βάση εκείνον τον στόχο, προχώρησαν χέρι-χέρι Βρετανοί και Τούρκοι (Δρ Νιχάτ Ερίμ) και μας σχεδίασαν και την ψευτο-ανεξαρτησία της Νήσου Κύπρου. Ελέω της βοήθειας από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, που ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ, δίχως διαβούλευση με τον λαό, και ενόσω οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ θυσιάζονταν για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, την απεμπόλησε ενυπογράφως προς τους Βρετανούς για… ανεξαρτησία.

Δύο συνιστώντα κράτη

3 Ιανουαρίου 1964 - Το τμήμα σχεδιασμού του Φόρεϊν Όφις μελετούσε ανασύσταση της ΚΔ σε δύο συνιστώντα κράτη. Επικεφαλής ο Σερ Κρίσπιν Τίκελ. Ο ίδιος που το 1990 προώθησε το διζωνικό ψήφισμα 649/90 με τη συγκατάθεση του Προέδρου Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος, επίσης δίχως καμία εξουσιοδότηση από τον λαό, έκανε ό,τι του ζητούσαν οι Βρετανοί. Την οποία απορρίψαμε στις 24.4.2004.

O Βρετανός Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, Τζέιμς Κάλλαχαν, στη Γενεύη 2, Αύγουστο του 1974, με διάφορα προσχέδιά του προσπάθησε να εξασφαλίσει αποδοχή της γεωγραφικής ομοσπονδίας που ζητούσαν οι Τούρκοι από Γλαύκο Κληρίδη και Γεώργιο Μαύρο. Ο Κληρίδης φοβήθηκε να υπογράψει και ζήτησε να διαβουλευθούν με Λευκωσία και Αθήνα… Ο Κάλλαχαν πίστευε ότι, επιστρέφοντας ο Κληρίδης θα υπέγραφε. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός των εισβολών Μπ. Ετζεβίτ αρνήθηκε παράταση και προχώρησε στη δεύτερη εισβολή, για τα οποία σχέδια το Λονδίνο είχε προ-συνεννοηθεί με τον Ετζεβίτ στις 17 Ιουλίου 1974…

16 Αυγούστου 1974 - το Φόρεϊν Όφις του Τζέιμς Κάλλαχαν αποφάσισε τελεσίδικα ότι η λύση θα ήταν (είναι) ΔΔΟ (δι-περιφερειακή, όπως την είπαν, για λίγες μέρες και μετά ξεκάθαρα ΔΔΟ). Και επέλεξαν τον Γλ. Κληρίδη ως τον καλύτερο άνθρωπό τους να την προωθήσει…

27 Αυγούστου 1974 - Ο Κάλλαχαν έστειλε κλιμάκιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον για να πάρει πρόσωπο με πρόσωπο την υποστήριξη και του Δρος Χένρι Κίσινγκερ, τότε Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, για τη λύση τους. Τους την έδωσε την επομένη αλλά αρνήθηκε να αναλάβει ο ίδιος την προώθησή της και τους είπε ότι δύο στις τρεις περιπτώσεις η πρωτοβουλία τους θα αποτύχει. Οι Έλληνες δεν θα δεχθούν τέτοια λύση. Ο Κίσινγκερ για 48 χρόνια δεν διαψεύσθηκε.Την απορρίψαμε στις 24.4.2004.

ΣΕΡ ΚΡΙΣΠΙΝ ΤΙΚΕΛ.png

Το «gaggle» των διζωνικών

Αλλά οι Βρετανοί, βοηθούμενοι σταδιακά από ένα «τσούρμο gaggle» δικών μας, που «ασπάστηκαν» τη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ (κοπάδι από θορυβώδεις χήνες -δανείζομαι τη φράση από τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ!) συνεχίζουν να την υποστηρίζουν ως… «λύση».

Κατευθυντήριες γραμμές 12 Φεβρουαρίου 1977 - Απάτη παραπλάνησης

Πριν από 45 χρόνια, κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, δεν πρότεινε η «δική μας πλευρά» τη ΔΔΟ. Στις 12 Φεβρουαρίου 1977 έγινε η συνάντηση στη Λευκωσία προεδρεύοντος του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κουρτ Βάλντχαϊμ, του Προέδρου Αρχ. Μακαρίου και του Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και συνεννοήθηκαν την επανέναρξη των ενδο-κοινοτικών συνομιλιών. Επίσης έθεσαν τέσσερεις κατευθυντήριες γραμμές ως ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ. Δεν υπήρξε «πρόταση της δικής μας πλευράς». Ούτε «Συμφωνία», ούτε υπογραφές υπήρξαν. Υποταγή υπήρξε. Μετατρέποντας το θέμα από εισβολή και κατοχή σε δι-κοινοτική διαφορά, όπως προωθούσαν οι Βρετανοί. Και απάτη, παραπλανώντας και μετατρέποντας σε ανύπαρκτη τάχα «Συμφωνία Κορυφής» τις κατευθυντήριες γραμμές με την ανοχή του ΟΗΕ για να προωθείται η βρετανο-τουρκική ΔΔΟ.

