Αναλύσεις

Νέα εποχή και για τα Υφυπουργεία - Ποιοι ανέλαβαν

Αλλαγές και στις 6 θέσεις των Υφυπουργών με τα αξιώματα του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ναυτιλίας, Πρόνοιας, Καινοτομίας, Τουρισμού και Πολιτισμού να αλλάζουν κάτοχο. Πώς έγινε η μετάβαση, τι δήλωσαν πρώην και νυν και οι εξαγγελίες για το μέλλον.

Αλλαγές και στις 6 θέσεις των Υφυπουργών με τα αξιώματα του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ναυτιλίας, Πρόνοιας, Καινοτομίας, Τουρισμού και Πολιτισμού να αλλάζουν κάτοχο. Πώς έγινε η μετάβαση, τι δήλωσαν πρώην και νυν και οι εξαγγελίες για το μέλλον.

Φ. Χατζηζαχαρία: Στόχος να κάνουμε την Κύπρο πρωταγωνιστή των τεχνολογικών εξελίξεων

Στόχο είναι να κάνουμε την Κύπρο πρωταγωνιστή των τεχνολογικών εξελίξεων δίνοντας ισχύ στην έρευνα και στην καινοτομία, δήλωσε ο νέος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρία.

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου από τον απερχόμενο Υφυπουργό Κυριάκο Κόκκινο, ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και οι προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτούν να φέρουμε την Κύπρο σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο.

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος όπως είπε του εμπιστεύτηκε ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την τεχνολογική ανάπτυξη του τόπου, πώς θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών του.

Θα καταβάλουμε τα μέγιστα των δυνατοτήτων μας να φέρουμε εις πέρας την αποστολή του Υφυπουργείου αλλά και την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του νέου Προέδρου, είπε.

Σημείωσε ότι η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και οι προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτούν να φέρουμε την Κύπρο σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο όσον αφορά στην έρευνα την καινοτομία «αλλά και το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Είναι η ώρα, πρόσθεσε, να δώσουμε το έναυσμα της νέας ψηφιακής εποχής προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των συμπολιτών μας, των επιχειρήσεων και της πατρίδας μας.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κύπρο πρωταγωνιστή των τεχνολογικών εξελίξεων δίνοντας ισχύ στην έρευνα και στην καινοτομία», τόνισε.

Σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νεοσύστατο Υφπουργείο το οποίο τέθηκε σε λειτουργία κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που επέφερε η πανδημία, είπε ότι «ως εκ τούτου αφήνουμε πίσω τυχόν προβλήματα που είχαν προκύψει στο παρελθόν τα οποία όμως έχω σκοπό να εντοπίσω και να μελετήσω ούτως ώστε να μην επαναληφθούν».

Ανέφερε ότι με τον κ. Κόκκινο προέβησαν ήδη σε μία ενδελεχή συζήτηση επί των θεμάτων του Υφυπουργείου, ενώ ευχαρίστησε επίσης τον Γενικό Διευθυντή Στέλιο Χειμώνα με τον οποίο όπως είπε είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση προσθέτοντας ότι προσδοκεί σε μία άριστη συνεργασία. Είπε ακόμη ότι προσδοκεί ως Υφυπουργείο να αναπτύξουν μία άριστη συνεργασία και με τα υπόλοιπα Υπουργεία λέγοντας ότι ως τεχνοκράτης έχει μάθει στη σκληρή δουλειά.

Απευθυνόμενος στον απερχόμενο Υπουργό του είπε να μην διστάσει να εκφράσει τις απόψεις, εισηγήσεις και τους προβληματισμούς του, λέγοντάς του ότι παραμένει σημαντικός στο δύσκολο έργο που καλείται το Υφυπουργείο να συνεχίσει.

