Αναλύσεις

Αυξάνονται οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των αγοριών θυμάτων, ενώ αυξάνονται οι σχολικές μονάδες, στις οποίες διαπράττονται τα αδικήματα

Μεγαλώνει κάθε χρόνο ο αριθμός των υποθέσεων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που εξασφάλισε η «Σ» από την Αστυνομία Κύπρου, τα τελευταία έξι χρόνια καταγράφεται αύξηση στις καταγγελίες για υποθέσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Συγκεκριμένα, το 2017 έγιναν 138 καταγγελίες, το 2018 έγιναν 167 καταγγελίες, το 2019 έγιναν 211 καταγγελίες, το 2020 έγιναν 197 καταγγελίες, το 2021 έγιναν 278 καταγγελίες και το 2022 έγιναν 303 καταγγελίες.

Προφίλ δραστών και θυμάτων

Το προφίλ των δραστών και των θυμάτων, όπως παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια από το 2017 έως το 2022, παραμένει το ίδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, οι δράστες είναι στην πλειοψηφία τους άντρες και τα θύματα κορίτσια, παρόλο που παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των αγοριών θυμάτων. Ειδικότερα, το 2017 οι άντρες δράστες ήταν 124 και οι γυναίκες τρεις, ενώ τα θύματα ήταν 108 κορίτσια και 30 αγόρια. Το 2018 οι άντρες δράστες ήταν 135 και οι γυναίκες δέκα, ενώ τα θύματα ήταν 133 κορίτσια και 41 αγόρια. Το 2019 οι άντρες δράστες ήταν 197 και οι γυναίκες εννέα, ενώ τα θύματα ήταν 153 κορίτσια και τα αγόρια 59. Το 2020 οι άντρες δράστες ήταν 170 και οι γυναίκες 13, ενώ τα θύματα ήταν 157 κορίτσια και 61 αγόρια. Το 2021 οι άντρες δράστες ήταν 270 και οι γυναίκες 22, ενώ τα θύματα ήταν 221 κορίτσια και 71 αγόρια. Το 2022 οι άντρες δράστες ήταν 272 και οι γυναίκες 15, ενώ τα θύματα ήταν 267 κορίτσια και 43 αγόρια.

Οι δράστες στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια, όπως παρατηρείται τα τελευταία έξι χρόνια

Όσον αφορά την καταγωγή των δραστών, σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους είναι Κύπριοι. Ειδικότερα, το 2021 το ποσοστό των Κυπρίων δραστών ήταν 72,4% και των αλλοδαπών δραστών ήταν 27,6%. Ωστόσο, πέρυσι, το 2022, ποσοστό της τάξεως του 61,7% αφορούσε σε Κύπριους δράστες, ενώ ποσοστό 38,3% αφορούσε σε αλλοδαπούς δράστες.

1.jpeg

Αυξάνονται οι καταγγελίες σε σχολικές μονάδες

Τα συχνότερα μέρη, στα οποία παρατηρείται να διαπράττονται τα συγκεκριμένα αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, είναι στον χώρο διαμονής των θυμάτων ή και σε οικίες στενών συγγενικών προσώπων, αφού στην πλειονότητά τους διαπράττονται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και από πρόσωπα εμπιστοσύνης. Επίσης, διαπιστώνεται μια αυξητική τάση σε καταγγελίες διάπραξης τέτοιων αδικημάτων σε σχολικές μονάδες.

2.jpeg

Δυστυχώς, το σχολείο αντί να είναι ένας χώρος, ο οποίος θα παρέχει ασφάλεια και ενδυνάμωση στους μαθητές, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μετατρέπεται σ’ έναν τόπο βασανιστηρίων και φρίκης. Τα παιδιά χρειάζεται από πολύ μικρή ηλικία να αποκτούν την απαραίτητη γνώση, ώστε να μπορούν να προφυλάσσονται από τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές. Όμως, πολύ περισσότερο χρειάζεται μια κοινωνία πρόθυμη να συμβάλει στην ανάπτυξη των παιδιών με υγιή τρόπο. Μια κοινωνία, η οποία θα ακούει τα χτυπήματα, από τα σπίτια των κοριτσιών και των αγοριών θυμάτων, και δεν θα αδιαφορεί για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, στο οποίο μεγαλώνουν και δραστηριοποιούνται τα παιδιά.

Τα συχνότερα μέρη όπου διαπράττονται τα αδικήματα είναι στον χώρο διαμονής των θυμάτων ή σε οικίες στενών συγγενικών προσώπων

Μια κοινωνία, στην οποία δεν θα βαπτίζονται δράστες υπεράνω πάσης υποψίας, όσοι κρατούν το χέρι των παιδιών. Μικρά και ανυποψίαστα όπως είναι, ποιος μπορεί να τα προστατέψει; Όλοι μας, είναι η απάντηση. Ο καθένας μας από τη δική του θέση και με τον τρόπο που μπορεί. Χωρίς δικαιολογίες και επίρριψη ευθυνών από τον έναν στον άλλον. Ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι και τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως άνθρωποι, πρέπει να μαχόμαστε για να εξασφαλίσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλα τα παιδιά με την αθώα ψυχή και το ευάλωτο κορμί. Γιατί πίσω από τους αριθμούς που παραθέσαμε παραπάνω υπάρχουν άνθρωποι, στους οποίους η κοινωνία δεν παρείχε από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, γονείς, συγγενείς και δασκάλους που να τα αγαπήσουν, και αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

3.jpeg