Εκείνο που έγινε τότε ήταν ο Μακάριος να δεχθεί τη ΔΔΟ κρυφά από τον λαό με τις πιέσεις των Βρετανών, βοηθούμενων από ορισμένους δικούς μας, αποδεχόμενος τις βρετανο-τουρκικές απαιτήσεις. Και είχε ζητήσει από τον Ραούφ Ντενκτάς να μη γίνει λόγος για διζωνική στις κατευθυντήριες γραμμές, για να του διδόταν χρόνος να… προετοίμαζε τον λαό! Και έτσι είχαν δώσει και τον διζωνικό χάρτη στους Τούρκους τέλος Μαρτίου 1977 στη Βιέννη δίχως να πάρουν τίποτα από τους Τούρκους! Δεν πρόλαβε ούτε να προετοιμάσει τον λαό, αλλά ούτε να υπογράψει οτιδήποτε. Και πέθανε με την ένοχη συνείδηση για ό,τι έκανε εις βάρος του Ελληνισμού στην ΚΔ…

Στη συνέχεια ούτε ο Σπύρος Κυπριανού δέχθηκε τη ΔΔΟ και αυτό το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι πάτρονές της διά της κας Άντζελα Γκίλλον του Φόρεϊν Όφις.

Ενυπογράφως η κ. Άντζελα Γκίλλον επιβεβαίωσε την 1η Νοεμβρίου 1983 ότι ο Σπύρος Κυπριανού δεν δέχθηκε τη ΔΔΟ.

ΣΕΡ ΑΛΑΝ.jpg

Και η Άγκυρα επιβεβαίωσε - η κυπριακή Κυβέρνηση δεν δέχθηκε διζωνική

Εκείνο που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η θέση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών τον Οκτώβριο του 1979, όταν ο E. Karasapan, του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε σε αξιωματούχο της βρετανικής πρεσβείας στην Άγκυρα: «Οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν θα δεχθούν διζωνικές διευθετήσεις». Τον ρώτησαν κατά πόσον είχαν δεχθεί την αρχή της διζωνικότητας στο παρελθόν και ο Karasapan αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι το μόνο που είχαν δεχθεί ήταν τον δικοινοτισμό. Επαληθεύθηκε και αυτός. Στις 24.4.2004 την απορρίψαμε.

Αυτοκριτική: Η πολιτική μας είναι σχιζοφρενική!

Στις 12 Δεκεμβρίου 1979 ο κ. T.L.A. Daunt του νοτίου τμήματος Ευρώπης (Φόρεϊν Όφις) παραδέχθηκε ότι εκείνο που ζητούσαν από τους Ελληνοκύπριους για να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα σε σχέση με τις στρατιωτικές τους Βάσεις και για να ικανοποιήσουν την Τουρκία, υιοθετώντας ένα μέτρο ίσων αποστάσεων, ήταν εντελώς άδικο. Έγραψε: «Από τότε που διακόπηκανοι ενδοκοινοτικές συνομιλίες τον Ιούνιο, η βρετανική πολιτική υπήρξε σχιζοφρενική...».

Βέβαια, «σχιζοφρενική» πάντα ήταν, από το 1955 τουλάχιστον και συνεχίζει μέχρι σήμερα…

ΒΙΒΛΙΟ.jpg

Γιώργος Βασιλείου, το «χρήσιμο κεφάλαιο»

Τελικά βρήκαν τον άνθρωπό τους οι Βρετανοί, το «χρήσιμό τους κεφάλαιο», που έκανε ό,τι του ζητούσαν, και πέρασαν την τρισκατάρατή τους βρετανο-τουρκική ΔΔΟ με το ψήφισμα 649/90. Με τον Σερ Κρίσπιν Τίκελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γιώργο Βασιλείου στην ΚΔ. Ο Κρίσπιν Τίκελ αντικαταστάθηκε το 1992 στον ΟΗΕ από τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Δεν προτάθηκε ποτέ από τη δική μας πλευρά. Επιβλήθηκε στη «δική μας πλευρά» από τους Βρετανούς μέσω του «πολύτιμου κεφαλαίου τους», Γιώργου Βασιλείου, για να κτίσουν πάνω της οι κηδεμόνες του Φόρεϊν Όφις διά Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ το «Σχέδιο Ανάν»… που απορρίψαμε στις 24.4.2004.

Η ΔΔΟ είναι η ραχοκοκκαλιά και το θεμέλιο κάθε διαιρετικής «λύσης» όλων των διχοτομικών σχεδίων είτε πρόκειται για Ομοσπονδία είτε για Συνομοσπονδία είτε για συνιστώντα κράτη, πολιτείες, κρατίδια, περιφέρειες…

Αείμνηστε και αξέχαστε, Δρα Νεοκλή Σαρρή.