Εξέφρασε τέλος τα συλλυπητήριά του για το τραγικό συμβάν στην Ελλάδα και είπε ότι οι προσευχές μας είναι στους οικείους των θυμάτων.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι παραδίδει το Υφυπουργείο σε έναν άξιο συνεχιστή, σημειώνοντας ότι το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας είναι ένα ταξίδι που έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος.

Υπενθύμισε ότι το Υφυπουργείο δημιουργήθηκε πριν ακριβώς τρία χρόνια λέγοντας ότι ξεκίνησε από το μηδέν και μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Απευθυνόμενος στον νέο Υφυπουργό, του είπε ότι του παραδίδει ως παρακαταθήκη ένα σχεδιασμό υλοποίησης συγκεκριμένου πλάνου, αλλά και μια ικανή οικογένεια στο Υφυπουργείο, εκφράζοντας την υπερηφάνεια του για την ομάδα με την οποία εργάστηκε.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με την ηγεσία του νέου Υφυπουργού θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα σχέδια που έχουν ξεκινήσει και να κάνουν ακόμα περισσότερα.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο Υφυπουργείο για όσο τον χρειάζονται.

χατζηζαχαρια.jpeg

Μ. Χατζημανώλη: Θα εργαστούμε σκληρά για ενίσχυση της ναυτιλίας μας

Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί σκληρά για ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας και της ανταγωνιστικότητας της, έδωσε το απόγευμα η νέα Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου από τον προκάτοχο της, Βασίλη Δημητριάδη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και ανάμεικτων συναισθημάτων για τους λειτουργούς του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, που αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Δημητριάδη με ένα μπουκέτο λουλούδια, ενώ η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Λιάνα Χαραλάμπους-Τάνου, εξήρε το έργο που επιτέλεσε τους 32 μήνες θητείας του στο πηδάλιο του Υφυπουργείου.

Καλωσορίζοντας την Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Βασίλης Δημητριάδης της ευχήθηκε όπως «αυτό το πηδάλιο που αναλαμβάνεις, το καράβι που λέγεται κυπριακή ναυτιλία, να το βλέπουμε να προοδεύει», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως θα κτίσει πάνω στην προσπάθεια και στα επιτεύγματα που έχουν γίνει στο Υφυπουργείο, για ακόμη καλύτερες μέρες στη ναυτιλία.

Σημείωσε ακόμη ότι για τον ίδιο ολοκληρώνεται ένας κύκλος 25 χρόνων στην δημόσια υπηρεσία, ενώ απευθυνόμενος προς τα στελέχη του Υφυπουργείου, τα ευχαρίστησε για την αφοσίωση και τα όσα έχουν επιτύχει μαζί.

Κάλεσε δε όλους, όπως η νέα Υφυπουργός τύχει της ίδιας αντιμετώπισης και στήριξης που πρόσφεραν στον ίδιο αλλά και ακόμη περισσότερης, σημειώνοντας πως, εάν του ζητηθεί, ο ίδιος θα στηρίξει με τη γνώση και την εμπειρία του τη νέα Υφυπουργό Ναυτιλίας και θα βρίσκεται δίπλα της εάν χρειαστεί.

Στην πρώτη της ομιλία ως νέα Υφυπουργός, η κ. Χατζημανώλη εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήρια της για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημειώνοντας πως «η σκέψη μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες τους».

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη «για την τιμή που μου έκανε να εμπιστευτεί σε εμένα το σημαντικό και ζωτικό για την εθνική οικονομία Υφυπουργείο Ναυτιλίας», ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έλαβε από τους πολίτες εντολή να υλοποιήσει το πρόγραμμα του με στόχο τη δημιουργία σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, ενός κράτους ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

Υποδεικνύοντας πως το πιο σημαντικό στοιχείο ενός οργανισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό του, η Υφυπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι αυτό θα αξιοποιηθεί πλήρως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαβεβαιώνοντας πως «οι αρχές και οι αξίες θα είναι οι άξονες της πολιτικής μου».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μου είναι η στενή και αγαστή συνεργασία με όλους. Πάντα θα είμαι στη διάθεση σας για να ακούσω τις σκέψεις σας, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις σας» ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτεί από όλους σκληρή δουλειά, «με μοναδικό στόχο την υλοποίηση του έργου που μας ανέθεσαν οι πολίτες».

Πρόθεση μας, συνέχισε, είναι να εργαστούμε σκληρά για την περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας, για να την καταστήσουμε πιο ανταγωνιστική και η συνεισφορά της στην οικονομία της χώρας μας να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ευχαριστώντας τον Βασίλη Δημητριάδη «για την ηγετική του παρουσία στο πηδάλιο του Υφυπουργείου, το οποίο μέσα σε δύσκολες συνθήκες μπόρεσε να κρατήσει τη ναυτιλία μας σε ρυθμούς ανάπτυξης και θετικών επιδόσεων», η Μαρίνα Χατζημανώλη είπε πως θα συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του προκατόχου της και θα κτίσει στα θεμέλια που τέθηκαν, για ν’ αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το οικοδόμημα της Κυπριακής ναυτιλίας.

χατζημανωλη.jpeg

«Μανίκια ψηλά» από τον Χατζηγιάννη-«Χρειαζόμαστε τη συνέργεια των ανθρώπων του πολιτισμού»

Χρειαζόμαστε τη συνέργεια των ανθρώπων του πολιτισμού, είπε ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Λευκωσία.

Ο απερχόμενος Υφυπουργός, Γιάννης Τουμαζής, απευθυνόμενος στον Μιχάλη Χατζηγιάννη, είπε ότι πριν από 8 μήνες παρέλαβε ένα νομοσχέδιο και ότι σήμερα μαζί με τους συνεργάτες του παραδίδουν σε εκείνον το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού θα σηκώσει τα μανίκια ψηλά και θα δικαιώσει τις προσδοκίες όλων όσοι εργάζονται στη βιομηχανία του πολιτισμού τόσο για την επαγγελματική τους κατοχύρωση, που αναμένουν εδώ και δεκαετίες, όσο και για την αναβάθμιση του συνολικού μας πολιτιστικού προϊόντος.

«Η Κύπρος, μια χώρα με πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, και το δικαιούται και το αξίζει», κατέληξε ο κ. Τουμαζής, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Χατζηγιάννη.

Ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, αρχικά εξέφρασε την απέραντή του θλίψη για τη χθεσινοβραδινή τραγωδία στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «η σκέψη μας και το μυαλό μας είναι στους οικείους των θυμάτων».

Εν συνεχεία, απευθυνόμενος στους ανθρώπους του Υφυπουργείου Πολιτισμού, εξέφρασε την εκτίμησή του για την παρουσία τους και τη δουλειά τους. Ακόμη, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Γιάννη Τουμαζή, ο οποίος, όπως είπε, «πήρε τον ακρογωνιαίο λίθο και τον έβαλε στα θεμέλια του αρχαιότερου ως θα έπρεπε Υπουργείου, το οποίο ωστόσο θεμελιώθηκε πριν από 6-8 μήνες, με ένα εξαίρετο και σπουδαίο έργο».

«Εμείς θα πρέπει τώρα να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μαζί με όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού του τόπου μας γιατί έχουμε και τη θέληση και τον τρόπο. Ο πολιτισμός γνωρίζουμε ότι δεν διακόπτεται, έχει συνέχεια», επεσήμανε ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, που του εμπιστεύτηκε «το μέγα κεφάλαιο του πολιτισμού της πατρίδας μας».

Ακόμη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης διευκρίνισε ότι «αυτή η πρόκληση απαιτεί ενδεχομένως μια ανάλογη ανάπαυλα από τη συμβατική μουσική παρουσία, όχι όμως και από τη δημιουργία, η οποία πάντα είναι στο DNA μου και πάντα θα υπάρχει μέσα μου».

«Οι χιλιετίες του πολιτισμού μας απαιτούν αφοσίωση, σεβασμό, αλλά και σύγχρονη αντίληψη στη διατήρηση, στην προβολή και στην εξέλιξή του», τόνισε ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «η τεχνολογική εξέλιξη έχει πλέον σμικρύνει σε τέτοιο βαθμό τις αποστάσεις που να μπορεί μια μικρή χώρα σαν την Κύπρο με δουλειά και φαντασία να γίνει μια διαρκής Μπιενάλε πολιτισμού που θα παρουσιάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη». Την ίδια ώρα, συνέχισε, «το πολιτιστικό μας κεφάλαιο μπορεί να κοσμεί και να λειτουργεί ως αισθητική αξία και ως ζωντανός οργανισμός».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι για να γίνουν πραγματικότητα τέτοιες προσδοκίες, δεν φτάνει μόνο η θέληση μιας κυβέρνησης. «Χρειάζεται σύμπραξη όλων έτσι ώστε, 60 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, να κάνουμε ουσιαστική προέλαση σε μια νέα, σύγχρονη, φωτεινή εποχή. Μια εποχή όπου ο πολιτισμός θα γεννά πολιτική και όχι το ανάποδο», υπέδειξε.

«Για τούτο χρειαζόμαστε την έμπνευση αλλά και τη συνέργεια των ανθρώπων του πολιτισμού με τις ιδέες, τις εμπειρίες και το φως της δημιουργίας τους», ανέφερε. «Τώρα πιάνουμε δουλειά, σηκώνουμε τα μανίκια ψηλά γιατί το θέλουμε και μπορούμε. Θα τα πούμε σύντομα με όλους», κατέληξε.

χατζηγιαννης.jpeg

Ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα η Ευαγγέλου-«Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά όλα είναι εφικτά»

«Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά όλα είναι εφικτά» τόνισε η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία, δηλώνοντας πλήρη γνώση των αδυναμιών που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της πολιτικής πρόνοιας, σημείωσε ότι θα ηγηθεί του Υφυπουργείου με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ενσυναίσθηση.

Παραλαμβάνοντας το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας από την προκάτοχο της Αναστασία Ανθούση, κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης, την Τετάρτη, σημείωσε ότι η προκάτοχός της έθεσε τα θεμέλια επί των οποίων εδράζεται το Υφυπουργείο του οποίου θα ηγηθεί τονίζοντας την αποφασιστικότητά της να εργαστεί στις βάσεις που έχουν τεθεί και να χτίσει σε αυτές με γνώμονα την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

Ανέφερε ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο υπάρχει το όραμα για ανάπτυξη και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως έχει πλήρη γνώση των δυσκολιών, των ελλείψεων και των αδυναμιών που υπάρχουν επειδή όπως είπε πρώτα από όλα είναι και η ίδια πολίτης της Κύπρου, ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών και έχει βιώσει από τη βάση τα προβλήματα που προκύπτουν.

«Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά όλα είναι εφικτά», συνέχισε σημειώνοντας ότι πέρα από κάθε πολιτική και κάθε δράση ειδικά στο Υφυπουργείο που ανέλαβε χρειάζεται ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ενσυναίσθηση.

Η κ. Ευαγγέλου απευθύνθηκε στο προσωπικό του Υφυπουργείου Πρόνοιας λέγοντας ότι γνωρίζει, όπως και το προσωπικό του «το ευαίσθητο» της δουλειάς που καλούνται να φέρουν σε πέρας και που και η ίδια καλείται να επιτελέσει.

«Ξέρω πόσο δύσκολο, επίπονο και καμιά φορά ψυχοφθόρο, ακόμα και επικίνδυνο είναι το έργο σας», είπε δηλώνοντας ταυτόχρονα σίγουρη ότι νιώθουν υπερήφανοι για την προσφορά τους, επειδή «οι δικές σας υπηρεσίες από όποια θέση του Υφυπουργείου και αν καλείστε να τις προσφέρεται δεν είναι ένα επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα, προσφορά στον συνάνθρωπο και η ανταμοιβή είναι πρωτίστως ηθική και ψυχική».

Υπάρχουν προβλήματα, προκλήσεις όπως σε κάθε δουλειά και κάθε οργανισμό, Υπουργείο και Υφυπουργείο, είπε βεβαιώνοντας ότι «μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε καταβάλλοντας προσπάθεια να τα επιλύσουμε».

Δήλωσε τέλος στην προκάτοχο της πως είναι σίγουρη ότι θα συναντηθούν ξανά.

Η κ. Ανθούση παραδίδοντας το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αείμνηστη Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία επέφερε τομές στην κοινωνική πολιτική.

Η απερχόμενη Υφυπουργός, εξέφρασε τη συγκίνηση και την υπερηφάνειά της για το έργο που έγινε στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας τους πρώτους 20 μήνες ίδρυσής του. «Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ζέτα Αιμιλιανίδου και με πυξίδα τη συνέχιση του τεράστιου έργου που είχε επιτελέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, στόχος μου ήταν να θέσω τις βάσεις για ένα κράτος πιο ανθρώπινο, ένα κράτος συμπαραστάτη και συνοδοιπόρου των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε η κα Ανθούση.

«Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που ήμουν επικεφαλής του Υφυπουργείου, καταφέραμε να στήσουμε το Υφυπουργείο και προσπαθήσαμε, αφουγκραζόμενοι τις αυξανόμενες πολυδιάστατες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας», συνέχισε.

Είπε επίσης πως έθεσε ως προτεραιότητα την αναδιοργάνωση του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και έδωσε έμφαση στην αλλαγή της κουλτούρας και στη θέσπιση διαδικασιών οι οποίες να περιορίζουν τη γραφειοκρατία και να αυξάνουν την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ανέφερε ότι υλοποιήθηκαν τα Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, θεσπίσθηκαν κριτήρια αξιολόγησης προτεραιότητας για ευάλωτες κατηγορίες, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων, ενεργοποιήθηκε το θεσμό της κοινωνικής παρέμβασης «ώστε να επανενεργοποιούμε τους συμπολίτες μας και να αποφεύγουμε τους επ’ αόριστον επιδοματίες».

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού, η κ. Ανθούση αναφέρθηκε στους στόχους που τέθηκαν για τη στήριξή τους, και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αύξηση της πρόσβασης των παιδιών σε υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης, αλλά και της επαναδραστηριοποίησης του αδρανούς δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Πρόσθεσε πως ολοκληρώθηκε η πλήρης ανάπτυξη του Υφυπουργείου και δρομολογήθηκαν οι επόμενες δράσεις στον τομέα παροχής στήριξης σε ανάπηρα άτομα, με νέα νομοθεσία για την αναπηρία και την εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού φροντιστή.

Δηλώνοντας υπερήφανη και συγκινημένη που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας και απευθυνόμενη στην νέα Υφυπουργό, η κ. Ανθούση επανέλαβε ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες και τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ευαίσθητα.

Εμφανώς συγκινημένη, μετέφερε στην κ. Ευαγγέλου τη συμβουλή που η ίδια είχε λάβει από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου να έχει έγνοια τον κόσμο, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τον δυσπραγoύντα συνάνθρωπο μας.

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε το νεοσύστατο Υφυπουργείο υπό την καθοδήγηση της κ. Ανθούση να αντιμετωπίσει για τη στήριξη των πολιτών.

προνοιας.jpeg

Ο Σάββας Περδίος παρέδωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού στο Κώστα Κουμή

Ξεκινά αμέσως με «σκληρή δουλειά» με σκοπό και στόχο να προσδωθεί αξία στον τουρισμό της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ο νέος Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου, καθώς και ότι θα επιδιώξει την επίτευξη κάθε στόχου που έχει τεθεί στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, για να καταστεί η Κύπρος, ένας εκ των πρωταγωνιστών του Ευρωπαϊκού τουριστικού γίγνεσθαι.

Ο απερχόμενος Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι με τον κ. Κουμή στο πηδάλιο, το Υφυπουργείο θα συνεχίσει τη δράση του και την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού.

Ο κ. Κουμής στην ομιλία του στην τελετή, παρουσία του προσωπικού του Υφυπουργείου αλλά και εκπροσώπων του τουριστικού και επιχειρηματικού τομέα της χώρας, είπε ότι είναι «μεγάλη τιμή και βαρύτατη ευθύνη» για τον ίδιο η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του τουρισμού της χώρας, «μια ευθύνη που γίνεται βαρύτερη αν αναλογιστούμε, ότι από τον τουρισμό, επηρεάζεται η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών».

«Είμαστε εδώ για να επιδιώξουμε την επίτευξη κάθε στόχου που έχει τεθεί στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, για να καταστεί η Κύπρος, ένας εκ των πρωταγωνιστών του Ευρωπαϊκού τουριστικού γίγνεσθαι με σκοπό και στόχο η μικρή Κύπρος να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της τουριστικής ατζέντας της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε ότι οι προκλήσεις στον τουρισμό είναι πάντοτε πολλές, και χαρακτηρίζονται από διαδοχικότητα. «Ξεκινάμε από αυτή την στιγμή τη σκληρή δουλεία με σκοπό και στόχο να προσδώσουμε αξία στον τουρισμό της χώρας μας», είπε.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του αναθέτοντάς του, «το εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα» χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, και τον κ. Περδίο που υπηρέτησε τον τουρισμό της χώρας, όπως είπε, για μια τετραετία «με πείσμα και υπομονή», σε μια δύσκολη και πολύ ιδιόμορφη περίοδο, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία σε κάθε επόμενο επαγγελματικό του βήμα και στην προσωπική του ζωή, σημειώνοντας ότι θα είναι σε επικοινωνία.

Σήμερα, είπε, «είμαστε εδώ», «για να συμβάλουμε στην περαιτέρω προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας».

Ο τουρισμός, πρόσθεσε, απαιτεί ενότητα και ειλικρινή συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων που απαρτίζουν το τουριστικό σύστημα, ειλικρινή και οριζόντια συνεργασία μεταξύ των κρατικών και άλλων φορέων, «για να καταφέρουμε να δώσουμε λύση στα χρόνια προβλήματα που τον ταλανίζουν», αλλά και άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία, από τους επαγγελματίες του κλάδου όλων των βαθμίδων.

Δήλωσε ότι, ως Υφυπουργείο, θα επιδιώξουν να είναι παρόντες «στην καρδιά του τουρισμού», με πολλές επισκέψεις στις τουριστικές περιοχές. «Θέλουμε να έχουμε σταθερή επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού», είπε. Σημείωσε ότι, όταν αναφέρεται σε τουριστικές περιοχές, αναφέρεται όχι μόνο στα παράλια, αλλά σε όλες τις περιοχές που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, ή που προσπαθούν να προσφέρουν έστω στιγμές χαλάρωσης και να αποτυπώσουν το στίγμα τους στον τουριστικό χάρτη.

«Είμαστε εδώ, για να εργαστούμε με συλλογικότητα και υπεύθυνα με σκοπό να εφαρμόσουμε τις προτάσεις που εξήγγειλε ο Προέδρος της Δημοκρατίας για τον τουρισμό, να υπηρετήσουμε την αξία της φιλοξενίας, να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε οριζόντιες πολίτικες και δράσεις με άλλους θεσμικούς φορείς», είπε ο κ. Κουμής. Πρόσθεσε ότι, για τον ίδιο, η εφαρμογή οριζοντίων πολιτικών «είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θα το δείτε να συμβαίνει από τις πρώτες ημέρες».

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι υποδομές στις τουριστικές περιοχές, να γίνουν επενδύσεις σε νέες περιοχές και να στηριχθούν τουριστικές περιοχές που έχουν περιπέσει σε παρακμή και να ενισχυθούν τα θερινά θέρετρα και η ενδοχώρα.

Μίλησε επίσης για περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου, ενίσχυση, ακόμη περισσότερο, των υφιστάμενων αγορών και να ανοίξουν νέες, να επενδύσουν στην ποιότητα, στην αειφόρο ανάπτυξη, και στον ανθρώπινο παράγοντα, για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τουριστικό γίγνεσθαι, για να προωθηθούν περαιτέρω οι ειδικές μορφές τουρισμού, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, και για να συνδράμουν στη δημιουργία μεγάλων έργων.

Ο κ. Περδίος, είπε ότι ο κ. Κουμής, είναι «ένας άνθρωπος του τουρισμού». «Πιστεύω, ότι με εσένα στο πηδάλιο, το Υφυπουργείο θα συνεχίσει τη δράση του, και την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού», είπε απευθυνόμενος στον κ. Κουμή.

Είπε ακόμη ότι είναι «χαρούμενος και περήφανος» που του αφήνει, μαζί με το προσωπικό και τους φορείς, έναν τομέα ο οποίος είναι σε άνοδο, τόσο σε αφίξεις και έσοδα όσο και ποιοτικά.

Τα τελευταία τρία χρόνια, σημείωσε το ποσοστό ικανοποίησης των πελατών στην Κύπρο έχει φτάσει το 86% και ο στόχος είναι το 90% μέχρι το 2030. «Μέσα από τη δική σου δράση, και της ομάδας, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα έσοδα, το 2022, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, όπως είπε ο κ. Περδίος, «ήταν μια χρονιά αρκετά καλή, φτάσαμε το 90% του 2019 η οποία ήταν μια χρονιά ρεκόρ, ενώ και ο φετινός Γενάρης ήταν ο καλύτερος Γενάρης όλων των εποχών», καθώς καταγράφηκαν 90.000 αφίξεις. Είπε ότι αυτό δείχνει την προοπτική που υπάρχει και για φέτος και για το μέλλον.

Ο κ. Περδίος διαβεβαίωσε τον νέο Υφυπουργό ότι θα είναι στο πλάι του για ότι χρειαστεί, σημειώνοντας ότι πιστεύει σε αυτόν, και του ευχήθηκε «κάθε καλό και επιτυχία», ευχόμενος να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει καμία κρίση όπως χρεοκοπίες ταξιδιωτικών και αεροπορικών εταιρειών, πανδημία αλλά και να μην συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φανερά συγκινημένος, ο κ. Περδίος, ευχαρίστησε την οικογένειά του για την υπομονή τους, διότι, όπως είπε, δεν ήταν ο καλύτερος αδελφός, γιος, ή εγγονός αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της δουλειάς, και των κρίσεων, «όμως το έκανα με την ψυχή μου». Ευχαρίστησε το προσωπικό του Υφυπουργείου, για την «απίστευτη προσπάθεια» που κατέβαλαν μέσω κρίσεων, αλλά και για να μετατρέψουν τον ΚΟΤ σε Υφυπουργείο, αλλά και τους φορείς του τουρισμού για τη στήριξη και συμπαράσταση.

«Αν η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού είναι αυτή που είναι και το Υφυπουργείο σήμερα είναι αυτό που είναι, οφείλεται και σε εσάς που ήσασταν δίπλα μας για να δώσετε απόψεις, να μας καθοδηγήσετε, να μας ελέγξετε», είπε απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους του κλάδου που παρευρέθηκαν στην τελετή.

Ως πολίτης πλέον, είπε, αναμένει από τον τομέα να συνεχίσουν να είναι δίπλα στο Υφυπουργείο για την υλοποίηση της Στρατηγικής, και να δώσουν λίγο χρόνο στον νέο Υφυπουργό, «να διαβάσει, να μελετήσει, να γνωρίσει το προσωπικό του, διότι όλοι μας, οι φορείς του τουρισμού, απαιτούμε πολλά και καλά κάνουμε», για να μπορέσει, μαζί με την ομάδα του να συνεχίσουν να κάνουν αυτά που πρέπει για τον τουρισμό.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Αντώνης Κουτσούλλης, απευθυνόμενος στον κ. Περδίο, εκ μέρους όλου του προσωπικού, είπε ότι ήταν τιμή για τους ίδιους που διετέλεσε Υφυπουργός από το 2019, την ίδρυση του Υφυπουργείου. «Το παρέλαβες νεοσύστατο και το παραδίδεις σε πλήρη λειτουργία και ως υπόδειγμα της κρατικής μηχανής», είπε. Σημείωσε ότι, η αγάπη, η άριστη γνώση, η τιμιότητα και ο ζήλος του κ. Περδίου, στον τομέα, αντικατοπτρίζονται στην αποτελεσματικότητα της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 καθώς και στην εκτίμηση που τρέφει για το πρόσωπό του, ολόκληρος ο τομέας του τουρισμού, ο πολίτης και το προσωπικό του Υφυπουργείου.

Απευθυνόμενος στον κ. Κουμή, τον καλωσόρισε στο Υφυπουργείο, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνει «το τιμόνι του κυπριακού τουρισμού, και της συνέχισης της επιτυχημένης πορείας του Υφυπουργείου».

«Ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό αποτελεί μια ευπρόσδεκτη πρόκληση», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι το υπόβαθρο κι η εμπειρία του κ. Κουμή, αποτελούν εχέγγυα για την περαιτέρω εξέλιξη του τομέα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπηρετήσετε τον τομέα του τουρισμού, με αφοσίωση, τιμιότητα και δυναμισμό ώστε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των πολιτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, που σας εμπιστεύτηκα αυτό το λειτούργημα», είπε τον Κουμή, προσθέτοντας ότι το προσωπικό είναι δίπλα του.

Ο κ. Περδίος εξέφρασε τη θλίψη του για το δυστύχημα στην Ελλάδα, εκφράζοντας κουράγιο και δύναμη στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών

Ο κ. Κουμής στη δική του ομιλία, εξέφρασε «θλίψη και συλλυπητήρια» προς τους συγγενείς των επιβατών που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

κουμης.jpeg

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω:Δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος,ξεκινάμε δουλειά

Δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος, ξεκινάμε από σήμερα τη δουλειά, δήλωσε η νέα Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, στην τελετή κατά την οποία παρέλαβε το χαρτοφυλάκιό της από τον απερχόμενο Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Πέτρο Δημητρίου.

Η κ. Πική είπε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντά της με πλήρη συναίσθηση του έργου που την περιμένει και είπε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε ήδη το στίγμα του για το τι αναμένει από την παρούσα κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι ο ρόλος του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω είναι περισσότερο ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου λέγοντας πως είναι ένας ρόλος κάπως ιδιαίτερος σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είπε ότι είναι μεγάλο το έργο που έχουν μπροστά τους και ότι δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. Ξεκινάμε από σήμερα τη δουλειά, είπε η κ. Πική.

Ο κ. Δημητρίου απεύθυνε εγκάρδιες ευχές για κάθε δυνατή επιτυχία στο έργο της νέας Υφυπουργού και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την τιμή που του έκανε να υπηρετήσει για πέντε χρόνια δίπλα του.

Θα διαπιστώσετε και εσείς, είπε στην νέα Υφυπουργό, ότι ξεκινάει ένα δύσκολο και μακρύ ταξίδι με μεγάλες συγκινήσεις αλλά και χαρές και της ευχήθηκε κάθε καλό.

παρατοπροεδρω.jpeg